Hot Spots destinacije

Započele češke žetvene svečanosti u Daruvaru!

[:HR]Ljeto definitivno vrije na kontinentu Lijepe naše, ali ne (samo) vrućinama, već raznoraznim atraktivnim događanjima! Započele su tako u Daruvaru Češke žetvene svečanosti i najveća kulturna manifestacija češke manjine u Hrvatskoj Dožinky.

dozinky-02

Dožínky ili Žetvene svečanosti najveća su tradicijska i kulturna manifestacija češke manjine u Hrvatskoj, koje su u 90 godina postojanja prerasle u turističku atrakciju, kakvu i Česi iz matične zemlje, mogu (i dolaze)  vidjeti još samo u Hrvatskoj.
5_Dozinkova scena2

Svečanost je to koja okuplja oko 1200 sudionika iz zemlje i inozemstva, a tisućama gostiju za dvodnevna trajanja nudi niz zanimljivih događanja;  promenadne koncerte puhačkih orkestara, staročeški gastronomski sajam i sajam tradicijskih obrta u parku dvorca grofa Jankovića, veliki mimohod plesnih i glazbenih skupina, izložbe i bogat folklorni program. Dožinky se održavaju se u Daruvaru i drugim mjestima u kojima žive Česi od 1925. i to iza polovice srpnja svake parne godine. Traju dva dana. Organizatori su Savez Čeha u Republici Hrvatskoj i jedna od Čeških beseda u Hrvatskoj.
Manifestacija se sastoji od povorke bogato ukrašenih alegorijskih kola sa žetvenim temama i plesnih skupina Čeških beseda i njihovih gostiju te folklornih nastupa, izložbi i malih sajmova kakve su priređivali Česi u stara vremena.

Više o svemu pročitajte na programu i na webu Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije:
Dožínky - pozivnica

[:]