• hr

BRELA: DOĐITE NA ŠAKAN FEST!

[:HR]UŽIVAJTE U DOBROJ GLAZBI NA MJESTU GDJE JE GUŠTAO I MORSKI ČOVIK!

Kada: 04. i 05. rujna
Gdje: Brela

kamen brela

04. i 05. rujna u Brelima, na platou ispred hotela Soline, očekuje nas prava glazbena poslastica: dvodnevni Šakan fest! Osim samog popisa izvođača, koji uključuje cijenjene kantautore poput Lovely Quinces, Vlaste Popić, Sare Renar, Marka i Darka, J.R. Augusta, Pešesa, Rezervi i Igora Durakovića, nas je privukao i intrigantan naziv same manifestacije, koji se odnosi ni manje ni više nego na – sredozemnu medvjedicu!

medvednica brela

Koliko su Brela blagotvoran i ugodan okoliš, dokazuje nam i sama činjenica da je ova, danas skoro izumrla vrsta, upravo ondje nekoć imala svoje prirodno stanište. I dok se znalci na simpatičnog morskog čovika referiraju sa monachus monachus, naši stari su je kitili svakojakim, gotovo mitskim nazivima, među kojima je upravo – Šakan.

medvednica brela 2

SIMBOL BRELJANSKOG TURIZMA – JEDNA OD OMILJENIH „ŠTACIJA“

Kamen Brela, koji je s vremenom postao pravi breljanski brand, te prepoznatljiv simbol mjesnog (ali i nacionalnog!) turizma, sve do ranog početka 20. stoljeća bio je nazivan po ovom rijetkom morskom stanovniku. Sredozemna medvjedica obitavala je i na području Soline-Loznica, o čemu svjedoči naziv Medvidina – riječ je o malenoj plaži zavučenoj duboko u prirodnu spilju, upravo idealnom mjestu za „izležavanje“ nakon obilnih obroka ribe u bogatim i očuvanim predjelima breljanskog podmorja!

medvednica brela 3

Zanimljivo je i da su u starim vremenima, domaći stanovnici u neznanju iskazivali i strah od ovog bića, pa čak i upotrebljavali u prijetnjama poput Odnit će te Šakan! smatrajući da je iz mora izašao s posebnom svrhom. Nazivano je ono i morskim fratrom pustinjakom, a kako je upravo ovaj predio današnjih Brela bio u vlasništvu i pod upravom Benediktinaca, ostaje nepoznanicom da li je i sam latinski naziv monachus vezan uz Benediktince.

Brela 4

RAJ I ZA NAPROBIRLJIVIJA GLAZBENA „NEPCA“!

No koja god od navedenih etimologija vezanih za morskog čovika bila ispravna, jedno je sigurno – na festivalu koji nosi naziv njegova omiljena obitavališta, glazbene sladokusce očekuje izvrstan provod!

Brela 1a

Prvu večer obilježit će niz sjajnih kantautora – od izvrsnog Igora Durakovića iz Širokog Brijega, pa do nadaleko poznate Lovely Quinces iz Splita koja osvaja svježinom i snagom. I dok bi u nježnim kantautorskim izvedbama guštao i sam morski čovik, drugu večer „prodrmat“ će nas atraktivni i energični bendovi poput „Rezervi“, „Pešesa“, zagrebačkog dvojca „Marko i Darko“ te „Vlaste Popić“ iz Varaždina.

Brela 3 1a

Svi oni karakteristični su po majstorskom koketiranju sa različitim glazbenim žanrovima – od punk noise popa pa do „tvrđeg“ underground zvuka. I stoga za kraj možemo reći samo jedno: kvalitetna glazba, jedinstven ambijent i sjajan morski ugođaj snažni su argumenti da se 04. i 05. rujna zaputite upravo u Brela – baš poput morskog čovika!

Brela – mjesto koje voli čitav svijet

brela.hr

Photo: Tz Brela

Sponzorirani članak[:]

shares