Aktivni odmor

2. Međunarodna biciklistička utrka “Velika nagrada Dugopolje – Klis”

[:HR]

Cikloturizam glavni adut cjelogodišnjeg aktivnog odmora u Dalmatinskoj zagori

U nedjelju 26. srpnja na vrućem asfaltu dugopoljskih gospodarskih zona održat će se drugo izdanje međunarodne biciklističke utrke ”Velika nagrada Dugopolje-Klis” pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Dugopolje i u organizaciji Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine uz domaće natjecatelje nastupit će i  biciklisti iz susjedne BiH, Slovenije i Italije.

IMG_3679

Utrka je kružnog tipa, za kadetski, juniorski i veteranski uzrast (muškarci i žene), a vozi se kroz dugopoljske gospodarske zone Podi zapad i Bani sjever prema rotoru na predjelu Klis Grlo i natrag. Ova utrka samo je dio programa razvoja cikloturizma na području Dalmatinske zagore s dugoročnim ciljem proširenja utrke na nekoliko dana i nekoliko etapa kroz Cetinsku i Imotsku krajinu.

Odmorište Rimska cesta

Krajem svibnja Turističko vijeće HTZ-a donijelo je odluku o potporama inicijativama i proizvodima na turistički nerazvijenim područjima. Među dobitnicima potpora našla se i općina Dugopolje kao prijavitelj projekta izgradnje biciklističkih odmorišta. Potpora iznosi 90 000 kn, a odnosi se na projektiranje, izgradnju i opremanje triju biciklističkih odmorišta na lokalitetima Rimska cesta, lokva Dračanica i Kutska strana. Odmorišta će imati poluzatvorene ”kućice” veličine 12 m2, klupe i stolove, info-table s biciklističkim kartama te pribor za servisiranje bicikala.

IMG_3356

Nastavno na ovaj projekt Turistička zajednica općine Dugopolje zajedno s partnerima iz Klisa, Sinja, Trilja i Vrlike dobitnik je potpore u iznosu od 48 000 kn za razvoj turističke infrastrukture odnosno izradu i postavljanje biciklističke signalizacije. S razvojem manifestacija poput biciklijada i biciklističkih utrka te izgradnjom odmorišta i postavljanjem signalizacije zaokružio bi se kompletan turistički proizvod, a cikloturizam postao bio glavni adut cjelogodišnjeg aktivnog odmora u Dalmatinskoj zagori.

Odmorište Dračanica

SA 1500 KILOMETARA UREĐENIH BICIKLISTIČKIH STAZA DO KRAJA GODINE, SREDNJA DALMACIJA ZA PETAMA ISTRI 

Izvrsna vijest za sve turiste i domaće zaljubljenike u biciklizam, te sve ostale koji se bave ili namjeravaju baviti turizmom u Dalmatinskoj Zagori.

gradski izazov sinj

U izradi 180.000 kuna vrijedne „Biciklističke karte Dalmatinske zagore“ sudjelovali su i stručnjaci iz Istre koja na području cikloturizma uživa osobit renome, a čiju ponudu Splitsko-dalmatinska županija se sprema i nadmašiti!

Odmorište Rimska cesta

Od postojećih staza očekuje se mnogo – da obogate i učine atraktivnijom turističku ponudu regije, te je kronološki prošire na predsezonu i posezonu. Na relaciji Dugopolje – Trilj – Sinj – Vrlika, uređena je 21 biciklistička staza ukupne duljine od 600 kilometara, a sve potrebne intervencije na njima bit će završene u narednih mjesec dana kada se očekuje i veliko promotivno otvaranje.

Biciklizam

Osim što će sve staze do tada dobiti adekvatnu signalizaciju i obilježja, veoma se vodi računa i o sigurnosnim standardima, pa su i PU Splitsko-dalmatinske županije dostavljeni odgovarajući pravilnici. Radom na informiranju svih sudionika u cikloturizmu nastoji se izbjeći preklapanje biciklističkih staza sa najfrekventnijim županijskim prometnicama, a zbog dosadašnje nehomogenosti biciklističkih karata i standarda, cilj je sistematizirati postojeće staze te napraviti plan po europskim mjerilima koji će važiti za cijelu županiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com

Sponzorirani članak
Foto: arhiva turističkih zajednica grada Sinja, Trilja, Vrlike i Dugopolja

logotipi-zagora1[:]