Gastro

Gastro blog: Žrnovski makaruni s pršutom i tartufima

[:HR]Dragi čitatelji, kao što smo prethodno i najavili, s ponosom predstavljamo Hot Spots gastro blog. Svakog tjedna donosimo nove recepte internacionalno poznatog chefa Hrvoja Miletića, mladog kuhara sa londonskom i rimskom adresom – gastro kolumnista Hotspots.net.hr portala.

Budući da je otok Korčula i Hrvojevo rodno mjesto, tamo ćemo i započeti našu gastro pustolovinu, upoznavanjem s jednom od kultnih delicija ovoga kraja – Žrnovskih makaruna, jela čija se orginalna receptura čuva preko 400 godina.

15 (1)

Žrnovski makaruni su toliko dobri da sve riječi kojima bi opisali bogatstvo okusa, bivaju suvišne. Preporučamo ih obvezno probati ako se nađete na otoku Korčuli. Posebna vještina starih vremena utkana je u spravljanje ovog nedodoljivog korčulanskog jela koje spada u vrijednu gastro baštinu otoka i županije. U prošlosti su bili čest gost na stolovima tadašnje vlastele, Dubrovačke Republike i korčulanske komune. U orginalu se spremaju s mesom govedine a mi u nastavku predstavljamo nešto inovativniji recept – Žrnovske makarune s pršutom i tartufima.  Zašto? Zato jer je inačica pršuta i tartufa podjednako ako ne i ukusnija, a jelo je iznimno zahvalno za današnji brzi tempo života, jer se priprema brzo i jednostavno.

Za potpuni doživljaj uz ovu deliciju preporučamo bocu Dingača ili Postupa iz glasovitih peljeških podruma

Potrebni sastojci za dvije osobe: 
400g korčulanskih makaruna
50g pršuta
Jedna žličica maslaca
Jedna žlica ulja od tartufa
Goveđi temeljac
2 žlice tartufate
Crni tartufi
2 žlice vrhnja za kuhanje
Sol
Papar

Makaruni priprema:
500 g brašna
1 žličica soli
1 jaje
1 žlica maslinovog ulja
1 šalica vode

Uvaljati zajedno dok se ne stvori mekano povezano tijesto.

Priprema:

Na tavu stavimo ulje od tartufa i maslac, dodajemo pršut koji smo prethodno izrezali na trakice i malo zapržili. Politi goveđim temeljcem, i dodati u tavu na pola kuhane  makarune da se skuhaju do kraja, 4-5 minuta. Kad su makaruni gotovi ubacimo vrhnje za kuhanje i tartufatu i promješamo da dobijemo kremasti umak. Kada poslužimo jelo naribamo par listića crnog tartufa.

I to je to. Dobar tek![:]

shares