Aktualno

Posjetite Tjedan kajkavske kulture i pedeseti Festival kajkavskih popevki!

[:HR]Pripreme za Tjedan kajkavske kulture Krapina 2015., koji će se održati od 5. do 12. rujna, u punom su jeku. Sve Krapinčane i goste i ove godine očekuje pregršt događanja od kulturno-umjetničkih pa do zabavnih i sportskih, a sve u čast našeg premilog kaja koji će se slaviti na svakom koraku.
Posebice ove godine jer je jubilarni 50. rođendan Festivala kajkavskih popevki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo najavljuje skorašnje izdavanje nosača zvuka s 22 nove skladbe gdje će eminentni hrvatski glazbenici (između ostalih Hrvoje Hegedušić, Đuka Čaić, Ervin Baučić, Sandra Bagarić, Ivica Pepelko, Jelena Balent…) donijeti predivne zagorske note okupane suncem sa zagorskih brega. U petak, 11. rujna u Festivalskoj dvorani zazvonit će nove skladbe, dok će se dobre, stare i nezaboravne popevke oriti u subotu, 12. rujna.
Ne smijemo zaboraviti ni 30. obljetnicu Malog kaja iliti Dječjeg festivala „Kaja u riječi, pjesmi, slici i plesu“ koji će se održati tradicionalno na Dječji dan, četvrtak (10. rujna) kada će se krapinskom dvoranom, a i ispred nje slaviti „najmlajši i najlepši kaj“. Za sve male kajkavce u Parku Matice hrvatske i na Hušnjakovom Društvo „Naša djeca“ i udruga „Tavan“ organiziraju vesele radionice, igraonice i pričaonice  (natjecateljska igra „Blago Čeha, Leha i Meha“, Slamarica, radionica bubnjanja „Dobre vibracije“ te likovne origami, balonske i kajkavske radionice, iluzionistički nastup, jam session…).

Bogata festivalska kulturna baština prikazat će se na izložbi u Gradskoj galeriji koju organizira POU Krapina, a vrhunski stručnjaci i znanstvenici donijet će neke nove analize na 14. znanstvenom skupu „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“.
U Franjevačkom samostanu održat će se izložba lepoglavske čipke te koncert iz ciklusa „Orgulje Heferer“ gdje će dvojac Goran Končar (violina) i Edmund Andler- Borić (orgulje) zorno predočiti snagu i ljepotu orguljaških melodija.

Festival popevki manja

Sve posjetitelje Krapine očekuje i bogat program na Trgu koji donosi Turistička zajednica Grada Krapine – kulturno-umjetnički nastupi (KUD-ovi s kajkavskog govornog područja – KUD Krapina, KUD Mihovljan, KUD Horvatska, cimbalisti iz Koprivnice, prezentacija raznih običaja – lupitva, branje grojzdja, povratak „Dudeka i Regice“, prezentacija „Križevačkog spravišča“, vinskih običaja jastrebarskog područja, te oldtimera uz izvođače s Festivala…), od četvrtka do subote, uz prigodni sajam (proizvodi Hrvatskog zagorja, a i šire) te brojni koncerti (kao u četvrtak, 10. rujna kada će se u Parku Matice hrvatske – kod Paviljona predstaviti nekadašnji pjevači Malog kaja, a danas poznati interpreti kajkavske popevke i priznati glazbenici – Jelena Balent, Barbara Suhodolčan, Lea Bulić, Antonio Korade, Josipa Lončar, Gabriela Hrženjak, Antonio Maričević dok u petak i subotu u večernjim satima glavni krapinski trg zauzimaju Prljavo kazalište i Miroslav Škoro.

Ljubitelji sporta doći će na svoje jer se u Tjednu održavaju III. dani krapinskog sporta u organizaciji Krapinskog sportskog saveza uz brojne sportske sadržaje kao što su tradicionalni stolnoteniski i šahovski te rukometni, nogometni, košarkaški i teniski turniri, zatim su tu vesela dječja natjecanja u futsalu i „zagorskom vognju“, Kickboxing prvenstvo KZŽ i Ribolovni Kup Grada Krapine, II. Krapinski ringišpil (trkačka utrka kod Podgore i Strahinja) i Neandertalka (Moutain bike utrka), a svi posjetitelji Krapine moći će razgledati i zanimljiv nogometno – košarkaški muzej „Yeti“.

A tradicionalno u Tjednu kajkavske kulture važno mjesto zauzima Gospodarski zbor. Sada već 23. godinu okuplja najbolje poduzetnike i obrtnike Krapinsko-zagorske županije kao i iz ostalih krajeva Hrvatske pa i susjednih zemalja i jedna je od najvažnijih manifestacija Krapinsko-zagorske županije. Organizatori i ovogodišnjeg Gospodarskog zbora su Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina uz operativnog organizatora Radio Kaj. Nastup za poduzetnike i obrtnike je besplatan, a prijave se zaprimaju do 31. kolovoza preko web stranice www.zgz.hr.
U svakom slučaju, prijestolnica „kaja“ slavit će „domaču reč“ od 5. do 12. rujna, a na vama je da se pridružite i da zajedno proslavimo 50 godina najdomačijega festivala – Festivala ljubljene kajkavske popevke!

IMG_9698 manja

Dodatne informacije potražite u Turističkoj zajednici Krapinsko – zagorske županije i na našoj Facebook stranici.

Dobro došli!

Zagorje_Logotipi-1

 

promo članak 17.8.2015.[:]