Gastro

Posjetite izložbu „Tržnica trbuh grada”

[:HR]Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka pripremaju izložbu „Tržnica trbuh grada“.

Izložba će se otvoriti 16.3.2016. u 12:00 h u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1.

Autorice izložbe su: mr.sc. Tanja Kocković Zaborski i mr.sc. Ivana Šarić Žic. Dizajn izložbe potpisuje Kristina Ivančić.

Izložba je nastala u sklopu projekta „Pazi što jedeš“ kojeg već šestu godinu organiziraju Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria i udruga IEP.

O IZLOŽBI:

IMG_6871 (1)

Odlazak na tržnicu, placu, ma(e)rkat, pijacu dio je naše svakodnevice. Gradske tržnice svjedoci su ekonomskog i društvenog razvoja grada, pokazatelji prilika u kojima žive njegovi stanovnici. Upravo se na ovom mjestu uspostavlja veza između ljudi i hrane putem neposrednog odnosa s proizvođačima namirnica. To je mjesto druženja, izmjene znanja i vještina, razmjene recepata, komunikacije građana sa susjedima i lokalnom sredinom. Iako nam se ponekad čini da ondje “samo” nabavljamo namirnice, zapravo na tržnicama otkrivamo identitet grada i njegovih stanovnika.

Istražujući tržnice u Puli i Rijeci cilj nije bio istaknuti samo specifične značajke tih dviju tržnica već ukazati na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavača koja je karakteristična za sve tržnice. Kroz taj odnos otvorene su brojne teme poput neformalnog oslovljavanja na tržnicama, (ne)svjesnog smjera kretanja kupaca kada kupuju namirnice, pitanja povjerenja, mita o autentičnosti, trenda zdrave prehrane…

Izložba je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Tržnice d.o.o. Pula, Tržnice d. o. o. Rijeka.

Izložba će u Rijeci biti otvorena od do 24.05.2016. godine. Izložbu su već, iako u skraćenom obliku, mogli vidjeti građani Pule i Istre krajem 2015. g. kada je bila postavljena u Galeriji C8, Arheološkog muzeja Istre. Za vrijeme trajanja izložbe galeriju C8 posjetlo je ukupno 1211 posjetitelja od kojih su većina bili osnovnoškolci i srednjoškolci, ali i umirovljenici.

Početkom rujna 2016.g. izložba gostuje u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Više informacija o izložbi pogledajte i na facebook stranici: https://goo.gl/ivlk0b

 

Izvor objave i fotografije:

Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell’Istria
www.emi.hr
www.pazistojedes.com

[:]