Blog

Magična mjesta Lijepe naše

[:HR]Svi se ponekada volimo diviti  wallpaperima romantičnih stranih pokrajina, prizorima mitskih sela i magičnih zaselaka koje čekaju da ih posjetimo jednom u životu. Uzdišemo nad neodoljivim šarmom engleskih sela, ili nad ljupkošću francuske kao i talijanske romantične pokrajine koje odišu jedinstvenim spojem modernog i tradicije istodobno.
Neodoljivo nam je sve što je strano i egzotično, a posebno mala turistička mjesta u unutrašnjosti atraktivnih turističkih zemalja, jer nam se čini da svi navedene adute znaju naprosto upakirati marketinški bolje od nas.

Vjerujte da i mi imamo brojnih aduta kad je ovaj tip turizma u pitanju.  Ako ste romantičar u srcu, dječja istraživačka radoznalost vas nije ostavila ni u poznijoj dobi, a želite upoznati svaki kutak Lijepe naše, naša preporuka je da obiđete manja hrvatska mjesta koja se doimlju kao naslijeđe izgubljenog Avalona.

1 Motovun
foto: Motovun, Turistička zajednica općine Motovun

Zašto ne bi  popili kavu na nekom motovunskih bajnih  vidikovaca, omotani maglom?
Otišli u srce Istre i popeli se na malo brdo križeva iznad Istarskih toplica?
Posjetili Čaru i Smokvicu na Korčuli? Prelijepu Dalmatinsku zagoru?

kosinac Dalmatinska zagora
Kosinac, Dalmatinska zagora, foto: Turistička zajednica grada Sinja

Kad ćete ih posjetiti? Dogodine? Za pet godina? Deset? U idućem životu?
Prelistajte za svaki slučaj naš kratak popis fascinantnih manjih mjesta Lijepe naše koja su vrijedna vaše posjete. Svako od tih mjesta priča svoju priču, ponegdje staru i nekoliko stoljeća koja će vas začarati.
Vidikovci će vas ostaviti bez daha, a ponegdje ćete nabasati na tako dobru hranu i  vino da ćete morati možda prespavati koju noć u mračnim hladnjikavim kamenim kućama s čijih prozora će vas nebo krcato grozdovima zvijezda, podsjetiti da se dobro nekad vratiti na vlastite Prapočetke.

Donosimo bajkovita mjesta koja smo sami obišli (i to ne samo ljeti).  Vjerujte, posebna su baš u ovo doba godine.

Smokvica otok Korčula

smokvica_00220122011193342
foto: Mediterano.hr

Smokvica je rodno mjesto čuvene autohtone sorte grožđa Pošip. Iako se Pošip uzgaja i na drugim područjima u Hrvatskoj upravo pjeskovita tla oko Smokvice daju najbolje grožđe i vino. Pošip je prvo zakonom zaštićeno bijelo vino u Hrvatskoj. Relativno je mlada sorta i prvi put se spominje u drugoj polovici 19. stoljeća kada je jedan Smokvičanin pronašao samoniklu lozu koja ga je zainteresirala zbog svog neobičnog okusa i arome. Smokvica je smještena u unutrašnjosti otoka, a od Vele Luke udaljena je 17 km. Sa Velom Lukom je povezana lokalnim autobusnim linijama, a međugradske autobusne linije povezuju je s Dubrovnikom, Zagrebom i Sarajevom.

Izvor: Mediterano.hr

smokvica_00920122011193350
foto: Mediterano.hr

Čara otok Korčula

cara_Mediterano.hr
foto: Mediterano.hr

Tajanstveno selo koje se doima kao da je izraslo na brdu sa svojim malim kućicama i netaknutom starinskom arhitekturom, činit će vam se kao da je izletjelo iz kakve fantastične magično realistične novele.
Mjesto Čara udaljeno je 20km od Vele Luke, a smješteno je na padinama iznad prostranog Čarskog polja. Južno od Čare nalazi se Zavalatica u kojoj gosti mogu naći smještaj u brojnim apartmanima. U Zavalatici su svoje ljetnikovce od davnina imali korčulanski plemići, od kojih je najznamenitiji pjesnik Kanavelić iz 17. stoljeća. U plodnom Čarskom polju uzgajaju se vinogradi autohtone otočke sorte Pošip.  Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, a najbolje uspijeva upravo na položajima Čare i Smokvice. (Mediterano.hr) 

