Aktualno

Dođite na 190. Samoborski Fašnik!

[:HR]Zašto volimo fašnik?

Šarene maske, karnevalska  vesela povorka, zamamni miris kremšnita i zime u zraku..ima li bolje preporuke za veseli izlet do Samobora?
Zabava na svakom koraku,  uz neizostavno veselje najmlađih i onih koji se veselih karnevalskih dana ponovno pretvaraju u najmlađe, dovoljan su mamac za izlet do najveselijeg kontinentalnog eventa, nadomak Zagrebu.

0122a

Jedna od najstarijih i najveselijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj ove godine bilježi 190.obljetnicu  održavanja. Grad Samobor 29. siječnja 2016. godine postaje ponovno Fašnička republika te brojnim fašničkim događanjima čuva stoljetnu tradiciju ove danas moderne manifestacije, a koju  koju svake godine posjeti oko 150 000 posjetitelja.

fasnik_arhiva_2

Prilike za zabavu neće nedostajati, od mladih do starih, svi će na trenutke pod maskama zaboraviti na sivilo svakodnevnice jer će svakodnevno jutra do kasnih večernjih sati,  od 29. siječnja do 9. veljače, Fašnik ispuniti veselo prisustvo više od od 3000 djece,  800 članova mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola te 1000 sudionika karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske.

0088a

I ove godine uz tradicionalni program na Trgu kralja Tomislava sa Fašničkom princezom Srakom, Princem Fašnikom, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi na nekoliko lokacija – program uličnih zabavljača, tabori mjesnih odbora i KUD-ova, poseban program za mlade, radionice za djecu, kao i brojna druga događanja.

fasnik_arhiva_5

Samoborski fašnik, 190. po redu, tradicionalno završava na pokladni utorak, 9. veljače 2016. godine, osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke kako bi se osiguralo da godina pred nama bude bez negativnih utjecaja. Pitoreskna atmosfera ovog čarobnog gradića uz ovaj događaj, dolazi do punog izražaja uz ovakva okupljanja.

fasnik_arhiva_1

U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju nazivi mesopust, poklade ili fašnik (od njem.Fastnacht, tj. noć posta), koji su  vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala”.

fasnik_arhiva_3

Tmurna zima u Hrvatskoj tako biva prošarana bojama i šarenilom vesele fašničke povorke, mirisima i okusima specijaliteta koje priređuju gradovi i manja mjesta, te veselju koje nesputano proizlazi iz prepuštanja duhu poklada i odmaku od svakodnevnog tempa.
Fašnik je jedna od rijetkih prigoda kada se uz djecu mogu opustiti i zaigrati i odrasli, pa  njegova slavna  gotovo dva stoljeća duga tradicija u Zagrebačkoj županiji blista punim sjajem.

fasnik_arhiva_8

Više o Fašniku potražite na: www.fasnik.com.

Fotografije: Arhiva Turističke zajednice grada Samobora

fasnik_logo

 

 

 [:]

shares