Aktivni odmor

Počinje najveća šoltansko – bračka fešta, tradicionalno “Potezanje Mrduje”

[:HR]

I ove će godine stotine brodica potezat Mrduju privezani na konope sa šoltanske i bračke strane

Slika sa cruiserom_1

Kada: 25.7.2015. u 17 sati  

”Program Šoltanskog ljeta je raznovrstan, sa preko 80 manifestacija,  od raznih koncerata i ribarskih fešti, prodajnih izložbi autohtonih proizvoda, stalnih postava izložbi, degustacija, nastupa udruga i KUD-a Šolta, pa do centralnih manifestacija kao što je Potezanje Mrduje.

IMG_2490_1

Cjelokupna manifestacija “Potezanje Mrduje” sastoji se od tri dijela te traje dva dana a samo potezanje će se dogoditi 25.7. u 17 sati gdje će se šoltanski i brački kajići složiti uz konop privezan na Mrduju nakon čega će povjerenstvo odlučiti čijih ima više i tko dobiva pravo posjeda nad otočićem u 2015-oj . U provedbu manifestacije uključeni su i kulturni te tradicionalni resursi oba otoka pa tako svake godine na Potezanju sudjeluju i limene glazbe, klape, kulturno umjetnička društva i udruge sa Šolte i Brača.

_L6Y1509_1

Ove godine nakon potezanja u Stomorskoj organizirana je velika gradska fešta, a nastupa domaći „Mjesni odbor“,  i ”Mad Catz” iz Splita- rekla nam je Zorana Kaštelanac iz Turističke zajednice Općine Šolta.

IMG_2374_1

VJEČNO RIVALSTVO “ČIJA LI JE MRDUJA” 

Smještena u Splitskim vratima, zapadno od Brača i istočno od Šolte, otočić Mrduja je vječni je razlog prepirki žitelja ova dva otoka. Naime, od davnina postoji legenda o potezanju Mrduje u pokušaju stjecanja vlasništva nad ovim malim otočićem.

Otoci Brač i Šolta udaljeni su svega 800 metara, međutim nepostojanje brodske veze između njih učinilo ih je udaljenijim nego što zapravo jesu, a ova manifestacija je jedan od načina da se ova dva otoka povežu i približe. Ova dva dana godišnje direktna brodska veza između Brača i Šolte stanovnicima otoka jednako kao i gostima pruža priliku da posjete drugi otok i upoznaju se sa njim, a sve to u cilju obogaćivanja turističke ponude oba otoka te turističkog razvoja malih dalmatinskih mjesta.

F31_1

Prvo “Potezanje Mrduje” organizirano je 2008. godine od kada se tradicionalno održava svake godine krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Ovogodišnje potezanje Mrduje započet će u Milni 24. srpnja navečer sa otvorenjem prigodne izložbe te skromnijom feštom na žalu, a završiti 25.srpnja potezanjem Mrduje u 17 sati i večernjom proslavom Stomorskoj na otoku Šolti gdje nastupa domaći bend Mjesni odbor uz predgrupu Mad Catz iz Splita.

Manifestaciju financiraju Turistička zajednica općine Šolta i Općina Šolta, Turistička zajednica općine Milna i Općina  Milna podržavaju je  i Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinska županija.

F17_1

Potezanje Mrduje

Inicijativa da se legenda o potezanju Mrduje oživi i napokon dobije odgovor na vječno pitanje “Čija je zapravo Mrduja?”, došla je sa oba otoka te je spremno prihvaćena od Općine Milna i Općine Šolta te njihovih Turističkih zajednica koje su zadužene za organizaciju ove manifestacije.

IMG_0921 1a

POTEZANJE MRDUJE

SATNICA 

Petak, 24.7.2015.

MILNA

19:00 Izložba Mrduja

22:00 Užežin Potezanja Mrduje


Subota, 25.7.2015.

ROGAČ

14:45 Polazak komandnog broda iz Rogača preko Stomorske

STOMORSKA

15:15 Polazak komandnog broda iz Stomorske

MILNA

16:00 Polazak komandnog broda iz Milne

17:00 Potezanje Mrduje

17:15 Proglašenje pobjednika

MILNA

17:30 Dolazak komandnih brodova na rivu i nastup limene glazbe ŠGZ Olinta

18:00 Povratak broda za Šoltu

 

MILNA

21:00 Polazak katamarana  iz Milne za Stomorsku
 

STOMORSKA

21:30 Fešta Potezanja Mrduje 2015, Mjesni odbor band (predgrupa Mad Catz)

2:00 Povratak  katamarana iz Stomorske za Milinu

Karte za katamaran prodaju se u turističkom uredu u Milni. Cijena karte (jedan smjer) je 20,00 kn.

Karte za izlet komandnim brodom na Potezanje Mrduje se također mogu kupiti u turističkim uredima na Šoltii u Milni po cijeni od 50,00 kn.

Majice Potezanje Mrduje 2015 se prodaju u turističkim uredima u Milni i na Šolti (cijena 40,00  kn).

F18 1a

Detaljan program Šoltanskog kulturnog ljeta pregledajte ovdje

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com[:]