Gastro

Izložba “Muzej u loncu” u Osijeku

[:HR]Pozivamo vas na otvorenje izložbe „Muzeji u Loncu“ u suradnji Gradskog muzeja Požega i Muzeja Slavonije Osijek u četvrtak 3. ožujka 2016. u 18 sati, u zgradi muzeja (Magistrat) u Tvrđi.

Prilikom otvorenja izložbe uz bogat fundus požeškog muzeja, predstavit će se i starinska jela vezana uz osječku vojnu i građansku povijest. Jedno od popularnih jela koje će se moći i kušati bit će omiljene knedle sa šljivama, a čut ćete i zanimljivu priču o „Osječkom knedl satu“, odlasku Osmanlija te doznati zašto naše crkve svakoga petka u 11 sati zvone kao da je podne… Projekt „knedl sata“ provodi Turistička zajednica grada Osijeka u suradnji s udrugom Plantaža i Ugostiteljskom školom u Osijeku.

O Muzeju u Loncu
Muzej u loncu pokrenut je sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinesemo rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Hrvatske.

Više informacija potražite na: www.tzosijek.hr

Fotografija preuzeta: www.tzosijek.hr[:]