Aktivni odmor

U Hvaru predstavljen projekt biciklističkih staza otoka Hvara!

[:HR]

Predstavljeno 13 biciklističkih staza za razvoj cikloturizma otoka!

Vožnja biciklističkim stazama otoka Hvara nezaboravan je doživljaj, pruža mogućnost upoznavanja duge i burne povijesti kroz rekreaciju i boravak u prirodi. 

U petak 8. travnja u hvarskoj gradskoj loggi,  predstavljen je projekt razvoja cikloturizma otoka Hvara, sa 13 biciklističkih staza ukupne duljine 470 kilometara. U sklopu projekta predstavljena je mapa biciklističkih staza, web stranica i turistička brošura otoka Hvara.

Splitsko – dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije, Biciklistički savez Splitsko – dalmatinske županije, pet turističkih zajednica otoka Hvara, otočkih općina i Grad Hvar ujedinili su snage u provedbi ovog projekta. Biciklističke staze otoka Hvara namijenjene su rekreativcima i onima koji traže pravi izazov.

IMG_6409 (1)

Na prezentaciji su prisustvovali Stipe Čogelja v.d. pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo u Splitsko – dalmatinskoj županiji, Joško Stella, direktor županijske turističke zajednice, Denis Špadina predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko – dalmatinske županije, Rino Budrović, gradonačelnik grada Hvara, direktor Turističke zajednice općine Jelsa Ivo Duboković, voditelj marketinga TZ grada Hvara Georges Buj,  direktori ostalih otočkih turističkih zajednica, mediji, agencije i OPG-ovi. Svaka od spomenutih institucija dala je svoj doprinos projektu. Turističku signalizaciju staza je financirala županija, Grad Hvar i otočke općine infrastrukturu, a turistička zajednica županije zadužena je za promociju projekta.

– “Ovim projektom Hvar je dokazao da je spreman za predsezonska i posezonska događanja, cikloturističke ture, utrke i slična događanja”, istaknuo je Joško Stella, te također ukazao na važnost uključivanja drugih subjekata u turizmu, otočkih vinarija, OPG-ova u ovu priču, budući da se na taj način mogu kreirati ture koje bi mogle spojiti biciklizam i gastronomiju.

DSC05722_1

Cikloturizam u Splitsko – dalmatinskoj županiji

Denis Špadina predstavio je cikloturizam županije i staze otoka Hvara. Istaknuo je kako početkom 2014. godine u Splitsko – dalmatinskoj županiji nije postojala ni jedna uređena biciklistička staza, niti objekat prilagođen prihvatu takvih gostiju u predsezoni i posezoni. Županija je prihodovala od cikloturizma ravno 0 kn.

Danas početkom 2016. imamo čak 2250 km, odnosno 69 uređenih staza prilagođenih najzahtjevnijim potrebama cikloturista, 7 organiziranih utrka, 50 objekata prilagođenih potrebama modernog cikloturista. A najbolji podatak je da zarada županije ostvaruje preko 2 miljuna kuna.

HAHA_008_1

Pušten online portal www.dalmatia-bike.com

Predstavljena je i popratna internetska stranica dalmatia-bike.com, koja bi uskoro trebala dobiti višejezičnu verziju, a za sada sadrži prikaz 13 hvarskih staza uz tehničke opise i detalje, koja je vrsta staze, duljina, uspon, visinski profil staze… kao i podatke vezano uz lokalnu turističku ponudu smještaja i sadržaja.  Na stranici će biti navedeni  bike friendly objekti, eventi, usluge, servisi, bike shoppovi, informacije o destinacijama, video zapisi, dojmovi biciklista…

Stranica će biti reklamirana na specijaliziranim sajmovima u europi, web stranicama.

Mapa biciklističkih staza djelit će se u svim uredima Tz na otoku Hvaru, te se također može downloadati sa web stranice.

HVAR BICIKLISTICKE STAZE

ISTINSKI HEDONIZAM – OTOK NUDI SVE ŠTO TRAŽI SUVREMENI GOST

PREDSTAVLJENA I TURISTIČKA BROŠURA OTOKA HVARA

Uz biciklističke mape otoka Hvara i internetske stranice dalmatia-bike.hr, javnosti je predstavljena i dugoočekivana brošura otoka Hvara, također zajednički projekt pet otočkih turističkih zajednica. Ovom brošurom predstavljen je otok kao destinacija, a naklada od 10 tisuća primjeraka na pet jezika upravo kreće u distribuciju.

Problematičan prijevoz bicikla do otoka

Na prezentaciji se apeliralo i na Jadroliniju. Jedna od većih prepreka u priči o razvoju cikloturizma predstavlja svakako prijevoz bicikli do otoka. Naime, katamaranom je nemoguće prevesti biciklu, a cijena prijevoza bicikle na trajektu, skuplja je od karte za prijevoz osobe. Stella je istaknuo kako se u suradnji s otočkim općinama i gradom Hvarom aktivno radi na rješavanju tog problema s Jadrolinijom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TKO SU CIKLOTURISTI?

Riječ o veoma unosnoj turističkoj grani, ali i gostima visoke platežne moći, koji troše od 50 do 100% više nego ostali, odnosno u prosjeku 70 eura dnevno. Uz biciklističke staze potreban je i smještaj za cikloturiste, a na svemu prifitiraju smještajni, ugostiteljski objekti, obiteljska gospodarstva, prijevoznici…

Avanturistički nastrojeni, ljubitelji biciklizma izbjegavaju područja koja za njih predstavljaju bilo kakav rizik, te stoga ne zalaze u neuređene destinacije. To su profili gostiju koji dva do tri puta godišnje kreću na desetodnevne cikloturističke avanture, spremni i produžiti svoj boravak te uživati u onome što sama destinacija pruža.

Daljnji razvoj cikloturizma županije

2018. godine očekuje se prihod veći od 5 miljuna eura

Do 15.05.2016. biti će uspješno  završeni projekti MEDPATHS iz EU-e i mreža staza Dalmatinske zagore.  Nakon uspješno pripremljene i izdane biciklističke karte Dalmatinske zagore i otoka Hvara, u tisku je i biciklistička karta otoka Brača i Makarske rivijere kojima je obuhvaćeno 69 staza duljine 2250 km koje su ili označene ili se upravo označavaju te će u potpunosti biti gotove do 15.05.2016. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije u suradnji s Biciklističkim savezom SDŽ održali su prvu edukaciju za Bike vodiče u Trilju koju je uspješno savladalo 27 polaznika te su dobili i međunarodno priznatu licencu Bike vodiča.

Foto: Tz grada Hvara, Hot Spots[:]