Aktualno

Predstavljena konferencija Zagreb Forum 2015 – Creative Cities & Europe

[:HR]Sudjelovanjem građana i dobrom upravom do razvoja pametnih i kreativnih gradova

Zagreb Forum međunarodna konferencija posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija, održat će se ove godine po treći put, 24. studenoga 2015. u prostoru Male dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog s početkom u 9 sati. Organizatori konferencije su Grad Zagreb, Razvojna agencija Zagreb, GFS (GoForeSight) Institut i HISB (Hrvatski institut za studij budućnosti).

Zagreb Forum 2015 – Creative Cities & Europe okupit će međunarodne i domaće predavače i sudionike koji će tijekom konferencije razmjenjivati znanja i iskustva koja omogućuju održivi urbani razvoj, promišljati načine stvaranja prosperitetne budućnosti te otvoriti prostor kreiranju i povezivanju najboljih industrijskih rješenja, financijskih potpora i poslovnih modela.

Ova konferencija donosi nadogradnju prethodno održanih konferencija, a bavi se kreativnim i inovativnim potencijalima gradova s naglaskom na načelo dobrog upravljanja i sudjelovanja građana. Zagreb Forum će omogućiti povezivanje važnih interesnih skupina i predstaviti financijski i poslovni plan za razvoj pametnih gradova. Dodanu vrijednost ovom forumu daju poduzetnici prikazom svojih projektnih inicijativa i gotovih rješenja za razvoj pametnih gradova.

Osnovni cilj ove konferencije je prijenos znanja i tehnologija na globalnoj razini, kao i povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije.

Grad Zagreb kao urbana cjelina kroz svoj razvoj kreira značajan doprinos koji svakako nadmašuje granice Hrvatske. Upravo Zagreb Forum želi prikazati potencijale grada Zagreba koji svojim znanjem i vještinama može izravno pridonijeti u izgradnji mostova suradnje na domaćem i međunarodnom planu. Kroz treću po redu međunarodnu konferenciju kontinuirano nadograđujemo viziju povezivanja, poticanja i omogućavanja realizacije najboljih praksi i konkretne suradnje između ključnih dionika u svrhu razvoja projekata za kreativne i pametne gradove. Pozivamo sve sudionike foruma na dijalog kako bi osvijestili izazove koji su pred nama, zajedno kreirali nova rješenja koja su temelj za kontinuirani i održivi razvoj društva“  naglasio je Frane Šesnić, inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Zagreb Forum će ugostiti ukupno 23 predavača, 5 moderatora i 6 projektnih ideja, a očekuje se i veliki broj sudionika iz zemalja europe i regije. U panel raspravama i predavanjima će sudjelovati neki od najvećih svjetskih stručnjaka vezanih za inovativan način upravljanja gradovima.

Sam kreativni koncept Zagreb Foruma pojasnio je Zoran Aralica – supredsjedatelj Zagreb Foruma, viši znanstveni suradnik na Ekonomskom institutu Zagreb: „U današnjoj globalnoj kompetitivnosti i suradnji kreativnost je sociokulturna potreba svake nacije, ona je životna sila koja daje odgovor na izazove današnjice. U gradovima se izazovi vezuju uz rastuće potrebe učinkovitog korištenja resursa poput energije, znanja i tehnologije. Osim sudjelovanja građana i dobrog poslovanja poduzetništva, za hvatanje u koštac s ovim izazovima ključan je javni sektor, odnosno djelovanje usmjereno na jačanje njegovog kapaciteta. Upravo s ovom konferencijom želimo dati jasne odgovore i smjernice kako osnažiti kapacitete javnog sektora kroz njihovo sudjelovanje u strukturnim fondovima“.

Konferencija se ove godine održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore i Sveučilišta u Zagrebu.

zgf15-press-1

Program konferencije potražite na www.zagrebforum.eu[:]