Blog

Kako izgleda raj? Top 10 pješčanih plaža[:en]How the heaven looks like? Top 10 sandy beaches

Svi mi koji volimo plaže i  radi istih dolazimo svako ljeto na našu  fantastičnu obalu, bolujemo od sličnog sindroma. Nama nijedan godišnji nije dovoljno dugačak niti prikladno zamišljen. Svaki bi se morao moći produžiti  bar još tjedan duže, a ljeto bi trebalo trajati barem osam mjeseci.

Na pojavu prvih kiša lagano padamo u tihi očaj koji se s pojavom prve hladnoće i one poznate metalne boje neba – polako pretvara u istinski jad. S tugom se prisjećamo ljeta i prebiremo po fotografijama kao zadnjom slamkom spasa a umjesto očekivane utjehe koju očekujemo, totalno smo omrazili svim prijateljima, rodbini i svima u bližem radijusu, tom  napornom kuknjavom kako “ljeto prekratko traje”.

Jer vas mi najbolje razumijemo –  donijeli smo kratki podsjetnik i popis nama najljepših PJEŠČANIH plaža. I jer znamo da pravi hedonisti i oni strastveni plažoljupci, ma koliko god voljeli ostale plaže – najradije se prepuštaju pijesku. I to je skroz u redu.

1. PLAŽA LOJENA – OTOČJE KORNATI

kornati-uvala-lojena TZ Tisno hr (Medium)foto TZ Općine Tisno

Plaža Lojena se nalazi na otočju Kornati na jugozapadnoj strani otočića Levrnaka. Posjetite li ovu plažu, imate priliku vidjeti i svu raskoš Otočje Kornati koje spada pod Nacionalni Park Kornati.
Ova plaža začarat će vas u proljeće ili jesen sa svojim bisernim oblutcima i srebrnim pijeskom. Zašto tada? Zato jer je u ljetno vrijeme tamo često gužva, zbog pristajanja brojnih turističkih brodova kao is kipera na charter brodovima. Ne zamjerite gužvi, cijeli svijet želi vidjeti jedinstvene Kornatske otoke pa se jednostavno odlučite na izlet onda kada znate da ćete u toj krasoti uživati bez ljetne gužve.
Do otoka Levrnake se može samo brodom, turističkom turom s Dugog otoka, organiziranim prijevozom iz Murtera ili u vlastitu aranžmanu bilo da posjedujete brod ili ste ga iznajmili.

2. LOPUD ŠUNJ

www.korkyra-dubrovnik.com ŠUNJ (Medium)foto: www.korkyra-dubrovnik.com

Volite pijesak ali volite i hlad? Posjetite čudesan Lopud i plažu Šunj, smještenu na južnoj strani otoka Lopuda čija se dužina proteže na gotovo čitav kilometar. Na plaži se nalaze dva restorana ako ogladnite, tako da ako posjetite Dubrovnik, šteta je da ne uplanirate makar jednodnevni posjet ovoj pješčanoj princezi. Kada vam dojadi sunce, možete se sakriti u predivnoj borovoj šumi.

3. DUĆE OMIŠ

duce-beach
foto: www split croatia travel guide com

Duće su niz od desetak naselja smješteni u predjelu između Jadranskog mora i mosorskog planinskog lanca nedaleko od Omiša. Prekrasne pješčane plaže koje se protežu u dužini od 6 kilometara od Dugog Rata do Omiša čine Duće savršenom turističkom destinacijom za obitelji s djecom, a mogućnosti sportova na vodi puput surfanje, jedrenje, rafting, kajaking idealnom destinacijom za ljubitelje aktivnog odmora. Srednja Dalmacija je jedna od najpoželjnijih destinacija svačijeg odmora a njene pješčane plaže ne zaostaju za svjetskima.

