Hot Spots destinacije

Dani Dioklecijana 2015.

[:HR]HRVATSKA TOP DESTINACIJA VRAĆA NAS U VRIJEME SLAVNOG CARA DIOKLECIJANA

Split, 28.08. – 31.08. 2015.

Split, grad-amblem uspješnog i rastućeg turizma, postao je stjecište gostiju širom svijeta i pravi epicentar zabave! Planirate li ga kojim slučajem posjetiti u posljednjim danima kolovoza, imat ćete priliku uživati u jednoj od najuzbudljivijih manifestacija koje grad nudi – Dani Dioklecijana!

DSC_0899

Jedna od najatraktivnijih hrvatskih manifestacija Dani Dioklecijana ove se godine održava od 28.08. – 31.08.

_BAS4090

Kako ova proslava ne bi bila potpuna bez samog cara – a ni bez ljepotica po kojima je grad čuven, slavnog će imperatora utjeloviti naš poznati glumac Robert Kurbaša, a u ulozi njegove supruge Priske, naći će se aktualna Miss Universe Hrvatske, Barbara Ljiljak.

1a

Ovaj će carski par svečano otvoriti atraktivan višednevni program – niz predstava, koncerata, radionica i degustacija, koji će ove godine biti bogatiji za pregršt novih iznenađenja! Pogledajmo što su nam, u slavu svog svakako najčuvenijeg stanovnika, pripremili Splićani!

Dani Dioklecijana autor Maksim Bašić

MANIFESTACIJA ZA SVE UKUSE I UZRASTE UOKVIRENA ATRAKTIVNIM POVORKAMA
Kako saznajemo, ova manifestacija privlači i velik broj stranih gostiju, koji uživaju u autentičnoj atmosferi drevnih vremena dočaranoj zvukovima fanfara, bubnjara i glazbe iz rimskog doba, te u performansima uličnih zabavljača kojih ima „na svakom kantunu“. Neće manjkati ni dobre spize – građani i turisti koji ispoštuju prigodni dress code (naravno, toge!) moći će uživati u pravoj rimskoj gozbi, ili pak tradicionalnoj večeri sa carem kojoj se može prisustvovati uz pozivnicu.

3a

DANI-DIOKLECIJANA-2013-1dio-YouTube-Mozilla-Firefox
Pogledajte VIDEO

Toge i tunike, kao i antički predmeti poput Dioklecijanova zlatnika, mogu se nabaviti u sklopu Dana antike koji će se održavati na Voćnom trgu i na Rivi, a najmlađi se mogu okušati u Maloj školi gladijatora, ili pak uživati u prigodnim igrokazima, mjuziklima i priredbama (31. 08. od 18.30h na Peristilu). U gladijatorskim borbama svakako će uživati i oni malo stariji (Zapadna obala, 28.08. u 18 h; Riva, 29.08. u 17h) , no posebna atrakcija za sve goste bit će atraktivne povorke koje će na odista osobit način uokviriti ovu manifestaciju.

Riječ je o svečanoj carskoj povorci s kočijom, koja će se na dan otvaranja kretati na relaciji Riva-Podrumi/Marmontova/Zlatna vrata/Peristil, odnosno o motorističkoj povorci u organizaciji moto-kluba “Diocletian`s”, koja će na odista spektakularan način ispratiti cara!

POSLASTICE ZA LJUBITELJE KULTURE: MJUZIKL „DIOKLES“ I SEMINAR U MUZEJU GRADA SPLITA
Bogat program ove manifestacije uključuje i istinske poslastice za ljubitelje umjetnosti, povijesti i kulture. Ako se ubrajate u tu skupinu, nipošto nemojte propustiti intrigantan mjuzikl „Diokles“, premijerno održan na otvaranju prošlogodišnjih „Dana Dioklecijana“, čiji libreto potpisuje Vedran Matošić, glazbu Jovica Škaro, dok je njegov redatelj Ivan Leo Lemo.

I dok će štovatelji kazališne umjetnosti guštati u ovoj priredbi postavljenoj u atraktivnom ambijentu znamenitog Peristila, zaljubljenici u kulturnu baštinu moći će u sklopu seminara pod nazivom „Dioklecijan i turistička valorizacija rimske baštine“ sudjelovati u sofisticiranim raspravama i predavanjima pod moderatorskom palicom znalaca iz područja povijesti, arheologije i srodnih znanosti.

Bilo da želite saznati više o samoj Dioklecijanovoj pojavnosti, utjecaju carske palače na formaciju drugih imperijalnih palača u regiji, rimskoj vojsci ili pak „životu“ egipatskih sfingi unutar samog zdanja, obavezno posjetite Muzej grada Splita 28. i 29. kolovoza, i sagledajte cara i palaču iz perspektive eminentnih akademika poput Mr. Danka Čosića, Nenada Cambja, Joška Belamarića, Michaela Wernera, Lina Ursića…

I za kraj, kažimo slijedeće: iako smo se u naslovu poigrali čuvenom latinskom poslovicom koja se od davnina odnosi na „vječni grad“ – veličanstveni Rim, ne sumnjamo u jedno – i slavni bi Dioklecijan bio ponosan na činjenicu da se njegova nekadašnja ladanjska palača ustoličila kao jedna od najrelevantnijih i najatraktivnijih „štacija“ na svjetskoj turističkoj karti! A vode li uistinu svi putevi u Split, najbolje je da provjerite sami – pridružite se Splićanima i njihovim gostima u ovoj atraktivnoj višednevnoj proslavi.

11292023_10153305076754487_993074555_n

HOTSPOTS PREPORUKA
Ponesite sa sobom pravu uspomenu na godišnji odmor u Splitu i Hrvatskoj!

Iskoristite barem jedan dan prilikom ljetovanja u Splitu i točno u podne pogledajte smjenu Dioklecijanove straže na Peristilu. Tko zna, možda se stignete upoznati i sa samim Dioklecijanom!
Nakon uživanja u preformanceu i fotografiranju, preporučamo obilazak stare gradske jezgre, Dioklecijanovih podruma, nekih od gradskih muzeja i degustaciju izvorne dalmatinske gastronomije u nekoj od brojnih konoba ili restorana u srcu staroga grada uz čašu vrhunskog domaćeg vina!

Program događanja pogledajte na web stranici Turističke zajednice grada Splita

www.visitsplit.com

st-logo[:]