Aktivni odmor

Gastronomija i zabava uz neodoljivi zov Kopačkog rita

[:HR]Istražujemo škrinjicu blaga gostoljubive Baranje   

baranja-optimizirano-za-web-mario-romulic--drazen-stojcic (2)

foto: Romulić&Stojčić

U proteklom tekstu nabrojali smo više razloga za posjetu Bilju – vratima Baranje. Doznajte koje su to manifestacije koje svojom tradicijom održavanja kao i povećanjem broja posjetitelja obilježavaju ovu ljupku destinaciju:

Kakasutes, Vardarac , tradicionalna manifestacija koja se održava u utorak, dan prije čiste srijede, uz zabavni program koju čine mimohod maskirane mladeži u pijetlove uz konjsku zapregu i glazbenu pratnju, uprizorenje tradicionalne pokladne svetkovine “lupanje pijetla” te prigodni kulturno umjetnički program.

gastro ponuda, restoran, Vardarac

Dan dvorca Eugena Savojskog, kostimirano prikazivanje načina života i običaja prošlih davnih vremena, prikazivanje starih sportova (streličarstvo i dr.) a sve to u okruženju dvorca Eugena Savojskog u Bilju. Prikazivanje duha starih vremena i obogaćivanje  kulturno turističke ponude općine Bilje.

Etno susreti u Bilju, održavaju se 10.-11. rujna 2016. god.,  nastupi brojnih KUD-ova iz zemlje i inozemstva,  sajam domaćih proizvoda hrane i pića, te zabavni program. U okviru etno susreta naglasak je i na gastro i eno ponudi baranjskih specijaliteta (od 2014. god. grahijada).

manifest.Etno susreti

Ribarski dani u Kopačevu,  održavaju se 17.-18. rujna 2016. god., sajam domaćih proizvoda, kolača, crvene mljevene paprike, meda, vina, rukotvorina te centralni događaj nastup brojnih kulturno umjetničkih društava,za vrijeme kojeg se služe specijaliteti od ribe. Budući da je selo Kopačevo nastalo na tradiciji ribarenja, ovo je manifestacija koja održava tradiciju življenja uz rijeku Dunav i način života, s naglaskom na služenju ribe kao osnovne namirnice, od kojih je živjelo tadašnje stanovništvo sela. Uz manifestaciju, postavljena je izložba starih ribarskih alata i etno soba.

ribarski dani kopačevo

Festival paprike u Lugu, slavljenje tradicije proizvodnje sitne mljevene paprike, koja je karakteristična za ovaj kraj. Manifestacija je u kojoj se proizvođači okupljaju i nude svoj proizvod uz zabavni program i gastro specijalitet- kuhanje fiš paprikaša.

 

HOTEL LUG – ISKUSITE DUŠU BARANJE U LADANJSKOM OZRAČJU

HotelLug

Hotel Lug je novootvoreni hotel s četiri zvjezdice smješten u mjestu Lug. S obzirom na dodijeljenu kategorizaciju, hotel Lug nudi udobnost, komfor i luksuz u ladanjskom ozračju. Teniski tereni, jahanje i pet friendly samo su neki od sadržaja koje će vam omogućiti uživanje u baranjskoj idili. Osim usluge smještaja, na području Bilja nudi se i bogata restoranska ponuda tradicionalnih baranjskih jela. Uz gotovo svaki od 7 restorana, nalazi se i raskošna ponuda vrhunskih vina cijele Slavonije i Baranje. Želite li se doista opustiti i iskusiti autentičnu dušu Baranje  kroz udobnost smještaja i sklad prirodne ljepote, posjetite ovaj hotel s 4 zvjezdice.

EKO RAJ IDEALAN ZA OBITELJSKI ODMOR I IZLETNIKE U POTRAZI ZA ZDRAVLJEM

izletište

Na samo nekoliko kilometara od središta Osijeka, na rubnim dijelovima Kopačkog rita i u blizini mjesta Kopačevo, nalazi se pravi mali raj s kojega dolazi mnoštvo zdravih i ekoloških prehrambenih proizvoda. Idealan za obiteljski odmor ili izletnike željne upoznavanja dobre domaće zdrave hrane.

bd_baranja14_O-007w
foto: Orlov put

Riječ je o eko gospodarstvu »Orlov put«, koji je svojom zdravom hranom osvojio hrvatsko tržište, pa je vlasnik Goran Gusak osvojio titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača. Izletište koje nudi samo svoju vlastito proizvedenu eko hranu i obilazak imanja, te smještajni kapacitet očarati će vas tišinom, mirom i spokojem,u koji ćete se poželjeti vratiti još puno puta.

