Aktivni odmor

Dočekajte zlatnu jesen u zlatnom zagorju! Idemo na branje grojzdja

[:HR]Dobrodošli u Pregradu na 45. turističku manifestaciju “Branje grojzdja“!
Manifestacija “BRANJE GROJZDJA” u Pregradi nastala je iz jednostavne činjenice: jedan sezonski posao, mnogima posebno zanimljiv – branje ili trganje grožđa – uzdignut je na razinu svečanosti pa simbolizira obilje i s njim povezanu radost življenja u ovom krajičku naše domovine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doista, ono čime je obilježen pregradski kraj, to su vinogradi raspoređeni po okolnim brežuljcima i bregovima. Oni su od davnine sastavni dio krajolika i sastavni dio života Pregrađana, Sopotljanaca, Plemenšćana, Kosteljanaca, Vinagorčana i žitelja brojnih okolnih sela i zaselaka.

IMG_9406 (2)

Uz vinograd i njegov uzgoj, berbu i prešanje te čuvanje vina vinogradar je vezan čitavu godinu. Vinogradi su ovdje od davnina; o tome svjedoče arheološki nalazi iz predkršćanskog doba. Loza i vino spominju se u i tumačenju reljefa boga Mithre pronađenog u Plemenšćini.

10649708_778061612240808_1167566501831678860_nFoto; facebook stranica www.facebook.com/branjegrojzdja

Ljetopisi iz feudalnog doba koji govore o ovom području bilježe podatak da je kao poseban porez postojala vinska desetina, što je znak da je vinogradarstvo bilo vrlo značajno u ondašnjoj privredi. Ona se spominje kao posebna i zbog toga jer se ubirala iza Martinja, u studenome, a ostali urod u drugo doba godine. Oko desetina, pa i vinske, često su u pregradskom kraju izbijale pobune i nasilja i vodile se parnice jer su mnogi tadašnji mogućnici svojatali pravo destinanja.

branje grojzdja4

O dugovječnosti uzgajanja vinove loze govore i brojni običaji vezani uz pojedine radove u vinogradu i klijeti, zatim tradicionalna klijetna arhitektura s pripadajućim rekvizitima, i brojne vinske pjesme koje seljaci rado pjevaju u trenucima odmora i opuštanja.
Materijal je preuzet iz knjižice “25 godina Branja grojzdja u Pregradi” u izdanju Turističke zajednice Pregrade iz 1996. (tekst: Boris Krizmanić).

006339663_IMG_0128

Zaljubljenici u zagorsku Bajku na dlanu, smaragdne zelene brege, vrsnu hranu i bolju kapljicu, posjetite ovu atraktivnu manifestaciju u vremenu od 19.9.- 27.9. 2015., u Pregradi i informirajte se o cjelokupnom programu na Facebook stranici organizatora.
Uđite u zlatnu jesen u velikom stilu, uz brojna zabavna i edukativna događanja koja donosimo kroz program: 

Branje grozdja 2015
Za više informacija posjetite Facebook stranicu Branje grojzdja i stranicu Turističke zajednice Pregrade

Fotografije: Turistička zajednica općine Pregrada

Zagorje_Logotipi-11[:]