4. PUNTA RATA BRELA

punta rata bluesun hotelsFoto: www.bluesunhotels.com

Nije pješčana ali nemoguće ju je zaobići kad se radi o službeno priznatoj kao jednoj od najljepših šljunčanih plaža svijeta. U srpnju 2004. godine, američki časopis Forbes uvrstio je ovu plažu među 10 najljepših plaža svijeta. Između najpoznatijih, poput Copacabane, St. Tropeza, Coste del Sol, te egzotičnih plaža u Balizeu, Antigui i Maldivima, našao se opravdano i djelić hrvatske ljepote a Američki portal The Huffington Post  2014. godine proglasio je Brela destinacijom iz snova i razlogom da, što je prije moguće, „uskočite“ u avion za Hrvatsku.
Prema belgijskom portalu European Best Destinations – ovo je jedna od najljepših plaža u 2015. godini. Što čekate? Ne posjetiti ovu domaću ljepoticu i uvjeriti se u njenu međunarodnu slavu, bio bi priličan grijeh.
5. RAJSKA PLAŽA LOPAR

rajska plaža RT LOPAR (Medium)

Otok Rab je carstvo pješčanih plaža! Pijeska mekanog kao baršun, i ljekovitog morskog okruženja sa  neodoljivom  podlogom koja nas mami u sva godišnja doba – nismo se mogli odlučiti samo za jednu pa donosimo čak 3 plaže u za prijedlog kamo odmoriti izmučeno tijelo i napaćenu dušu!

sahara3 TZ LOPAR (Medium)

Posjetite dakle Lopar. Lopar je ljupko turističko mjesto na otoku Rabu, 12 km udaljeno od staroga grada Raba. Mjesto je poznato po svojim iznimnim prirodnim ljepotama i slikovitim pješčanim plažama duž vrlo razvedene obale.  Rajska plaža, Ciganka i Sahara su naših top 3!

ciganka1 TZ LOPAR (Medium)
foto plaža Lopara: TZ Lopar

6. SAPLUNARA MLJET

saplunara mljet TZ Mljet (Medium)
foto: TZ Otok Mljet

Na jugoistočnom dijelu otoka Mljeta leži pješčana plaža Saplunara. U neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka i poluotoka Pelješca, Odisejev otok upravo mami na jednodnevni izlet i nezaboravnu uspomenu. Ova laguna iz bajke, dugačka je oko 1 km i poznata je osim po besprijekornoj čistoći mora i po njegovoj savršenoj toplini. Plaža također nudi borovu šumu kao fini hlad. Morate jedino sa sobom ponijeti hranu jer na plaži nema trgovine ni restorana nego mobilni vc i kafić. Za ljetnih mjeseci postoji opcija iznajmljivanja ležaljki. No ljubitelji netaknute prirode i robinzonskog stila, zasigurno neće biti utučeni zbog manjka sadržaja. Naime i to može jako lijepa prednost, posebice ako ste željni samoće i mira.

7. OTOK KORČULA, LUMBARDA

lumbarda_Pržina Mediterano (Medium)
foto Lumbarde: www.mediterano.hr

Nestvarno lijep otok Marka Pola, je sam po sebi dovoljan razlog za posjetu, no ljubitelje istinskog odmora dodatno veseli činjenica da je cijeli otok obrubljen neodoljivo čistim kobaltnim morskim plaštom, a njegov  razvedeni arhipelag prepun je manjih i većih uvala sa skrivenim ili onima više posjećenim plažama. Posebnost Korčule je i vjerovali ili ne čak 40 manjih otočića koji su stvoreni za kupanje i odmor. Od pješčanih plaža koje ne smijete propustiti izdvajamo glasovitu Velu Pržinu no savjetujemo posjetu također kasnog proljeća ili rane jeseni. Ne brinite za hladnoću jer tamo  ljetni barometar egzistira sigurno do kraja listopada a nije rijetkost vidjeti i kasnije ponekog turista, kako se kupa u još uvijek toplom moru.

