Hot Spots destinacije

Posjetite Šoltu – adrenalinski raj posvećen čistom uživanju

[:HR]Jesen je idealno vrijeme za otkrivanje šoltanskog kolorita 

Od Splita svega 45 minuta

Ili pola sata brzom brodskom linijom, dočekuje vas Šolta,  otok stvoren za uživanje svim čulima, otok koji će vas dočekati i otvoriti vam vrata kamenog srca ponajviše kroz Bablje ljeto. I nije tajna uživanje u babljem ljetu! Poznato je da čim nam turistička sezona mine, da se boje rujna i listopada odmataju pred nama, te podrazumijevaju uživanje u mirnim, toplim danima na plaži. A to cijene istinski zaljubljenici u prirodu, mir i more  i smiraj svake vrste. Šolta nudi cjelovit koloplet takvih doživljaja.

maslinica martinis marchi view_1

Raj za parove i vjenčanja

Posve blizu Dioklecijanova grada a ipak dovoljno daleko da osigura osjećaj bijega, otok Šolta postaje profinjena destinacija izvorne prirodne ljepote. Nekoć je figurirala kao mali siromašni otok koji doli prirodnih ljepota ništa drugo nije mogao ponuditi, danas nudi i mnoge tajne bisere, koji iz godine u godinu privlače sve više obožavatelja koji traže luksuzni smještaj te parova koji se žele vjenčati baš na Šolti. Razlozi?
Pored kuća za odmor na osami, do kojih se najbolje dolazi morskim putem, sve je više luksuznih vila s bazenom i visokim standardima današnjeg turizma. Šolta se može pohvaliti i sa prekrasnim hotelom u romantičnoj Maslinici Martinis Marchi.


Foto: Martinis Marchi

Dvorac Martinis-Marchi izgradila su početkom 18. stoljeća braća Martinis- Marchi, a nedavno je restauriran i danas predstavlja fantastičan spoj starog i modernog. Ovo raskošno kameno zdanje nudi, uz 6 smještajnih jedinica, restoran, vinski podrum, wellnes oazu, veliku terasu uz bazen i prekrasni mediteranski stilizirani i osvijetljeni vrt, koji se prostire na 5000 m2. Tu se organiziraju doista spektakularna vjenčanja, te ako se odlučite baš za Šoltu, budite uvjereni da ćete dobiti prvoklasnu uslugu.

donje selo_1

Mirna oaza nedirnute ljepote

Otok kojeg preporučuju i domaći i strani mediji, nudi paletu najrazličitijih doživljaja po vašem ukusu. Ne samo da nije kasno za posjet, nego je uvijek pravo vrijeme. U skladu sa željama i dubinom džepa svojih posjetitelja, uz sve veću raznolikost ponuda, Šolta polako, ali sigurno, prerasta u idealnu turističku destinaciju, koja u uravnoteženim dozama spaja opuštanje i uzbuđenje, more i plavo nebo, povijesno i suvremeno… Ljeto je lagano za nama, a jesensko ruho Šolte može vam osigurati drugačiji, no ugodan odmor. Možda Vam naša preporuka pomogne u kreaciji jesenskog bijega od sive svakodnevnice u koloritnu oazu mira.

grohote old part_1

Što vidjeti?

Šolta je mali otok i možete ga upoznati šetajući, čemu zacijelo pridonose kilometri i kilometri pješačkih staza, bilo samo kroz prirodu, pejzaž, da odmorite misli, bilo od jednog do drugog mjesta da upoznate i morski i seoski ambijent. Zavirite u svaki stari kutak, koračajući mrežom kamenih uličica koje skrivaju raznolike tajne. Ako vas put tako nanese iz luke Rogač u Grohote, u centru možete prošetati kroz stare kamene ulice i posjetiti galeriju Vicka Buktenice, smještenu u rodnoj kući poznatog slikara naivca, pokojnog Eugena Buktenice, u kojoj ćete pronaći jedan svjež, zanimljiv, novi svijet. Potragu za zanimljivostima možete nastaviti niže, u istoj ulici, i pritom se zaustaviti na obiteljskom gospodarstvu Tvrdić, gdje možete kušati domaći med i otkriti tajne života pčela, vidjeti što sve nudi jedno takvo mjesto, a možete se i smjestiti u ugodnom ambijentu koji dan.

rogač_1

U mreži kamenih ulica, a u strogom centru ovog središnjeg otočkog mjesta, postoje mnogi skriveni kutci, jedan od njih je i konoba Momčin dvor koja nudi ukusnu domaću spizu. Iz Grohota možete prošetati do Vele straže, ravno, lijevo krenuti prema Stomorskoj i Gornjem Selu, a lijevo prema Maslinici i donjim selima – Srednjem i Donjem. Jednostavnih imena, šoltanska sela skrivaju jedan poseban svijet, kojeg vrijedi istražiti. Imate izbor. Ne morate se, ako odlučite svoje vrijeme provesti na Šoltu ove jeseni, odlučiti za morski smještaj, možete boraviti i u nekom od sela koja su sve traženija i popularnija destinacija, te su pridonijeli širenju ponude, kao i razbijanju predrasude da na otoku „žive samo morska mjesta“, renoviranjem kamenih kuća i povećanjem broja smještajnih kapaciteta, autentičnih, nadasve ugodnih.

stomorska_1

Destinacija aktivnog odmora

Osim pješke, sva mjesta možete istražiti i biciklom jer postoje i biciklističke staze. Spustite se do neke od uvala, odmorite, napunite baterije, jer južne klisure i uvale nisu očaravajuće i dostupne samo nautičarima i morskim putem, već do najljepših uvala vode široki, uređeni putovi iz sela i mjesta.

