Aktualno

Dalmatinski rally – električnim vozilima po dalmatinskoj Zagori

[:HR]EKO ĐIR DALMATINSKOM ZAGOROM

U sklopu projekta INTERMODAL (Intermodalni model transporta za razvoj Jadranske regije) koji sufinancira Europska komisija u sklopu Programa IPA Jadranske prekogranične suradnje, Splitsko – dalmatinska županija organizirala je obilazak turističke destinacije Dalmatinske zagore električnim vozilima, a u cilju promocije eko vožnje i uspješnih gospodarsko-turističkih potencijala Splitsko-dalmatinske županije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao najvažniji pilot projekt realiziran u okviru ovog projekta su instalacija i puštanje u pogon te probno korištenje rada 5 AC ePunionica za električna vozila koje su povezane putem interaktivne eRoaming platforme www.puni.hr, uz pomoć koje se u realnom vremenu može pretraživati lokacije ePunionica, njihov status, rezervacija, kao i aktivna promocija pametne intermodalne infrastrukture među širom javnosti.

_3100037

Obilazak je krenuo s s parkinga županije u 9 sati predvođen Splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom. Uzvanici su u obilazak krenuli s pet elektičnih automobila VW Golf, dva električna Nissana, te tri električna Smarta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cilj projekta je iskoristiti mogućnosti intermodalnosti u svrhu promocije turizma u prekograničnom jadranskom području, te na lokalnoj/regionalnoj razini doprinjeti ravnomjernom razvoju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukupna vrijednost projekta je dva milijuna eura, a udio Splitsko-dalmatinske županije je 190 tisuća eura, u čemu EU sudjeluje s 85 posto (161,5 tisuća eura). Zbog sve većeg dolaska turista i turističke orijentacije, razvoj prometnog sustava Županije ima izuzetno veliki značaj.

_3100062

Za istaknuti je da se uključivanjem u ovaj Projekt Županija opredijelila na iskorak prema raspoloživim sredstvima strukturnih fondova koja nam stoje na raspolaganju, odnosno prema dinamičnijem razvitku svoga svekolikog prostora.

_3100021

Po dolasku u Dugopolje uzvanici su obišli lokaciju izgradnje Turističko-informativnog centra Splitsko – dalmatinske županije, čija se izgradnja planira za početak iduće sezone. Nakon predstavljanje projekta “TiC-a”, župan se sa uzvanicima zaputio u gospodarsku zonu Kukuzovac gdje su posjetili pršutanu Marović.

_3100030

Izgradnja i opremanje pršutane financirano je dijelom iz potpore županije, koja se orijentira na domaće tržište i proizvodi suhomesnate proizvode koji su zaštićeni u EU.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pri obraćanju  prisutnima Župan se osvrnuo na slabiju posjećenost turista Dalmatinskoj zagori, no isto tako je istaknuo kako županija sudjeluje u brojnim projektima koji  pridonose razvoju turističkog, ali i gastronomskog aspekta ponude.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon obilaska pršutane, uzvanici su se zaputili u posjet Alkarskom muzeju u Sinju, koji je otvoren uoči obilježavanja 300. obljetnice Alke. Posjetitelji su imali prilike pogledati dokumentarni film s alkarskom tematikom i razgledati muzej,  potom se održala prezentacija vodiča Dalmatinske zagore, te eno-gastronomske scene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posjetiteljima su se obratili  Anđelko Katavić, pročelnik gospodarstvenih djelatnosti županije, Marija Mladineo, odsjek za turizam Županije, dogradonačelnik grada Sinja Zlatko Ugrin, pomoćnik direktora TZ SDŽ Siniša Mikačić, i direktorica TZ Sinj Monika Vrgoč koji su se zajednički složili kako je Dalmatinska Zagora prostor iznimno bogatog gospodarsko – turističkog potencijala te kako je važno da se zajedničkim snagama nastavi integrirati ponudu Sinja i okolice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Foto: Splitsko – dalmatinska županija

 [:]