Aktivni odmor

Velika reportaža o Hrvatskoj i Sinjskoj alki u popularnom francuskom magazinu Le Figaro

[:HR]

Najnoviji broj utjecajnog francuskog dnevnog lista Le Figaro, u svom tjedniku Le Figaro Magazine, od petka 11. rujna donosi središnju reportažu na desetak stranica o Sinjskoj alki. Reportažu pod naslovom „Gospini kopljanici“ (Les lanciers de Madone) potpisuje dugogodišnji reporter i autor nekoliko knjiga Jean – Louis Tremblais koji je nakon povratka u Francusku izjavio kako je oduševljen fantastičnim bogatstvom boja, očaravajućom koreografijom, ali i duhom zajedništva te dobrim ozračjem uoči, za vrijeme i nakon trajanja Sinjske alke.

Tako je reporterska ekipa Le Figaro Magazine boravila ove godine u Sinju, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, njenog predstavništva u Francuskoj te lokalnog sinjskog turističkog ureda. Putovanje je trajalo od 4. do 10. kolovoza, a tijekom pripreme reportaže snimani su detalji utrke te su intervjuirane obitelji nekoliko generacija alkara odjevenih u tradicionalne alkarske kostime.

le Figaro 2

Novinari Le Figara Sinjsku alku svojim čitateljima predstavljaju kao najstariji viteški turnir na europskom kontinentu s tradicijom dugom nevjerojatnih 300 godina. Prenose kako je riječ o važnom društvenom događaju kojim se ponose svi stanovnici regije te kojega izravno prenose kamere nacionalne televizije.

le Figaro 3

Živopisne fotografije potpisuje poznati francuski fotograf Eric Martin. Francuske reportere posebno su impresionirale višemjesečne pripreme za alku te uređivanje konja. Ističu kako ova značajna manifestacija nema nikakve veze s organiziranim folklorom za turiste, već da je riječ o staroj viteškoj igri posvećenoj zaštitnici Gospi Sinjskoj koja je, prema predaji, otjerala Osmanlije. Dodaju kako se alka održava i kao vječna uspomena na junaštvo pradjedova kao vječni zavjet odanosti i poštovanja.

U sklopu članka objavljen je i „alkarski rječnik“ s objašnjenjima riječi poput vojvode, bare i čoje, arambaše i drugih.

Le Figaro Magazine

Le Figaro Magazine je jedan od najutjecajnijih časopisa u Francuskoj s više od 400 tisuća prodanih primjeraka i 2 milijuna čitatelja. Komercijalna cijena jedne stranice oglasa u ovom magazinu iznosi više od 37 tisuća eura.

Tekst: croatia.hr
Foto: Le Figaro

[:]