lumbarda_01022122011163206 (Medium)
foto Pržina www.mediterano.hr

8. KRALJIČINA PLAŽA NIN

Kraljičina plaža TZ NIN (Medium)
foto: www.nin.hr

Jeste znali da je ukupna dužina ninskih plaža čak 8000 metara? Kakvo je to carstvo za ljubitelje pijeska i romantičnog bosonog pješačenja!
Najdulja i najpoznatija od njih je 3 kilometara duga, pješčana Kraljičina plaža koja je dobila ime po legendi iz naše slavne povijesti. Navedena plaža je tako oduševila suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava, da je kad god bi službeno dolazili u Nin, ona posjećivala tu plažu i u njoj nalazila inspiraciju, utjehu i odmor. Otuda i ime plaže koja je zbog iznimno dugog plićaka, posebno podesna za obitelji s malom djecom. Isitčemo i kako se u  njezinoj  blizini nalazi najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj.
Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža u samom je vrhu najljepših plaža svijeta.

9. OTOK PAG, METAJNA RUČICA

tznova Ručica (Medium)Foto:www.visitnovalja.hr

Pag je doista jedinstven otok i uoće ne zamjeramo vanzemaljskim turistima što navodno svako toliko, posjećuju taj neobično lijep otok. Njegov mjesečev misteriozan  krajolik, budi u posjetitelju iskonski poriv kako istraživanja, tako i totalne relaksacije. Od svih glasovitih plaža kojima Pag obiluje, mi bi istakli jednu (šljunčano pješčanu), koja je relativno sakrivena u spokoju bijelog krajolika i azurnog mora. Radi se o Ručici, plaži iz koje se pruža lijep pogled na mjesto Pag, a do nje se dolazi šetnjom kroz Kanjon.
Ponesite obavezno suncobran ili neku drugu zaštitu od sunca jer tamo baš i nećete naći hladovine. No svejedno ćete uživati u ljepoti ove diskretne ljepotice.

10. SAKARUN DUGI OTOK

sakarun dugiotok.hr (Medium)FOTO: TZ Dugi Otok

Kraljica pješčanih plaža, nezaobilazna je adresa ljubitelja pijeska i nevjerojatne tirkizne boje mora. Ovo pješčano božanstvo nalazi se na Dugom otoku (Zadarska županija) i spada u  najpoznatiju plažu sa svojih 800 metara duljine. Izvrsna je za malu, veliku i odraslu djecu. Na plaži postoje 2 ugostiteljska objekta tako da ne morate nositi vlastite namirnice sa sobom.  Ova plaža je jedna, neponovljiva i zaslužuje vašu posjetu u sva godišnja doba.

I za kraj, evo još malo prekrasnih plaža koje ne stignemo opisivati ali jednako zaslužuju vašu pažnju:

Pine Beach, Pakoštani

beach_003
foto: www.pinebeach.hr

Uvala Lovrečina, otok Brač

uvala-lovrecina-postira-otok-island-brac-133-1416521530 (Medium)foto: www.otok-brac.hr

Crvena Luka, Biograd na moru 

CRVENA_LUKA biogradnamoru.hr (Medium)foto:www.biogradnamoru.hr

Uvala Žitna, Čara, otok Korčula

cara_Žitna Mediterano (Medium)
foto: www.mediterano.hr

Slanica Murter

Slanica Murter

Želimo vam krajnje ugodno i mekano izležavanje iduće ljeto na nekoj od naših čarobnih plaža!
Ili ako ste nestrpljivi čekati iduće ljeto, čekaju vas već ove jeseni, kao savršena prilika produženog vikenda!

Anita Žuvela Hitrec

[:en]All of us who like beaches and come to our great coast to visit them every summer, suffer from the same syndrome. No vacation is long enough or properly designed. It should be able to extend at least for a week, while summer should last for at least 8 months.

We fall in quiet despair as soon as first rain appears and this turns – with first coldness and metal sky colour – into a genuine misery. In sorrow we reminiscence summer and go through our photos as if they are our only salvation. But instead of the expected solace, we have become a nuisance to all our friends, relatives and all those who are close to us,  with this annoying lamentation of ‘summer being too short’’.

