Aktualno

Posjetite Tjedan kajkavske kulture i uživajte u Zagorskoj svadbi!

[:HR]Raskošna škrinja tradicijskog blaga i običaja, stanuje u Muzeju “Staro selo” Kumrovec.

Najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj, svim posjetiteljima dočarat će autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Osim očuvane arhitekture tradicijskog zagorskog sela i stalne postave koji prikazuju obrte i običaje Hrvatskog zagorja s konca 19. st., posjetite li Muzej “Staro selo” Kumrovec, očekuju vas i raznoliki interaktivni sadržaji: manifestacije i muzejsko-edukativne radionice kojima se na zoran način predstavlja život kumrovečkog seljaka/težaka i obrtnika s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Zagorska svadba – raskošna kulturna baština Hrvatskog zagorja
S ponosom ove godine posjetiteljima Muzeja “Staro selo” Kumrovec 12. rujna po 32. put dočaravamo žive slike uz prikaz svadbenog slavlja karakterističnog za Kumrovec i okolicu.
Tradicionalno događanje Zagorska svadba osmišljeno je s ciljem očuvanja, njegovanja i predstavljanja nematerijalne tradicijske kulturne baštine Hrvatskog zagorja, pri čemu je poseban naglasak stavljen na svadbene običaje, pjesme, plesove i kulinarsku tradiciju, kako kumrovečkog kraja tako i Hrvatskog zagorja.

Svadba - History - 02

Od atraktivnih radionica, izložbi i slastica do prikaza svadbenih običaja Kumrovca i okolice

Staro selo - 02

Program ovogodišnje manifestacije započet će u 10 sati prikazom tradicijskih obrta.
Od 14 sati posjetitelji će moći sudjelovati u muzejsko-edukativnim radionicama izrade cvijeća od krep-papira i rada na tkalačkom okviru, a za djecu će biti organizirana igraonica.
Ove će sadržaje glazbeno popratiti Tamburaška sekcija Erdödy iz Kačkovca. U 15 sati gđa Nada Zgorelec, pobjednica ovogodišnjih Babičinih kolača, predstavit će slasticu kojom je ostvarila taj uspjeh – kolač Gostovanjsko prase.

Izložba Snježane Ricijaš Tam od Sutle idu svati , bit će otvorena u izložbeno-galerijskom prostoru Muzeja u 15:30, uz prigodni kulturno-umjetnički program Trikraljskih zvezdara.
Središnji događaj ove priredbe – prikaz svadbenih običaja Kumrovca i okolnih naselja – počet će u 16 sati, a izvest će ga Etno udruga Zipka iz Kumrovca.

svadba Staro selo Kumrovec

Organizator manifestacije, ove je godine Muzej “Staro selo” Kumrovec, ustrojbena jedinica Muzeja Hrvatskog zagorja, uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije, Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela te Općine Kumrovec.

Staro selo Kumrovec

Ne propustite ujedno od 5.9.do 12.9. 2015.,Tjedan kajkavske kulture, a detaljan program svih događanja od 5.rujna do 12.rujna, prelistajte ovdje:

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2015/09/LETAK-A5-TKK-2015-1.pdf”]

Više informacija potražite na web stranici www.mhz.hr, te na Facebook stranici Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska sela, i na web stranici www.kumrovec.hr.
Čekamo vas u Hrvatskom zagorju – Bajci na dlanu!

Pozivnica - 2015

Fotografije: Muzej “staro selo” Kumrovec i Muzeji hrvatskog Zagorja

Zagorje_Logotipi-1[:]

shares