Gastro

Jeste probali Plitvičku štrudlu?

[:HR]Tradicija hrvatske gastronomije je uistinu fascinantna. Ako niste probali glasovite plitvičke štrudle, vrijeme je!

Dugo godina turiste i posjetitelje na Plitvičkim jezerima dočekivali su autohtoni kolači koje su prema posebnom receptu spremale žene s Plitvica, kolokvijalno nazivane babe kolačare.

Plitvički kraj ne nudi samo zapanjujuće lijepi nacionalni park Plitvička jezera, koja su poznata u cijelom svijetu već se diči i gastronomskim specijalitetima, a jedno od njih je Plitvička štrudla. Mnogi uglednici i dolazeći na Plitvice, probali su i oduševljali se iznova ovim domaćim kolačem. Josip Broz Tito, Peter Galbraight, Wiliam Montgomery, Milka Planinc,  Franjo Tuđman, Ivica Račan, samo su neki od poduže liste poznatih imena koja su konzumirala ovo gastro blago pod kristalnim vodopadima, diveći se skladu i ljepoti okoliša iz kojih je pita ponikla.

Veliki slap

foto: np-plitvicka-jezera.hr

Ono što štrudlu čini vrlo ukusnom i zahvalnom za pripremu je mogućnost kombiniranja nadjeva koji vam se sviđaju i kojima možete oplemeniti kolač. Uobičajena varijanta je  spajanje voćnog nadjeva sa orašastim plodovima i sirom (2-3  nadjeva se spoje prema zadanim receptima i ubacuju u štrudlu.)
A možete kombinirati nadjev od maka sa nadjevom rogača i sirom, ako ste ljubitelj ponešto aromatične fuzije. Više okusa koji se prožimaju i raznolik spektar boja čini ovu štrudlu kako ukusnom, tako i izrazito atraktivnom.

I za kraj evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom dijelu Hrvatske:

Veliki prštavci
Veliki prštavci

Plitvička jezera su najposjećeniji NP park u Hrvatskoj od njih osam. Zbog svoje ljepote su uvršteni u Popis svjetske baštine (UNESCO) davne 1979 godine.

Zemljani lonci u kojima se čuvala hrana kod stanovnika ovog kraja zvali su se rukače.

Glavna poslastica plitvičkog kraja bila je pečena janjetina

Od kolača najradije su se pripremale masnice (masno tijesto koje je punjeno pršutom, sirom, lukom a postoji i slatka verzija masnica od suhog grožđa i slatkog sira).
Kuglof, pita zeljanica, pita krumpirača, štrudli, također su dio gastronomske ostavštine kraja u kome se živjelo uz  prirodom i od prirode zbog blizine šume.

Stanovnici su se bavili lovom a najomiljeniji ulov su im bili puhovi. Bili su i vrsni gljivari te su skupljali  bukovače pečurke i smrčke.

Inspririrajte se starim domaćim receptima i okušajte se sami u pripremi plitvičke štrudle ili ih degustirajte pri posjetu ovom kraju. 

plitvicka-strudla-coolinarika

fotografija preuzeta :www.coolinarika.com

naslovna fotografija i ostale fotografije plitvičkih slapova: www.np-plitvicka-jezera.hr

 [:]