Aktualno

Spektakularni mimohod Alkara kroz splitsku Rivu

[:HR]

POVIJESNI TRENUTAK POVODOM PROSLAVE 300. OBLJETNICE SINJSKE ALKE

 

Povodom proslave 300. obljetnice Sinjske Alke u ponedjeljak, 6. srpnja, s početkom u 19 sati održava se veliki mimohod alkara ulicama Splita. U  svečanoj povorci sudjelovati će više od 120 alkara, alkarskih momaka s 25 konja i članova limene glazbe.

Posebna je čast što se nakon održane alkarske povorke u Zagrebu i Bruxellesu, mimohod održava u Splitu, a svoje oduševljenje ovim događanjem nisu krili gradonačelnik grada Splita, Ivo Baldasar i direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić na nedavno održanoj press konferenciji povodom održavanja ovog iznimno velikog događanja.

Mimohod će krenuti u 19 sati od zgrade Banovine, preko zapadne obale do Rive gdje je pripremljen prigodni zabavni program.  Ovogodišnja alka je veliki državni događaj, i ovim povodom se u Sinju otvora muzej posvećen Sinjskoj Alci, u pripremi je i dokumentarni film, prigodna monografija, izrada zlatnika…

Mimohod alkarske povorke

ALKA – TRI STOLJEĆA STAR ZAVJET ODANOSTI I POŠTOVANJA

9.kolovoza, održava se centralna proslava obljetnice Sinjske Alke. Grad Sinj – nakratko će postati centar Lijepe Naše i sviju onih koji žele sudjelovati u veličanstvenom slavlju junaštva, ponosa i vjere.

OBIŠLA CILU BALOTU ZEMALJSKU

Povodom 300. obljetnice, Alka se u svibnju nakratko „preselila“ u Bruxelles, ali i u daleku Ameriku „vjetroviti grad“ – Chicago i centar svijeta– New York.  Svi zainteresirani mogli su tijekom višednevne prezentacije u oba grada uživati u jednom od najposebnijih dijelova hrvatske kulture, tradicije i identiteta.

Alkarski momci u svečanim odorama, zajedno s klapom Sinj, u Bruxellesu su bili istinska atrakcija za članove europskog parlamenta, građane i turiste, a u Chicagu i New Yorku u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja su se, uz visoke dužnosnike naše i stranih zemalja, s Alkom upoznali i novinari eminentnih turističkih časopisa, kao što su Lonely Planet ili pak National Geographic.

Obje je manifestacije upotpunila i atraktivna izložba prigodnih fotografija s Alke, te dodatno začinila zakuska sa domaćim delicijama, a čelni ljudi sinjskog turizma strpljivo su odgovarali na sva pitanja o toj jedinstvenoj tradiciji, običajima, ali i u Americi vrlo popularnom, vjerskom turizmu!
HotSpots

Foto: Tz grada Sinja[:]