As we understand you the best – we have brought to you a short reminder and a list of our favourite SANDY beaches. And we know that true hedonists and passionate beach lovers, no matter how much they liked other kinds of beaches – always prefer to enjoy in sand. And that’s perfectly fine.

LOJENA BEACH–KORNATI ARCHIPELAGO

kornati-uvala-lojena TZ Tisno hr (Medium)PHOTO: www.tz-tisno.hr

Lojena beach is situated on Kornati archipelago,  on the south-west side of Levrnaka islet. If you visit this beach, you will have a chance to see all the luxury of Kornati archipelago that is a part of National Park Kornati.

This beach will enchant you in spring or in autumn with its pearly pebbles and silver sand. Why then? Because during summer the beach is too crowded, due to docking of numerous tourist boats, as well as skippers with charter boats. Do not blame the crowds, the whole world wants to see unique Kornati islands, so just decide to visit when you’re sure to enjoy this beauty without  many people around.
Levrnaka islet is reachable only by boat, tourist tours from Dugi otok, organized transport from Murter or  you can come by yourself whether with your own boat or rented one.

 LOPUD ŠUNJ

www.korkyra-dubrovnik.com ŠUNJ (Medium)PHOTO: www.korkyra-dubrovnik.com

You like sand, but you like shade as well?  Visit magnificent Lopud and Šunj beach, located on the south side of this island, almost kilometre long. There are two restaurants on the beach if case you get hungry. If you visit Dubrovnik it would be a pity not to make a day trip to this sandy princess. When the sun tires you, you can hide in beautiful pine woods.

DUĆE OMIŠ

duce-beachPHOTO: www split croatia travel guide com

Duće are a series of about 10 small places located between the Adriatic Sea and Mosor mountain range, not far from Omiš. Beautiful sandy beaches that stretch for 6 km, from Dugi Rat to Omiš, make Duće a perfect tourist destination for families with children, while water sports like surfing, sailing, rafting and kayaking make it a heaven for active vacation enthusiasts. Central Dalmatia is one of the most desirable vacation destinations for everyone, and its sandy beaches are no worse than the world famous ones.

PUNTA RATA BRELA

punta rata bluesun hotelsPHOTO: www.bluesunhotels.com

It’s not sandy, but it is impossible not to mention it since it is officially acknowledged one of the most beautiful pebble beaches of the world. In July 2004, American magazine Forbes included it on the list of 10 most beautiful beaches of the world. In exclusive company of Copacabana, St. Tropez, Costa del Sol and exotic beaches in Belize, Antigua and Maldivi, a piece of Croatian coast has found its place, and Americal portal The Huffington Post announced Brela a dream destination in 2014, so hop in on a plane for Croatia as soon as possible.

According to Belgium portal European Best Destinations  – this is one of the most beautiful beaches in 2015. What are you waiting for? It would be a sin not to visit this beauty and become familiar with its glory.

Heavenly beach LOPAR RAB

rajska plaža RT LOPAR (Medium)

The island of Rab is an empire of sandy beaches! Sand soft as velvet and therapeutical sea surrounding with irresistible surface that lures us in every season – we couldn’t decide for only one so we bring 3 beaches with recommendations where to relax your tired body and soul!

sahara3 TZ LOPAR (Medium)

So visit Lopar. It is a lovely tourist place on the island of Rab, 12 km away from the old city of Rab. The place is famous for its exceptional natural beauties and picturesque sandy beaches along very indented coast. Heavenly beach, Ciganka (Gipsy) and Sahara are our top 3!

ciganka1 TZ LOPAR (Medium)Photos of Rab s beaches; www.lopar.com

6 SAPLUNARA MLJET

saplunara mljet TZ Mljet (Medium)PHOTO: Tourist Board Mljet

On the south-east part of the island of Mljet there is sandy beach Saplunara. In close vicinity of Dubrovnik, Korčula, Elafiti islands and Pelješac peninsula, Odysseus ‘s island calls for a day trip and an unforgettable experience. This fairy-tale laguna, about 1 km long, is famous for its impeccably clean sea and its perfect warmth. The beach also offers pine woods as a nice shade. All you have to carry along is food because there is no shop or restaurant but toilet and a café. In summer you can rent deck chairs. But those in love with untouched nature and Robinson style will most certainly not be disappointed by the lack of content. Namely, it can be a nice advantage, especially if you need some privacy and peace.

