• hr

Šparogurmani ne propustite Dane istarskih šparuga!

[:HR]Od 23.ožujka do 15.svibnja, miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima sjeverozapadne Istre.

Deseti Dani istarskih šparuga tijekom ožujka, travnja i svibnja omogućit će istinskim „šparogurmanima“ uživanje u maštovitim, ukusnim i mirisnim delicijama spravljenim na bazi istarske samonikle šparoge, od najpoznatijih fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom do slasnih deserta.

asparagus-0v

Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, pa su preduvjeti za njeno branje oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu.

Poznato je da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova čudesna biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.

sparuge_1v

Divlje šparoge sadrže svu punoću gorkastog okusa pa će sljubljene uz svježe autohtone istarske namirnice izazvatipravu eksploziju aroma za znalačko nepce.
Hrana, lijek, afrodizijak… Ne čudi što smo ovoj namirnici posvetili čitavu manifestaciju.
Već nakon prvog posjeta poželjet ćete isprobati baš sve na prestižnoj listi restorana i konoba koji su domaćini Dana istarskih šparuga.

asparagus-1v
Pozivamo Vas da posjetite sjeverozapadnu Istru u vrijeme Dana istarskih šparuga i uživate u svim delicijama spravljenih na bazi šparoge uz čašicu dobrog vina vrhunskih istarskih vinara.

Popis  restorana i konoba koji sudjeluju u Danima šparuga i menu-i s cijenama potražite na coloursofistria.com

fotografije i objava: coloursofistria.com[:]

shares