Aktualno

Preporuka mjeseca – zašto posjetiti Papuk

[:HR]Teško je na jednom mjestu pobrojati brojne atribute sjeveroistoka Hrvatske, odnosno prostora Virovitičko – podravske županije.
Raskošna prirodna bogatstva uz bogatu tradiciju kulturnog, gastronomskog i povijesnog identiteta, začarat će svakog posjetitelja.

Ruz╠îica grad, OrahovicaPitoreskna županija je sa svoje južne strane omeđena  Bilogorom, Papukom i Krndijom, čiji se obronci postupno stapaju s Panonskom nizinom.
Sjeverni dio je omeđen rijekom Dravom. Od srpnja 2012, područje toka rijeke nalazi se u sastavu Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav unutar UNESCO-ve mreže rezervata biosfere, čime je prepoznata izuzetna prirodna vrijednost ovog prostora na svjetskoj i europskoj razini.

Rupnica (PP Papuk)

Tajanstveni Papuk

Donosimo u prvome članku, nekoliko zanimljivih kratkih priča i legendi o Papuku, jednom od najljepših prirodnih atrakcija Virovitičko-podravske županije. Ova planina, ponikla iz pitomih nizina, svojom veličanstvenoscu, bioraznolikošću i bogatstvom svojih sadržaja, desetljećima mami planinare i rekreativce u svoje zelene smirujuće skute. U nastavku ćemo pobrojati nekoliko zanimljivosti vezanih za Papuk i Virovitičko – podravsku županiju, a želite li saznati više, slobodno prelistajte PDF vodič o Papuku pri kraju teksta.

Jankovački križ
Biser koji će vas opčiniti svojom ljepotom,mjesto je na kojem se nalazi i Poučna staza grofa Jankovića koja je dobila 2006 godine dobila Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice. Park šuma Jankovac orkužena stoljetnom bukovom šumom, poznato je planinarsko izletište u blizini kojeg se nalazi jedinstveni slap Skakavac. No Jankovac krije i tajnu nesretne ljubavi Katarine i njenig dragog.Legenda kaže da se nesretna Katarina zaljubila u jednog staklara kojem otac nije odobravao ljubav s Katarinom. Nesretna djevojka odlučila se na najgore. S vrha litice skočila je u ponor slapa Skakavac gdje joj je nakon udarca o kamen otpala desna ruka. I danas kameni križ koji se nalazi na Staklarskom groblju gdje je Katarina sahranjena uz mrtvačku glavu koja simbolizira samoubojstvo, nema desnu stranu..

Grofova poučna staza, Jankovac

Sekulinačke planine i dva hrasta
Poseban rezervat Sekulinačke planine su šumska vegetacija koju čine prašume bukve i jele a zaštićene su kao poseban šumski rezervat 1966 godine prostirući se na površini od 11 hektara. Nalaze se u teško pristupačnom dijelu Papuka na nadmorskoj visini od 740 do 820 metara. Smatra se da su „planine“ stare oko 150 godina i od posebnog su interesa za istinske zaljubljenike prirode. Posebnost je i ta što su takve šumske oaze prašumskog tipa vrlo rijetke i na Papuku.
Inače na ovom području može se pronaći Catinella olivacea, veoma rijetka vrsta gljive a Sekulinačke planine postale su tako jedina šuma u Hrvatskoj gdje je ta vrsta pronađena.
Dva stara hrasta kitnjaka proglašen je spomenikom prirode 2004 godine. Radi se o dva autohtona hrasta stara oko 500 godina,iznimne ljepote i ekološke znanstvene i estetske vrijednosti. Nalaze se na području Djedovice, općina Voćin.

Sekulinačke planine

Legenda o Ružici
Postoji nekoliko legendi o Ružici, gradu koji predstavlja simbol Orahovice. Ružica grad spada među najveće srednjovjekovne gradove – utvrde u Hrvatskoj. Prvi put se spominje kao kraljevski posjed od 1357 godine a kasnije je prelazila u vlasništvo raznih velikaša. Jedna legenda kazuje da su na mjestu gdje se nalazi danas Ružica grad, nekada davno plesale vile. Na tom vileništvu neki velmoža je odlučio izgraditi grad, no kako bi on danju gradio, vile bi mu noću urušavale zidine. Stoga je u zamku uhvatio najljepšu vilu Ružicu i zazidao je u zidine. No dočekala ga je kletva i na dan završetka gradnje, kamen s najviše kule ubio je velmožu.

ruzica_jesen-3

U špilji slavonskog hajduka
U bajkovitoj zelenoj oazi Papuka Jankovcu, grof i časnik austrijske vojske,Janković, odlučio je izgraditi svoje utočište. Uredio je dolinu, iskopao jezera i preusmjerio vodotoknakon čega nastaje slap Skakavac koji se obrušava u kanjon Kovačica. A u šumi se nalazi i Maksimova špilja, nazvana po hajduku Maksimu Bojaniću koji se u njoj skrivao sredinom 19.stoljeća. Kažu da je bio ljubitelj žena, a plamena pisma njegovih priležnica i danas u požeškom zatvoru svjedoče o tom slavonskom hajduku. I sam grof Janković je pokopan u obližnjoj špilji no njegovo počivalište se našlo na udaru lopova i razbojnika koji su u potrazi za blagom razbacali grofove kosti. Stoga svaku građevinu koja se gradi na ovom području prati zla sudbina. Naime, dok se sve kosti ne skupe na jedno mjesto, neće biti sreće za građevine u dolini grofa Jankovića.

Viteški turnir na Papuku

Jeste znali?
Od 23.travnja 1999 godine Papuk zaštićen kao park prirode zbog izrazito velike geološke i biološke raznolikosti te vrijedne kulturne i povijesne baštine. Zaštićeno područje obuhvaća površinu od 336 km2.
Godine 2007 Papuk biva upisan na kartu europe i svijeta  kao prvi geopark u Hrvatskoj (Asocijacija europskih parkova). U ovom biseru raznolikosti, pronađeno je više od 1200 biljnih i 170 životinjskih vrsta od kojih su mnoge zaštićene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za više informacija posjetite Turističku zajednicu Virovitičko-podravske županije i saznajte više o najljepšoj planini ovog područja s čijih se obronaka i danas slijevaju kristalno bistri potoci, uvlačeći brojne posjetitelje u svoje nepregledne ljepote. A želite li saznati više o legendama i pričama čudesnog Papuka, slobodno prelistajte vodič Tajanstveni Papuk.
(Klikom na dno dokumenta moguće je izlistati brošuru.)

[pdf-embedder url=”http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2015/11/VPZ-Tajanstveni-papuk_HR.pdf”]

 

Fotografije: Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije

Autori fotografija; Ante Vučemilović, Kristijan Toplak, Matija Turkalj,Josip Mikolčić i Vladimir Grgurić.

Promo članak 5.11.2015.

HTZ LOGO HRVlogo-mail

 

 

 [:]