Aktualno

Najuspješnija turistička sezona do sada

[:HR]

Turisti su u Hrvatsku došli u rekordnom broju i ovo je turistički najuspješnija godina do sada, rekao je u subotu na obilježavanju Svjetskog dana turizma u Rovinju ministar turizma Darko Lorencin, koji vjeruje da će turistička potrošnja premašiti 9,3 milijarde eura.

Upravo će u ovome mjesecu Hrvatsku posjetiti ukupno 1,5 milijun gostiju, kazao je Lorencin i zahvalio turističkim djelatnicima i svima vezanim uz turizam na kvalitetno  pripremljenoj i obavljenoj sezoni, te izrazio nadu da će sljedeća biti još bolja.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma – ove godine pod sloganom “Milijarda turista, milijarda prilika” – jest podizanje svijesti o važnosti turizma i njegovih društvenih, kulturnih, političkih i gospodarskih vrijednosti, rekao je Lorencin. “Vjerujem da smo tijekom godina napravili puno kako bi se u Hrvatskoj promijenila svijest o turizmu kao o nečemu što se događa samo po sebi i da smo pokazali kako se turizmom upravlja,” rekao je Lorencin.

Podsjetio je da je u ožujku 2013. godine Hrvatski sabor usvojio Strategiju razvoja turizma do 2020. i zatim Strateški marketinški plan do 2020., koji za cilj ima ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima Hrvatske. Ta strategija predviđa i snažnije investiranje, rekao je.

Rovinj rekorder

“Od ukupno sedam milijardi eura, polovica će se investirati u hotelske kapacitete, kojih je ove godine otvoreno više nego u posljednjih deset godina, a polovica u dodatne sadržaje i atrakcije,” rekao je ministar Lorencin.

Istarski župan Valter Flego je rekao da je Istra po svim pokazateljima nakon grada Zagreba najrazvijenija hrvatska regija i ustvrdio kako to nije slučajno, nego je to rezultatuspješnog i sustavnog rada javnog i privatnog sektora. “Upravo u Rovinju vide se vrlo mjerljivi rezultati te sinergije,” poručio je izrazivši zadovoljstvo što je prije deset dana, 16. rujna Istra ostvarila turistički rezultat bolji nego cijele prošle godine.

Rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza je kazao da Rovinj petu godinu zaredom ostvaruje tri milijuna noćenja, a šestu godinu zaredom je hrvatski rekorder po ukupnom broju ostvarenih noćenja.

“Rovinj je mali grad po broju stanovnika, ali je veliki po snazi zajedništva. Težimo gradu sa standardom od četiri-pet zvjezdica, stoga mi je drago da istodobno raste zaposlenost i društveni standard,” rekao je Sponza.

Tekst i fotografije preuzeto sa net.hr/danas/
Fotografija; Žarko Bašić, Pixsell
[:]