Aktivni odmor

PRVI TREEHOUSE U HRVATSKOJ! U Konavlima pokrenut vrijedan projekt pustolovnog turizma!

[:HR]Iako smo u posljednje vrijeme svjedočili zaista brojnim i inovativnim inicijativama s turističkim predznakom, najnovije vijesti iz Konavla uistinu su nas oduševile!

Kuće na stablima do sada smo viđali ponajviše u američkim obiteljskim filmovima, gdje bi obično poslužile kao utočište inatljivoj i nestašnoj djeci poput Macaulay Culkina koji se na domišljat način obračunao s „dugoprstićima“ koji su se baš za božićnih blagdana „namjerili“ na njegov dom.

No, zahvaljujući trudu vrijednih mladića iz iz adrenalinskog parka Cadmos Village, od sada ćemo u specifičnom šarmu ovih osebujnih zdanja moći uživati i u Hrvatskoj!

kuća na drvetu

GDJE JE I KAKO IZGLEDA PRVA DOMAĆA KUĆA NA STABLIMA? Ovaj dvoetažni objekt smješten na 6 metara visine nalazi se u pustolovnom parku Cadmos Village u Konavlima pokraj Dubrovnika. Cijelu platformu koja se prostire na 50 kvadratnih metara podupiru dvije grede i takozvani boltovi postavljeni na dva hrasta, a pogled puca na prekrasno konavosko polje, kao i na srednjovjekovni križ koji se nalazi u pustolovnom parku. U kući, koja će se sastojati od polugalerije i dvije sobe, može odsjesti 4 do 6 osoba, koje će zasigurno guštati i u prostranoj terasi u hladu hrastovih stabala te ukusnim domaćim specijalitetima iz ugostiteljskog objekta koji je u neposrednoj blizini.

RAJ ZA MODERNE ROBINZONE. Kuća na stablu jedinstven je, ali ujedno i ekološki osviješten projekt, koji ide ukorak sa svjetskim turističkim trendovima – povratak prirodi aktualniji je više nego ikad. Naime, frenetičan životni tempo mnoge je nagnao da istinsko opuštanje potraže u gotovo netaknutoj prirodi, te je sve veći broj „modernih Robinzona“ koji želeći barem nakratko pobjeći od užurbane svakodnevnice, za svoj odmor odabiru autohtona eko etno sela, skrivene uvale, kućice na osami…

Konavoska je kuća na stablu upravo idealna za pustolovni turizam, koji godišnje bilježi porast od čak 25%, a osim što je vrijedan doprinos ovoj turističkoj grani, ujedno poštuje i visoke ekološke standarde. Napajanje energijom ovog unikatnog smještajnog objekta obavlja se isključivo putem solarne energije, a osim o zaštiti okoliša, pri izgradnji se vodilo računa i o svim ostalim važnim parametrima: ne želeći ništa prepuštati slučaju, idejni tvorci ovog projekta kontaktirali su trenutno najpoznatije graditelje kuća na stablu, Pete Nelsona i njegovog učitelja Garniera, koji su patentirali sustav pričvršćivanja velikih tereta na stabla koji je primijenjen i u Cadmos Village-u.

kuća na drvetu konavle 1

FANTASTIČNI OKOLNI SADRŽAJI. Ako čitate ove retke i već ste se „zagrijali“ za to da rezervirate svoj termin za boravak, red je da vam kažemo i ponešto o samom Cadmos Villageu, fantastičnom pustolovnom parku koji se prostire na oko 7000 četvornih metara te djeluje od 2013. Ušuškan u hrastovoj šumi, svake godine, posebice u razdoblju van udarne ljetne sezone (što je također bitna stavka za domaći turizam koji se bori protiv svoje najveće „boljke“ – sezonalnosti!), privlači turiste željne pustolovine i izletnike.

kuća na drvetu konavle 2

Raspon adrenalinom nabijenih aktivnosti kojima se ondje možete baviti uistinu je širok – na raspolaganju su vam zip line, paintball, streličarstvo, divovska ljuljačka i praćke, a osim brdskih utrka, biciklističkih radionica i ostalih evenata sa sportskim predznakom, održavaju se ondje i ukusna gastro natjecanja, pa čak i rock koncerti! A što se tiče zvijezde našeg teksta – prva domaća kuća na drvetu treba se još malo „dotjerati“ – slijede završni radovi i opremanje, a prvim posjetiteljima svečano će svoja vrata otvoriti u ožujku.

Tekst: Croatia Hot Spots[:]