Blog

O maslinama i beračima maslina

[:HR]Maslinarska groznica počinje u desetom mjesecu. Malo po malo svi se razbježe i rastrče po baščini i nemoguće je ikoga više pronaći u mjestu gdje ima maslina. Nemate s kim popiti kavu a jedina moguća konverzacija se odnosi na masline. To je stanje uma koje se ne da opisati a zahvaća i najotpornije. Ako se kojim slučajem nađete na otoku kao slučajni putnik namjernik ili gost, i vi ćete završiti u berbi maslina, vozeći se na traktoru s rukama punim  kašeta i vreća.

Ukratko smo parafrazirali uvod vezan za blog naših gollyh&bossyh koja se bavi aktualnom tematikom branje maslina. Pročitajte sve o maslinama i beračima maslina iz osebujnog otočkog pera korčulanskih blogerica.

Dragi naši,

maslinik

Prin ništo doba na jednemu od naših brojnih kanala komunikacije, točnije na Facebooku, objavili smo slijedeću misao: “Dress code Berača Maslina karakterizira funkcionalnost odjevnih predmeta, polivalentnost istih, šarolikost uzoraka, reciklaža i patchwork. Vivienne Westwood i Galliano mogu se slikat…p.s. Traverse su Zakon!”.
Uslijedili su brojni komentari, a Vin ste odma osnovali grupu “Berači maslina”. Sve je to super, ali dok se stvarno ne gre u masline i dok se ne zabilježi na našemu blogu, kako da se ni ni dogodilo…
I zato smo odlučili naše obožavatelje u zemlji i dijaspori počastit jednim postom o branju maslina. Uz napomenu, Bogu hvala, Gotovo je!!!
Svi koji živu ili su živili na otoku znaju da maslinarska groznica počinje u desetemu misecu i da počme pomalo, s prvim traktorom koji sa skalama i s brnjalima projde priko Luke.
I nakun tega, svi se razbižu i rastrču, nemate s kim u Cesarici popit kafu i jedino o čemu možete popričat sa slučajnim putnikom namjernikom su masline. To je stanje uma koje se ne da opisat, a zahvaća i najotpornije. Beru svi. Stari, mladi, bolesni, zli, lipi, grubi, pametni i pripametni i oni malo manje. Beru bogatiji, siromašniji, boji i gori. Beru svi. A ono što je Nama najinteresantnije su maslinarske modne kombinacije jer u vrime maslina svi postajemo maslinarske modne žrtve. Evo, uspili smo ćapat jednu i moramo reć da je to podvig jer se maslinari ne volu slikavat.

maslinar 1

Na slici se lipo vidi da žrtva ima roza trenerku i na to kariranu crvenu košuju. Brnjali se pažljivo nosu kako malo finija bursa. Maslinari su vridni i beru po cile dane, kad bilo i do noći. Ali volu i lipo marendat.

marenda

Inače, ni Nama samo interesantna maslinarska odjeća i spiza, Nas ispaljuju u orbitu i maslinarski rekviziti. Kao diplomirani kunsthistoričar, držimo da je branje maslina vrhunski performans. Evo rekviziti, pa recite da ne bi bi dobar kadar za pjesmu “Stairway to Heaven”..

kasete 2

Ali najvažnije od svega je da su naša čejad vrhunski berači i da se bere od jutra do mraka. Prvo se rastru brnjali kolo masline, a najveći i naokretniji uspenje se na skale i bere odizgara. Oni manji gredu okolo i pomalo grabujaju. Evo slika:

masline 1

Bere se od jutra do mraka, a u međuvremenu se štogod izi.

rostilj

A kad se sve pobere, nosi se u ovim lipim žutim škatulama u uljaru.

kašete

Može i u crvenima. Kakve ko ima i voli. Nama su draže žute.

maslinar

I onda se tamo čini uje. Najboje uje.uljara

Luško zlato.

uje 2

Tekst i fotografije preuzete sa bloga golly&bossy

Naslovna fotografija maslina: www.visitkorcula.eu[:]