Aktualno

Split ostvario značajan projekt financiran iz fonda Europske unije

[:HR]

Riječ je o pilot-projektu koji se provodi u sklopu programa “Jadranska prekogranična suradnja”, u sklopu kojeg se u Muzeju, objektu kulturne baštine pod UNESCO-ovom zaštitom, primijenilo energetski efikasno rješenje.

26. veljače 2016. godine s početkom u 11 sati, u Muzeju grada Splita održana finalna press konferencija EU projekta EX.PO AUS u organizaciji Grada Splita kao partnera u projektu odobrenog u sklopu 2. natječaja IPA II. komponente Jadranske prekogranične suradnje.

IMG_9749

Na radionici su sudjelovali predstavnici Grada Splita, g. Siniša Kuko, pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, gđa. Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove, predstavnik Muzeja grada Splita, g. Mirko Gelemanović, te članovi projektnog tima: Maja Munivrana, voditeljica projekta, Goran Nikšić, Marina Kuzmanić Petreš, Ana Jerkunica i Vedrana Vrdoljak.

Pročelnik Kuko je prezentirao realizirane aktivnosti projekta te ostvarene rezultate, od kojih je najvažnija realizacija pilot projekta povećanja energetske učinkovitosti u Muzeju grada Splita, u kojem je izmijenjena kompletna rasvjeta s LED rasvjetom, te sanirana kompletna vanjska stolarija, čime je Muzej iz energetskog razreda D prešao u energetski razred C.

_DSC0014

Kroz sudjelovanje u ostalim projektnim aktivnostima, uz izrade raznih brošura i publikacija, napravljen je DVD promo film za Grad Split i Dioklecijanovu palaču, kao UNESCO-v lokalitet, a koji je sastavni dio zajedničkog DVD-a svih projektnih partnera.

Isti je dostupan na web stranici projekta www.expoaus.org, kao i na YouTube kanalu projekta EX.PO AUS – https://www.youtube.com/watch?v=xLBi6yntV6w.

Izrađena je i besplatna web aplikacija EX.PO AUS sightseeing planner (http://planner.expoaus.org) – planer za izradu ruta za razgledavanje uz pomoć koje turisti mogu istražiti UNESCO lokacije na Jadranu i napraviti vlastitu rutu za razgledavanje, prilagođenu svojim interesima i željama. Glavni naglasak je na kulturno-umjetničkom naslijeđu UNESCO lokacija. Sve znamenitosti su označene na interaktivnoj karti, te izlistane sa kratkim opisom i slikom, uključujući i brojne znamenitosti Grada Splita.

Održani su brojni sastanci s predstavnicima Turističke zajednice grada Splita, Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, turističkih agencija i prijevoznika kojima su također prezentirani DVD promo film i web aplikacija e-Planner koju mogu besplatno koristiti, a sve s ciljem dodatne promocije Grada Splita i ostalih UNESCO lokacija putem njihovih kanala oglašavanja i informiranja šire javnosti, odnosno putnika i turista koji koriste njihove usluge.

_DSC0030

Podsjetimo, Grad Split je partner na EU projektu EX.PO AUS, koji se provodi od rujna 2012.g.do veljače 2016.g. Ukupna vrijednost projekta je 3.324.700,40 €, a budžet Grada Splita je 211.110,18 €, od čega je za provedbu pilot projeka u Muzeju grada Splita utrošeno 148.700 €.

Glavni cilj projekta je uspostava zajedničke kulturne-turističke valorizacije UNESCO-ovih lokacija na Jadranu, koje bi se mogle pretvoriti u prekogranični turistički proizvod od svjetskog značaja te koji bi se proširio i na izlazna tržišta kao što su Kina, Indija, itd.

 

Više informacija o EX.PO AUS projektu možete pronaći na www.expoaus.org.

 

 [:]