Aktivni odmor

PRVI PROJEKT AKTIVNOG ARHEOLOŠKOG TURIZMA U DALMACIJI!

[:HR]ARHEOLOSKO ISTRAŽIVANJE ANTIČKOG NASELJA SIKULI U RESNIKU  

Srednja Dalmacija ove se, za čitavu naciju uspješne turističke sezone, istaknula kako sjajnim rezultatima pri samom vrhu nacionalnih statistika, tako i brojnim nagradama medija i struke. A da ne namjerava “spavati na lovorikama”, dokaz je i najnovija njena inicijativa, jedinstvena takve vrste u Dalmaciji – projekt aktivnog arheološkog turizma! Cilj ovog projekta je stvoriti preduvjete za formiranje arheološkog parka Sikuli u Resniku kod Kaštel Stafilića, te na održiv način promovirati aktivni arheološki turizam u Dalmaciji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prostor okolice Kaštelanskog zaljeva, zbog velikog broja spomenika kulturne baštine, za bavljenje ovom specificnom vrstom turizma, upravo je idealan. Ovaj vid turizma se iz godine u godinu sve više razvija, a razvoj ove specijalizirane turističke grane doprinijeti će vecoj raznovrsnosti ponude i produljenju sezone, obzirom da se arheološka istraživanja obavljaju izvan udarnog ljetnog perioda.

IMG_6030_1

Istraživanja antičkog naselja Sikuli u Resniku traju već dvadesetak godina i imaju velik značaj za poznavanje antičkog doba u Dalmaciji, a od svih ostalih aktivnosti ovog tipa razlikuju se po jedinstvenoj inovaciji – naime, u njima ce moći sudjelovati i turisti!

Lucerna (oil lamp)_1

Konkretnije, zainteresirani će se gosti moći upoznati s tehnikama istraživanja, dokumentacije i restauracije arheoloških nalaza, uz stručni nadzor muzejskih djelatnika. Obzirom da se antičko naselje većim dijelom nalazi unutar turističkog kompleksa Resnik, ovim se projektom nastoji uključiti i hotel, u kojemu će turisti odsjedati.

Joško stella
Direktor Tz Splitsko – dalmatinske županije Joško Stella

Ova je sjajna inicijativa omogućena zahvaljujući zajedničkoj suradnji Muzeja grada Kaštela i turističke agencije Ventula, a direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kazao je za medije da su i ostale agencije pozvane da se uključe i uvrste u ponudu.

IMG_0061

Kako je Splitsko-dalmatinska županija jedina koja ima izrađenu kulturnu strategiju i još s naglaskom na arheološki turizam, za očekivati je bilo da podrži ovaj projekt, a ljubitelji drevnih znamenitosti i razgledavanja, kojih je u Dalmaciji napretek, sigurno će se s oduševljenjem priključiti istraživanjima. U ovom projektu aktivno sudjeluje i turistička zajednica grada Kaštela.

Poželimo im dobar vjetar u leđa i uspješnu realizaciju još jedne inovativne ideje!

Više: dalmatia.hr
www.kastela-info.hr[:]