Kod domaćina u ovo doba, ako želite možete sudjelovati u berbi maslina! Ako ne možete boraviti na otoku dok se ne “učini uje“, da okusite to tekuće zlato, da kušate plod svoga truda, što bi bila završna faza vaše maslinarske otočne avanture, tad uvijek možete izabrati boravak na nekom od obiteljskih gospodarstava, gdje osim nadaleko poznatog ulja, možete kušati i vino, posebno autohtonu sortu Dobričić te spojiti sve jesenske blagodati u jedno jedinstveno iskustvo.

solth side bay Jorja_1

Gastro hram mediteranskih okusa

To bi bio divan i dobrodošao izbor kao okrepa i nagrada za vaše okusne pupoljke kada se umorite od šetnje.  Okusite svježe sezonsko voće i povrće, oporost ljekovitih trava i začina, slani užitak s „gradela“ uz mekoću domaćeg kruha, poznatog, vrhunskog maslinova ulja i vina, okrijepite se medom i iznenadite dosad neisprobanim delicijama od smokava, badema, rogača. Ukoliko ste tip kojem je sve ovo dovoljna pozivnica da posjeti Šoltu, ali treba vam još mrvica da vas u potpunosti ovaj otok zarobi, dopustite ovoj kraljici ljepote, prirode i iznenađenja da vam još ponešto otkrije o sebi i da vas zadivi.

Penjalište za aktivne

Ako volite penjanje, ovaj otok može zadovoljiti vaše apetite i po tom pitanju. Penjalište se nalazi na južnoj strani otoka u predjelu Križice, iznad mora, s fantastičnim pogledom na pučinu te otoke Brač, Hvar i Vis. Iako je stijena iznad mora, smjerovi nisu do same površine, jer postoji „polica“ na kojoj se može stajati. Ovo će sigurno zaokružiti vaš doživljaj otoka, no ako su vam milije dubine i plavetnilo, podmorje oko Šolte će vam pružiti neponovljiv, jedinstven doživljaj jer osim osim što je prekrasno, postoji niz posebnih lokacija koje će vam otkriti stručni pojedinci čija je to strast i pod čijim ćete vodstvom sigurno roniti stvarajući za sebe, svijet uspomena i modrih slika koje će ostati urezane u vaše pamćenje, duboko, duboko.

stomorska 2_1

Seoska domaćinstva – upoznajte ovaj otok svim osjetilima

Od svih ovih uzbuđenja, modrih i zelenih, upotpunjenih okusnim zadovoljstvima, jesensku otočnu avanturu možete zaokružiti, prije nego pogledate zalazak sunca za sedam otočića u Maslinici, posjetom farmi nojeva nadomak Gornjeg Sela, pri čemu je poželjno da najavite svoj dolazak a biste bolje upoznali ove neobične, zanimljive goripojske stanovnike, a da ih ne uznemirite i vama i njima da bude nezaboravno.

Ako nakon posjeta nojevima poželite „zakopati glavu u pijesak“, nemojte. Za odmor vremena ima, duge su i tople jesenske šoltanske noći za ugodne šetnje uz more pod zvijezdama, bilo na zapadnoj ili istočnoj strani otoka, za blagovanje u nekom od brojnih restorana i konoba nezaboravne gastropunude. Izbor je vaš, a naše je da vam ponudimo još jednu mogućnost nesvakidašnje rekreacije.

grohote panorama_1

Zanima vas srednjovjekovno streličarstvo?
Niste baš uza sve ovo očekivali i to na Šolti, a voljni ste pokušati. Obavezno učinite to i prije potpunog opuštanja u Maslinici ili možda Šešuli, svakako posjetite srednjovjekovnu kulu Oliveto i steknite novu vještinu ili stečenoj vratite stari sjaj. Zabavu i opuštanje nećete sigurno promašiti, a drugo ovisi o vama samima.

Upoznajte ovaj otok svim osjetilima i urezat će vam se u sjećanje. Kreirajte svoj jesenski odmor. Posjetite, okusite, izaberite, odmorite se!
Prepustite joj se, neka vas „dopadne Šolta“ i dopast će vam se toliko da će stara kletva postati vaš blagoslov te ćete se sigurno vraćati tu.

IMG_8152

U bilo koje vrijeme jer ste uvijek dobrodošli!

Više na (smještaj, lokacije, gastro ponuda, zanimljivosti) :
Turistička zajednica otoka Šolte

O istaknutim lokacijama:

Leomar diving center 
Tvrdić honey 
Agroturizam Kaštelanac
Konoba Momčin dvor
SK Oliveto
Penjalište Križice
Farma nojeva

Šolta- The Return to Innocence 1

Pogledajte video otoka Šolte – Return to innocence
Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com[:]