Eko centar Zlatna greda

IMG_2174foto: Eko centar Zlatna greda

U samom središtu parka prirode, smjestio se Eko centar Zlatna Greda – pomno osmišljen koncept koji pruža praktična iskustva suživota čovjeka i prirode, mjesto učenja, novih spoznaja, ali i zabave, opuštanja. U Eko centru se provode eko turistički programi ali i projekti, manifestacije i aktivnosti zaštite prirode i okoliša. Eko turistički programi prilagođeni su različitim uzrastima i interesima, od obiteljskih izleta i uživanja u prirodnim ljepotama Kopačkog rita, cjelodnevnih ekspedicija u dubinu poplavnih šuma Dunava, edukacija o biljnom i životinjskom svijetu do timskih igara, kroz teambuilding, pustolovne, edukacijske i paket aranžmane.

ekoloski-centar-zlatna-greda-baranja-optimizirano-za-web-mario-romulic--drazen-stojcicfoto: Romulić&Stojčić

Našu destinaciju prepoznajemo i kroz PPS koncept Ministarstva turizma, pod nazivom Wine tour Slavonije i Baranje, gdje zauzimamo značajno mjesto u ponudi turističke predsezone i postsezone.

Kompleks dvorca Tikveš u Kopačkom ritu

dvorac-tikves-optimizirano-za-web-mario-romulic-i-drazen-stojcicfoto: Romulić&Stojčić

To je prostor šuma i perivoja unutar kojega su smješteni rezidencijalni objekti: Novi dvorac s aneksom, Stari dvorac, mali sakralni objekt (kapelica Papinog blagoslova), te prateći objekti s restoranom. Sam kompleks dvorca datira iz 19. stoljeća, a izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijest, a i danas, ovo je svjetski poznato lovačko središte, koje su rado posjećivali brojni državnici i slavne osobe. U objektu bio-ekološke stanice u ponudi je smještaj za višednevne boravke posjetitelja i mogućnost korištenja multimedijalne dvorane kapaciteta 80 mjesta. Ovdje se također nalazi novootvoreni prijemni centar sa izložbom i suvenirnicom.

 

Općina Bilje, vodeća destinacija kontinentalnog turizma, prema količini i raznovrsnosti turističke ponude i smještajnih kapaciteta,ima potencijal razvoja i ulaganja u turizam koji jamče osiguranje uvjeta za zadržavanje imidža mirne,sigurne i atraktivne destinacije ruralnog turizma.

slavonija-gastro-optimizirano-za-web-mario-romulic--drazen-stojcic (2)foto: Romulić&Stojčić

Hotspots preporuka; Ukoliko na Arriva Express i IC Bus liniji kupite povratnu kartu za Osijek po redovnoj cijeni, istu možete iskoristiti za ostvarenje popusta na lokalnim linijama Panturista iz Osijeka prema turističkim odredištima u Osječko – baranjskoj županiji i Hrvatskom Podunavlju.
Od 1.travnja 2016, iznos popusta je 40% uz predočenje Arriva Express i IC Bus karte.
Više informacija doznajte na www.panturist.hr i www.tzosijek.hr. 

Želite li doznati više o ponudi Općine Bilje i ljepotama baranjskog kraja, posjetite našu Facebook stranicu i web Turističke zajednice, gdje ćete dobiti sve potrebne informacije o izletištima, gastronomskoj ponudi, kao i smještaju.
Očekujemo vas u Baranji, dobrodošli!

 

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb

Fotografije; Romulić&Stojčić,  TZO Bilje,  Orlov put, Bosiljko Domazet, Eko centar Zlatna greda, arhiva Hrvatska turistička Zajednica

Sponzorirani članak

 [:]