Gastro

Tržnica Markterei u Beču je više od tržnice

[:HR]Još jednim putovanje bečkim tržnicama, carskom gradu provest će nas naša suradnica Helena Varendorff.
Na portalu Okusi.eu vjerujte da su nekako sabrana najukusnija iskustva raznih jela recepata vješto zamotana u priču o narodima i običaju, a nama su europski običaji nekako ipak u žiti interesa obzirom da smo i dalje zaokupljeni primarno Lijepom Našom koja je nakon raznoraznih Scila i Haribda vraćena u europsko njedro 🙂
No vratimo se mi na tržnice.
Naše tržnice smo već obradili zahvaljujući marljivim kolegama s Okusa.eu a sada se opet vraćamo u Beč. Parkovi, kavane, perivoji šetnice i super shopping – proljeće u Beču je poseban doživljaj.
A ako uspijemo svratiti do njihovih glasovitih tržnica, utoliko bolje. Jer ćemo se kaže Helena, najesti na licu mjesta i usput kupiti organsku hranu. Poslušati pijanista kako svira. Jesti u društvu sa potpunim strancima. Nama to zvuči ko apsolutni turistički doživljaj i htjeli bi da bude i kod nas tako.  Zamislite otići na plac i poslušati neku dobru domaću pjesmu, sjesti udobno nakon kupnje, te popričati s par stranih gostiju, koji su oduševljeni bojom naših šparoga ili super sirevima ili domaćim picekima.

ID-1133-Markterei-Wien-3

Tržnica Markterei u Beču je više od tržnice

ID-1139-Markterei-Wien-6

U Europi doživljavamo uzlazni trend druženja u tržnicama na zatvorenom. Osim štandova s hranom, tu se često nalaze i stolovi na kojima je moguće pojesti hranu kupljenu na štandovima ili štandovima koji pripremaju hranu. U Berlinskim je tržnicama na zatvorenom, kao primjerice u Markthalle Neun (tržnišna hala devet), obično i veliki stol na kojem potpuni stranci mogu jesti u društvu. U Arminiushalle u pozadini svira i pijanist.

ID-1353-markterei

Od prošle jeseni (2015) novu «modu» u tržišnim halama slijedi i Beč, koji je izgradnjom centra Wien Mitte na Landstrasserhauptstrasse, ostao bez zadnje značajne tržnišne hale u kojoj se moglo kupiti i slavonskog kulena ali i srpskog kajmaka. U Beču je privatna inicijativa Markterei zakupila prazni i neiskorišteni prostor stare pošte i uspjela stvoriti mini kopiju berlinskih tržničnih hala. Malo izložbe, malo glazbe, igraonica za djecu, obrok na obaveznom dugačkom stolu ili pak vani, ispred nekog od sve popularnijih Food trucks (kamiona s hranom).

ID-1130-Markterei-Wien-13 Nakon toga slijedi možda kupnja vrlo originalnih ili proizvoda organskog porijekla malih proizvođača, kušanje insekata kao novog hita zdrave hrane budućnosti, prepune proteina, kušanje izuzetno ukusnih dimljenih jegulja i šarana, pričanje s prodavačima, pokoja kavica i već su prošli ugodni sati.

ID-1350-markterei

Markterei sredinom travnja započinje svoju ljetnu pauzu.
Markterei, Dominikanerbastei, 1. Bezirk, Beč. Zasada samo petkom od 15.00-00:00 i subotom od 10:00-22:00 sati

ID-1137-Markterei-Wien-14

Izvorni tekst pročitajte na partnerskom portalu: Okusi.eu

Autor: Helena Varendorff
Fotografije: Helena Varendorff[:]