Aktualno

Višestruko nagrađivan turistički događaj, ove godine u još raskošnijem izdanju!

[:HR]Veličanstvena rekonstrukcija i slavno uprizorenje bitke kod Stubice, ove godine još bogatije i raskošnije za sve posjetitelje. Ne propustite top događaj sezone u Zagorju – Bajci na dlanu!

!cid_image007_jpg@01D152B4

Tko nije još vidio najzabavniju i najuvjerljiviju „Bitku nad bitkama“  turističko-kulturno-povijesnu manifestaciju koja je od prošle godine i nositelj nagrade SIMPLY THE BEST u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima, zasigurno je čuo od mnogih posjetitelja, koji se stalno vraćaju na poznati stubički „Fajt“ mnoge pohvale. Dokaz tome je i prestižna nagrada koja je dodijeljena na poslovnoj turističkoj burzi PUT. Nagrada SIMPLY THE BEST dodjeljuje se za inventivnost i kreativnost u turizmu i doprinos razvoju turističke ponude lokalne zajednice, a puntari iz Stubice dobili su je u kategoriji ‘Manifestacije i događanja – prikaz povijesnih događanja, legenda i priča’.

!cid_image015_jpg@01D152B4

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravdu i to kao event iz godine u godinu privlači sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, što se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573.

seljačka-buna-1

Manifestacija počinje „Puntanjem seljaka“. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje „puntanje kmetov“ tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

!cid_image016_jpg@01D152B4

Glavni događaj – „Bitka kod Stubice“, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju u subotu  13.2.2016. ‘Na bojnom polju sudjeluje više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (vilama, kosirima, sjekirama).

Bitka_kod_Stubice_70_of_258
Važno je napomenuti  da program počinje već od 11 h sa kulturno – umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke.  U 13.30 sati kmetska vojska kreće putem Obrtničke ulice do Majsecova mlina, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 14 sati počinje završna Bitka kod Stubice.

Bitka_kod_Stubice_107_of_258

Bitka nad bitkama, borba seljaka za pravicu zasigurno je najorginalnija manifestacija u široj regiji. Danas je to ne samo svehrvatski, nego i međunarodni događaj, jer sudjeluju udruge iz još tri europske države: Mađarske, Slovačke i Slovenije, a ove godine organizatori su najavili još raskošniju manifestaciju– stoga navucite oklope, naoružajte se dobrim raspoloženjem i sa cugom za samo 5 kn  u Stubicu krenite na fajt! Uz prigodnu rekonstrukciju bune, bit će tu i kmetski sajmovi starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta, dobre kapljice i, naravno, kao i svake godine puno dobre zabave.

VIDEO SELJAČKE BUNE 2015

Nakon bogatog dnevnog programa slijedi veliki Buna party od 16 h  u Parku Jure Stubičanca , Donja Stubica gdje nastupaju  LaGef, Picksiebneri, Fifty Gi DJ Goc-vesele butnovne ekipe koje će vas rasplesati uz ponudu prigodnih bunskih domaćih specijaliteta i dobre kapljice.

Bitka_kod_Stubice_122_of_258-1024x683

VLAKOM SAMO ZA 5 KUNA

U vrijeme trajanja manifestacije obilazak Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici je uz popust od 50%, a organiziran je i dolazak vlakom iz Zagreba za samo 5 kn.

  • Polazak iz Zagreba GK u 10:00 sati
  • Povratak za Zagreb iz Donje Stubice u 19:25 sati

“Buna traje, buna traje” – Postao je već tradicionalni povik svih sudionika a i posjetitelja , dajući do znanja Franji Tahyju i njemu sličnima da još uvijek ima nade i onih koji su spremni opet dići bunu i boriti se do zadnje kaplje kmetske krvi’!

Sve informacije pratite i na facebook eventu:

FACEBOOK STRANICA SELJAČKA BUNA 2016

Detaljan raspored događanja donosimo u letku  u prilogu

LETAK A5

 

Ne propustite ugostiteljsku super ponudu u poznatim restoranima;

LETAK A5-page-002

 

 

 

Fotografije: Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, TZ područja Gornja Stubica i Donja Stubica

 

 

 [:]