Aktualno

Čuvajmo baštinu naših baka, družimo se i zabavimo! U Veloj Luci održava se natjecanje u pripremi sirnica!

[:HR]

Tko će ispeći najbolji uskršnji kolač “Sirnicu”?

Sirnica je najpopularniji uskršnji kolač, koji se još naziva dalmatinska uskršnja pogača ili pinca. Uskršnji stol je nezamisliv bez svježe ispečene mirisne Sirnice. Sirnicu se može danas nabaviti i u pekarnicama – dućanima posebno pred Uskrs, jer se konzumacija ovog ukusnog kolača proširila po svim krajevima Lijepe Naše.

Ali pravu aromu i mekoću dobit ćete samo od domaće sirnice. No naš savjet je da se potrudite i pripremiti je, nije teško a internet vrvi receptima za nju. Priprema se od teškog dizanog tijesta, oblikuje se u kuglu koja se prije pečenja premaže umućenim žumanjkom i razreže po sredini nožem u obliku križa i pospe krupnim šećerom.

A kako se u Veloj Luci priprema sirnica po starinskom receptu prenošenom s koljena na koljeno?

Aktivne članice Zajednice žena “Katarina Zrinski” Vela Luka, dosjetili su se kako bi od ove popularne delicije napravili pravu gastro feštu. U svrhu promocije Veloluške gastronomije i tradiconalne otočke kuhinje u Veloj Luci na otoku Korčula organiziraju natjecanje u pripremi sirnica prema tradicionalnom otočkom receptu, prenošenom od koljena na koljeno. Taj izuzetno fini kolač s velikom su pažnjom pripremale i pekle naše bake i majke, danas je dio hrvatske gastro kulture.

Ako želite probati pravu domaću sirnicu, pripremljenu po izvornoj otočkoj recepturi, dođite u Velu Luku u hotel Korkyra u ponedjeljak, 28. ožujka 2016. u 18:30 sati na natjecanje u izradi “Luške sirnice”.

Natjecateljice će se potruditi ispeći najbolju sirnicu i za nju dobiti nagradu stručnog žirija. Bit će tu i prezentacija “Gastro vodiča” učenika Srednje škole Vela Luka te prezentacija slastičarnice “Cake-Box” sa degustacijom kolača, a sve uz pjesmu i ples.

Čuvajmo baštinu naših baka, družimo se i zabavimo.

Vela LUks - kopija

Vela Luka – mjesto za istinski odmor

Vela Luka je mjesto posebne snene atmosfere, u kome za  proljetnih i ljetnih toplih večeri možete samo i isključivo uživati odmarajući sva svoja čula. Turistička vreva ne stanuju ovdje, zato jer se svi gosti mogu do sita nauživati i iskupati u nekima od brojnih skrovitih uvala koje poput raskošne ogrlice oplakuju ovo romantično mjesto, te im preostaje samo svratiti u neki od restorana poslušati klapsku glazbu ili pohoditi neko od događanja Luškog ljeta.

proizd_006_1

Okružena netaknutom prirodom i savršeno čistim morem, sunčana i smirena (čak i u vrijeme najvećih vremenskih nevolja u ostatku zemlje), Vela Luka opravdava svoje ime mirne spokojne luke u kome gosti pronalaze točno ono po što su došli – rajski nepatvoreni mir.

Foto: cro-go.hr, coolinarka, Tz Vela Luka, hotel Korkyra[:]