Aktualno

Dvorac u Suhopolju obnovit će se iz EU projekta vrijednog 44,7 milijuna kuna

[:HR]Projekt obnove dvorca prošao administrativnu provjeru

Virovitičko-podravska županija je u 2012. godine kupila park i dvorac u Suhopolju s namjerom njegove obnove. Povoljan smještaj dvorca u središtu mjesta i uz državnu cestu otvara mogućnost prenamjene dvorca u turističke svrhe. Izrađen je i projekt za revitalizaciju dvorca te je nominiran za financiranje iz EU fondova na prvi natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj na temu kulturne baštine. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj VPŽ, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Općina Suhopolje i Gradski muzej Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 44,7 milijuna kuna, a sufinanciranje Virovitičko-podravske županije bilo bi oko 450.000 kuna.

dvorac-800

Prijavom ovog projekta na sufinanciranje iz EU fondova htjeli smo povezati dionike na turističkom tržištu i doprinjeti razvoju tog turističkog tržišta na području naše županije. Budući centar za posjetitelje je turistička atrakcija, a u sklopu projekta planirali smo i razne manifestacije kao što su letovi balonom i razni festivali. Projekt je prošao administrativnu provjeru i nadamo se da će u narednim mjesecima biti i odobren za sufinanciranje – naglasila je obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

dvorac-suhopolje-future1

Dvorac Jankovića danas ima status kulturnog dobra, a povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen je kao objekt prirode i spomenik vrtne arhitekture.

dvorac-suhopolje-future1

Projekt revitalizacije obuhvaćao bi rekonstrukciju (dogradnju i prenamjenu) dvorca Janković u poslovnu građevinu. Vrijednost projekta je oko deset milijuna eura, a prenamjena bi bila u hotel s 35 soba, restoranom, wellnessom, parkom i svim ostalim popratnim sadržajima. Obnovu dvorca pratila bi i obnova povijesnoga perivoja u kojemu je dvorac smješten i s kojim čini nedjeljivu pejzažno-graditeljsku cjelinu. Realizacija projekta utjecala bi i na gospodarski razvoj lokalne sredine.

suhop-800-432 (1)

Obnova dvorca i njegova nova funkcija vratit će dvorcu značenje koje je s vremenom izgubio te će utjecati na promociju Suhopolja, kao i na daljnji razvoj lokalne zajednice. Osim hotelskog sadržaja s popratnim ugostiteljskim i sportskim sadržajima, turiste će zasigurno zainteresirati zanimljive manifestacije koje će također biti prijavljene u sklopu projekta. Riječ je o Festivalu leda i Festivalu soli, a povezani su s bogatom poviješću ovoga mjesta. Naime, u sklopu dvorca nekada se nalazila ledenica u kojoj su grofovi za ljetnih mjeseci čuvali namirnice.
Vađenje blokova leda iz potoka nije služilo samo skladištenju hrane, već su se prodavali i lokalnim krčmama i slastičarnicama. Također, zanimljivo je da se u Suhopolju nalazio i svojevrsni distribucijski centar soli koji je tada ujedno bio jedino mjesto za nabavku soli u regiji.

suhop-800-429

Vrhunski smještaj s bogatim popratnim sadržajima, kao i zanimljivim manifestacijama, zasigurno će privući različite profile turista: od zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu do turista rekreativca, i to ne samo iz regije, već i iz ostalih dijelova Hrvatske.

Izvor i fotografije: www.vpz.hr[:]