Hrvatski proizvodi

Posjetite izložbu kristala iz jedinstvene samoborske radionice Kristal Tuk

[:HR]Jučer (29.listopada) u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije, otvorila se zanimljiva i inovativna izložba kojom se predstavio obrt za brušenje kristala “Kristal Tuk” iz Samobora. Izložbu je otvorio gradski pročelnik za financije Željko Radovanić,(iz grada Samobora). Nazočnima se obratila i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, mr.sc.Ružica Rašperić.

20151029_111352(0)

Jedinstven dizajn, skladne forme i unikatne izrade, impresionira svojim linijama koje svojom izvedbom mogu konkurirati uz bok svjetskim manufakturama.

kristal2
Samobor je grad duge povijesti koji skriva mnoštvo radionica čiji majstori prenose svoje vještine iz pokoljenja na pokoljenje već stoljećima.
Ručno brušenje kristala i izrada unikatnih predmeta traje u Samoboru od 1839. godine. Dio tradicije proizvodnje kristala danas nastavlja manufakturna radionica „Kristal Tuk“, koja već desetljećima zadivljuje svijet svojim visokim umijećem ručnog brušenja, od razigranih čipki do čistih ozbiljnih linija i modernog dizajna.

20151029_111405

Iskusne ruke puhača i brusača samoborskim proizvodima od stakla daju onu plemenitost koju stroj ne može. Brojni oblici i uzorci rezultat su kreativnog rada majstora i svih onih koji u proizvodnim fazama dodaju proizvodu konačnu formu i sjaj.

photo_02

Zanima li vas saznati više o samoborskom umijeću izrade kristala, posjetite izložbu u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, u Zagrebu.
Izložba je otvorena do 7.prosinca 2015.

Fotografije; Hotspots.net.hr i Turistička zajednica Zagrebačke županije

[:]