Aktualno

Bilje, vrata Baranje – upoznajmo sigurnu i atraktivnu destinaciju ruralnog turizma

[:HR]Ljepota netaknute prirode i toplina seoskih dvorišta koja šapće još uvijek priču davnih vremena, na svega 5 kilometara od grada Osijeka, otvoriti će se putnik na pragu ljupke Općine Bilje – vratima Baranje.

izletište
Topla i gostoljubiva destinacija ruralnog turizma, svoj specifičan identitet pokazuje ljepotom netaknute prirode i toplinom seoskih dvorišta iz kojih se još uvijek osjeća duh prošlosti. Prirodne ljepote (Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero….), povijesna baština poput lovačkog dvorca princa Eugena Savojskog ili mnoge značajne manifestacije (Etno susreti i Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju, Ribarski dani u Kopačevu, Festival paprike u Lugu), otkrivaju bogatu kulturnu, prirodnu i gastronomsku baranjsku ponudu koja općinu Bilje čini idealnim mjestom za avanturiste, lovce, ribolovce, bicikliste i  zaljubljenike u prirodu, ali i gastronomade.

baranjski doručak
Na području općine Bilje registrirano je više od 40 turističkih objekata, od čega je 34 privatnih smještaja, hotel Lug sa 4****, hostel, 7 restorana, kamp odmorište, konjički klub, izletište i nekoliko caffe barova. Turistička djelatnost na području općine, osim pružanja usluge smještaja u preko 300 ležaja  uz bogatu gastro ponudu, nudi i druge usluge mogućnosti organiziranja različitih aktivnosti prema zahtjevima gostiju (vožnja čamcima, kanuing, vožnja fijakerom, paintball..).

ekoloski-centar-zlatna-greda-baranja-optimizirano-za-web-mario-romulic--drazen-stojcicMario Romulić i Dražen Stojčić foto

Park prirode Kopački rit – nezaobilazan adut destinacije

Tihi zov divljine i iskonska povezanost čovjeka i prirode u Kopačkom ritu nešto je što će istinski dotaknuti sve prirodoljupce.
Susret s Kopačkim ritom, dramatičan je susret prirode u svoj njenoj kompleksnosti i raskoši, mjesto je to koje bi valjalo uvrstiti u obavezne izlete još od školske dobi.

kopacki-rit-optimizirano-za-web-domagoj-blazevicDomagoj Blažević foto

Taj prirodni močvarni rezervat, nalazi se u sutoku Dunava i Drave. To trajno zaštićeno područje jedno je od najočuvanijih poplavnih područja u Europi. Kopački rit funkcionalna je turistička destinacija, posebice zanimljiv kao mjesto za odmor, sportsko-rekreativne aktivnosti, atraktivne plovidbe Kopačkim jezerom i vrlo popularno promatranje i snimanje ptica.
Izuzetan kuriozitet predstavljaju veliki vranci, ptice čiji se opstanak temelji isključivo na bogatstvu i kvaliteti ribljeg fonda, jer odrasla jedinka dnevno pojede nekoliko kilograma ribe. Park prirode Kopački rit vrlo je složeni ekološki sustav koji se poput mozaika sastoji od velikog broja vrijednih, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta kao i nekih jedinstvenih ekoloških fenomena. Često od njih spominjemo samo nekoliko, poput orla štekavca ili rijetke crne rode, a sve ostale ostaju nepoznate široj javnosti i turistima. Posjetitelji koji park obilaze tijekom cijele godine, vožnjom brodom, vlakićem ili šetnjom preko šetnice Bijeli lopoč, uživaju u krajoliku nepregledne trske, vrbove i hrastove šume, vide i neke ptice i biljke, ali istovremeno prolaze pokraj niza vrlo zanimljivih prirodnih fenomena, rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, koje zapravo sačinjavaju osnovu prirodne baštine Kopačkog rita.

Biciklirajte Baranjom – 2016. godina cikloturizma u Osječko – baranjskoj županiji

biciklizam

Biciklistička staza od Osijeka do Bilja, međunarodne biciklističke rute “Panonski put mira” i “Dunavska ruta”, te ljepota krajolika oduševiti će ljubitelje biciklizma koji posjete Općinu Bilje. Biciklizam je već odavno u aktivnoj turističkoj ponudi turistima koji posjete Baranju, a mnogi zaljubljenici u vožnju biciklom dolaze i uživaju u ljepotama baranjskog krajolika. Ponuda se usmjerava k razvoju cikloturizma, što znači da većina iznajmljivača u našoj općini ima prilagođen smještaj s bike&bed ponudom (smještaj i popravak bicikala, prostor za sušenje odjeće i putne opreme, dostupne informacije o vremenu, lokacijama te biciklističkim stazama te mogućnost iznajmljivanja bicikala).Ukoliko izaberete smjer kretanja i on vas uputi u Bilje zasigurno će vas iznenaditi iznimne ljepote bogatih šuma, pašnjaka, brojnih dvoraca i ljetnikovaca, etno sela, bogata gastronomska ponuda, te uređene ostavštine naših starih, što daje posebnu draž ovom kraju.

baranja-optimizirano-za-web-mario-romulic--drazen-stojcic (2)
Mario Romulić i Dražen Stojčić foto

Dočekajte  proljeće kampirajući sa obitelji a dobrodošli su i kućni ljubimci

Prvi auto kamp na našem području nudi Vam mogućnosti kampiranja u šatorima, ali i infrastrukturu za kampiranje u vlastitim kamp prikolicama. Kuhinja i roštilj, dječje igralište,sanitarni čvor i toaleti prilagođeni osobama sa invaliditetom, struja i internet su sadržaji koje možete koristiti dok boravite u Kopačevu, nadomak Kopačkog rita.Vaš kućni ljubimac je također dobrodošao, tako da svi zajedno možete uživati u dočeku proljeća na otvorenom!

Najljepši izlet ovog proljeća – kontaktirajte nas za sve informacije!

Želite li doznati više o ponudi Općine Bilje i ljepotama Baranjskog kraja, posjetite našu Facebook stranicu i Turističku zajednicu Općine Bilje, gdje ćete dobiti sve potrebne informacije o izletištima, gastronomskoj ponudi, kao i smještaju.
Čekamo vas u Baranji! 

slavonija-gastro-optimizirano-za-web-mario-romulic--drazen-stojcic (2)Mario Romulić i Dražen Stojčić foto

Hotspots preporuka – 40% povoljnija karta do preporučenih izletišta;
Ukoliko na Arriva Express i IC Bus liniji kupite povratnu kartu za Osijek po redovnoj cijeni, istu možete iskoristiti za ostvarenje popusta na lokalnim linijama Panturista iz Osijeka prema turističkim odredištima u Osječko – baranjskoj županiji i Hrvatskom Podunavlju.
Od 1.travnja 2016, iznos popusta je 40% uz predočenje Arriva Express i IC Bus karte.
Više informacija doznajte na www.panturist.hr i  www.tzosijek.hr.

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

Izvor fotografija: Hrvatska turistička zajednica, Web zajednica Bilje
Autori: Mario Romulić, Dražen Stojčić, Pavo Nikolić, Domagoj Blažević
Naslovnica: Mario Romulić, Dražen Stojčić

 [:]