Aktualno

Svjetsko priznanje gastro baštini otoka Brača!

[:HR]Knjiga “Bračka marenda od godine do godine” finalista je prestižne “Gourmand Awards” nagrade koja se svake godine dodjeljuje knjigama sa tematikom kuhanja i vina te predstavlja značajno priznanje gastro baštini otoka Brača i Dalmaciji. 

Ono što je u filmskoj industriji – nagrada Oscar, u gastronomiji je Gourmand Awards a knjiga “Bračka marenda od godine do godine” je ušla u finale – kategorija C – Countries – Local  sa još 11 natjecatelja.

Ove godine sudjeluje 209 zemalja u raznim kategorijama. Ovo je još jedno priznanje tradicionalnoj bračkoj i dalmatinskoj kuhinji a ove godine nagrada će se dodijeliti na “Gourmand Awards” manifestaciji, 29. svibnja u Yantai Wine Bay, u Kini.

– “Ponosni smo što su naša gastro baština, otok Brač i Dalmacija prepoznati na svjetskoj razini. Nadahnuta gastro baštinskim sadržajem otoka, knjiga je naš prilog prepoznatljivom autohtonom identitetu otoka, a nametnula se i kao logična “nadgradnja” trudne teće  – bolske marende  koja je jutarnji dio programa festivala kulture Imena u Bolu. ” – kazuje nam Maja Duka, ujedno i autorica teksta ove knjige.

Autorica knjige i urednica izdanja je Maja Duka, autor fotografija je Mario Kučera a njen izdavač je Udruga IMENA koja od 2010.g. održava festival kulture IMENA u Bolu.

Knjiga „Bračka marenda od godine do godine“

Knjiga „Bračka marenda od godine do godine“ je gastro – kulturni vodič otoka Brača, koji donosi priču o marendi-kultnom jelu gotovo cijele Dalmacije. Ona je nezaobilazni dio dana, svakodnevni ritual Dalmatinaca koji se odvija u 10 ili 11 uri uz pijat spize, čašu vina, uz ekipu i ćakulu.

Knjiga je objavljena paralelno na hrvatskom i engleskom jeziku te kroz artističko – dokumentaristički pristup,  prezentiraju se marendaška jela cijelog Brača. U knjizi donosimo tipična jela naših nona, majki i očeva koja se i danas spremaju autentično i ponosno, a u njima uživaju stanovnici otoka Brača kao i mnogobrojni turisti.

Tekst u knjizi je vrlo komunikativan sa etnološkim elementima. Cijela priča je ispričana s puno emocija, fotografijama s jakim karakterom i simbolikom, te je sve savršeno harmonizirano u gastronomskoj estetici.

Foto: Tz grada Supetra, Tz Postira

 [:]