THE ISLAND OF KORČULA, LUMBARDA

lumbarda_Pržina Mediterano (Medium)PHOTO: www.mediterano.hr

Surreal beauty of the Marco Polo’s  island is a reason enough for a visit, but those in search of a true vacation are additionally enchanted by the fact that the whole island is framed with irresistible cobalt sea cape, and its indented archipelago is full of small and big coves with hidden or more or less visited beaches. Distinctiveness of Korčula is, believe it or not, even 40 small islets that are perfectly created for bathing and vacation. Of sandy beaches you shouldn’t miss we specially single out famous Vela Pržina, but we advise you to visit in late spring or early autumn. Do not worry about the cold because summer temperatures last for at least the end of October, and it is not a rarity to see tourists even later, who bathe in still warm sea.

Queen’s Beach NIN

Kraljičina plaža TZ NIN (Medium)PHOTO: www.nin.hr

Did you know that the length of Nin’s beaches is 8000 metres? Talk about an empire for sand and romantic barefoot walks enthusiasts!

The longest and the most famous of them is 3 km long, sandy Queen’s Beach that got its name after a legend from our famous ancient history. This beach delighted wife of King Tomislav so much, that every time they officially visited Nin she would visit the beach and find inspiration, comfort and rest there. This is how the beach got its name. It is specially suitable for families with children since it is shallow for a considerable length. We also point out that famous locality with therapeutic mud  is very near.

According to Americal Travel Channel Queen’s Beach is at the top of the most beautiful beaches of the world.

THE ISLAND OF PAG, METAJNA RUČICA

tznova Ručica (Medium)PHOTO: www.visitnovalja.hr

Pag is indeed a unique island and we do not hold it against extraterrestrial tourists to allegedly visit this unusually beautiful island from time to time. Its mysterious landscape awakens  visitor’s primal instinct for exploring and total relaxation as well. Of all famous beaches in which Pag abounds, we would like to single out one (pebble-sand) that is relatively hidden in serenity of white landscape and azure sea. It is Ručica, a beach from which stretches a beautiful view of Pag place. You can reach it by walking through Kanjon.

Make sure to bring parasol or some kind of sun protection because it is very difficult to find shade there. Nevertheless, you will enjoy in loveliness of this discrete beauty.

SAKARUN DUGI OTOK

sakarun dugiotok.hr (Medium)PHOTO: Tourist board Dugi Otok

The queen of sandy beaches, is unavoidable address of sand and incredible turquoise sea colour lovers. This sandy empire is located on Dugi otok (Zadar County) and it is the most famous with its 800 metres of length. It is great for small and big children, as well as for adults. There are two restaurants there, so you don’t have to bring your own food. This beach is unique, matchless and is worth your visit in every season.

In the end, here’s some more beautiful beaches which we don’t have the space to describe but equally deserve your attention:

Pine Beach, Pakoštani

beach_003
PHOTO: www.pinebeach.hr

Lovrečina Bay, the island of  Brač

uvala-lovrecina-postira-otok-island-brac-133-1416521530 (Medium)PHOTO: www.visitbrac.com

Crvena Luka, Biograd Na Moru

CRVENA_LUKA biogradnamoru.hr (Medium)PHOTO: www.biogradnamoru.hr

 Žitna Bay, Čara, the island of Korčula

cara_Žitna Mediterano (Medium)PHOTO: www.mediterano.hr

We wish you most pleasant and soft lying on some of our magical beaches next summer!

Or if you are too impatient, they await you this autumn, as a perfect opportunity for an extended weekend! [:]