cara_00520122011201425
foto: Mediterano.hr

Eko etno selo Dol, otok BračDOL-DOL
fotografije Dola: TZ Postira

Slikovito bračko maleno mjesto DOL, mjesto je autentičkog doživljaja zaštićeno od strane svojih mještana, kao jedna od vrijednih utvrda izvorno autentičkog bračkog naslijeđa i duha.

Djevičanska šuma i hrapavi kamen (hrapoćuša) istkali su ovo maleno selo u ambientu kakav se ne zaboravlja jednom kad se posjeti. Jedinstvena arhitektura, okus i miris aromatičnih trava, kućice koje penju visoko u terasastim konfiguracijama, i najvrednije od svega – oko stotinu stanovnika koji ulažu veliki napor da bi njihovo eko etno selo bilo takvo kakvo jest- čisto, zaštićeno i netaknuto.Preporuka – posjetiti Konobu Toni i Kaštil Gospodnetić.
Svakako probati tortu Hrapoćušu!

Motovun Istra

Motovun TZ Motovun
foto: turistička zajednica Motovun

Podosta  sjevernije od predloženih lokacija, smjestio se mitski Motovun u čudesnoj Istri koja ljepotom, kao da nije od ovog svijeta.
Motovun je grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, iz 12. i 13. stoljeća. Do vrha motovunskog brijega i njegova venecijanskoga gradskog trga vodi najduže istarsko stubište s 1052 stube. Posjetite  gradska vrata s kulom, renesansnu gradsku palaču, gradsku ložu, župnu crkvu sv. Stjepana, manje crkvice Madonna dei Servi i Madonna delle porte, i uočite srednjovjekovni raspored ulica, gradske cisterne i mnoge grbove na pročeljima zgrada.Nasuprot Motovuna nalaze se i slikoviti gradić Oprtalj i mjesto Livade, poznati po Danima tartufa koji se održavaju u razdoblju od rujna do studenog.

Motovn TZO Motovun
foto: Turistička zajednica Motovun

Grožnjan Istra

panoramio.com Grožnjan
foto: Panoramio.com

Smješten iznad doline rijeke Mirne na brežuljku nadmorske visine od 228 metara, ovaj gradić izgleda kao da je ponikao iz kakve knjige fanstastičnih priča o vilama, vitezovima i zmajevima. Njegova začarana ljepota  mami turiste cijelog svijeta a posebno senzibilne i umjetničke duše ne mogu ostati ravnodušne na pojavu čak  28 atelijera, ili gradske galerije sa likovnim radovima umjetnika iz cijelog svijeta. U ljetnim mjesecima  Grožnjan postaje meka kulturnih dešavanja (jazz koncerti, koncerti klasične glazbe, izložbe i brojna događanja kreativnog karaktera).
Okolno područje Grožnjana nudi atraktivne agroturizme, konobe i restorane sa tradicionalnom istarskom kuhinjom čiji su simboli (maslinovo ulje, istartski pršut, tartufi), pronijeli slavu diljem svijeta.

colours of istria
foto Grožnjan: Colours of Istria

HUM u Istri, najmanji grad na svijetu

Prema legendi Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne te od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. Nalazi se u centralnoj Istri i ima danas svega 20-ak stanovnika..
Osim što je poznat kao najmanji grad na svijetu, od nedavno je Hum poznat i kao Grad biske, rakije s imelom, čiji recept navodno potječe iz Huma. Tim se povodom svake godine krajem listopada u ovom gradiću održava Smotra rakija, na kojoj se natječu proizvođači rakija iz cijele Istre.(www.coloursofistria.com)

hum-645 colours of istria
foto: Colours of Istria

Naslovna fotografija: Mediterano.hr[:]