Aktivni odmor

JEDRILICOM OKO ŠOLTE – otkrijte 24 skrivene rajske uvale!

[:HR]NAUTIČARI OPREZ – LJEPOTE OTOKA ŠOLTE OSTAVLJAJU BEZ DAHA!

Želite li vidjeti najljepši zalazak sunca koje zapada iza sedam djevičanskih otočića, doživjeti veličanstvenu, tirkiznu otočku oazu, saznati gdje se na Jadranu nalazi ribnjak cara Dioklecijana i dvorac Ilirske kraljice Teute?

stomorska 2_1

Ako ste na sve odgovorili potvrdno predlažemo da oplovite jedan od najljepših dalmatinskih otočića otok Šoltu, nesumnjivo ćete uživati na bezbroj prekrasnih lokacija, uz ukusnu hranu dobrih restorana i skrivenim plažama koje nude zaklon i siguran vez za modrih, zvjezdanih ljetnih noći.

Tatinja

Šolta je samo 9 nautičkih milja udaljena od Splita i na nautičkoj karti će se pojaviti prvog dana vaše plovidbe ili pri kraju vaše avanture kao posljednja točka koju vrijedi posjetiti. Ploveći iz smjera Splita, Trogira ili Kaštela vjerojatno ćete stići u Rogač (sjeverna strana), glavnu luku na otoku i najbližu benzinsku postaju Splitu. Nemojte samo obnoviti vaše zalihe goriva, tu su prekrasne plaže u kojima možete uživati, tirkizne, mirne, čiste. Zaronite u uvali Kašjun (desna strana kada uplovite u uvalu) i opustite se, no možete uživati u lijepom mirnom restoranu uz more, koji ima i nekoliko vezova (kada uplovite s lijeve strane).

Stračinska 4

Budući da je glavno mjesto, Grohote udaljeno samo dva kilometra, većina mještana tu je usidrila svoje čamce. Osim njih i vi se tu možete sigurno usidriti na jednom od 25 vezova s osiguranom vodom i strujom. Ako niste brodom u posjeti, a jako želite zaploviti, krenite u svoju modru avanturu jednom od jedrilica iz čarter ponude Sailing Europe Chartera, čije je sjedište na suprotnoj strani od benzinske pumpe. Na raspolaganju njihovim gostima su vezovi, struja, voda i tuševi.

INFO – ROGAČ:
43° 23′ 44″ north, 16° 17′ 49″ east
Vezovi: 20
Dubina: 2-6 m
Osigurano na vezu: struja, voda, tuš/toalet
Kontakt: + 385 91 572 9121

Vela Luka

Ploveći prema jugoistoku, samo nekoliko minuta kasnije stići ćete u prekasnu uvalu, sačinjenu od sedam manjih uvalica, latinskog imena „Vallis surda“, takozvanu Gluhu valu, čije ime proizlazi iz specifičnih akustičnih svojstava, poznatih još od antičkih vremena.

Prema arheološkim istraživanjima, Piškera, jedna od skrivenih nečujamskih uvala,  bila je ribnjak cara Dioklecijana, čemu svjedoči zid pod morem. Mnogo stoljeća kasnije Nečujam je inspirirao oca hrvatske književnosti, Marka Marulića. Slavni književnik  je boravio u kući svog kuma, na obali u centru mjesta, nekoliko godina, stvarajući neka od svojih najvećih djela, inspiriran ljepotom ove uvale i u simbiozi s njenom prirodnom ljepotom i mirom.

stomorska panorama_1

Nečujam je stoga često zvan Marulovom uvalom. Ploveći zapadnom stranom uvale doplovit ćete u mirnu Šumjivinu, Potkamenicu ili malu Maslinicu, poznate kao mirna sidrišta, gdje noće brojne jedrilice, što  je noću očaravajući prizor. Ploveći dalje jugozapadnim pravcem, naići ćete na tanki rat, veliku neoznačenu plitku uvalu, pa je naš savjet da ne plovite previše blizu obale.
U Nečujmu nisu osigurani vezovi sa vodom i strujom, stoga ako se odlučite za posjetu, zasigurno ćete se usidriti u nekoj od prekrasnih uvalica na prirodnom sigurnom sidrištu.

stomorska_1

2 milje jugoistočno nalazi se nautičarima poznata uvala Stomorska, pitoreskno ribarsko mjestašce s kamenim kućama. Povijest nautičkog turizma na Šolti započela je upravo ovdje. Prijevoz putnika i robe bila je jedna od glavnih djelatnosti mještana. Stanovnici Stomorske su oduvijek bili poznati po svojoj vještoj plovidbi i prekrasnim jedrenjacima koji su nekoć služili za prijevoz ulja, vina, smokava, vapna i dobara. Početkom 1960-ih svoje drvene bodove su prenamijenili u turističke svrhe. Posao je cvjetao 1970-ih duž jadranske obale. Danas je Stomorska turističko i nautičko središte otoka s mnogo barova, restorana, gdje postoji 25 vezova za jedrilice i četiri za mega jahte, gdje su u uslugu, u prostorima marine, uključeni struja, voda, toalet/tuš.

INFO – STOMORSKA
43° 22′ 12″ north, 16° 21′ 6″ east
Vezovi: 30
Vezovi iznad 50 m dubine: 4
Dubina: 2-6m
Usluge: voda, stroja, recepcija, wi-fi, tuš/toalet
Kontakt: + 385 21 658 200,
+385 91 980 73 11

south side bay Stračinska_1

Ploveći jugoistočnim pravcem stići ćete 2 nautičke milje dalje, u gornju Krušicu, najistočniju uvalu na otoku. Nekoliko vikendica, apartmana za iznajmljivanje ne narušava prirodni mir i zelenu ljepotu ove uvale. Ploveći prema Splitskim vratima i otoku Braču, naići ćete opet na plitke vode oko malog rta Tanki ratac, koji se proteže oko 100 m.

Splitska vrata, najprometniji morski pravac u Dalmaciji, je pola milje duga granična linija između otoka Brača i Šolte. Prošavši kroz Splitska vrata, stići ćete do prekrasne uvale Livke, nakon koje se nalazite na južnoj strani Šolte.

Južna strana otoka je veličanstvena, netaknuta, tirkizna oaza, puna skrivenih dragulja – malih uvala. Na nekim mjestima su visoke hride, na nekima pitome uvalice, no svakako pred vašim očima i jedrom se otvara veličanstven prizor, gdje ćete se moći opustiti u potpunosti i uživati. Uvala Livka je podvodno nalazište i sjajna ronilačka destinacija. Potom slijedi malo uvučena uvala Stračinska, koja ima neodoljivu veliku i dvije manje plaže, nekoliko kamenih ribarskih kućica i vikendica. Jedreći u smjeru sjeverozapada uzduž visokih okomitih ravnih litica naići ćete na uvale Grabovu i Senjsku. Obje imaju samo nekoliko kućica i fascinantne plaže. Legenda kaže da je kraljica Teuta posjedovala dvorac na brdu Mir iznad Senjske. Prema legendi, ribari prvu ribu iz svog ulova, moraju vratiti u more da bi mogli zatražiti nešto od ove slavne ilirske kraljice.

Šešula

Lučica, Jorja i Tatinja su sljedeći u niski bisera južne strane, sa nekolicinom ribarskih kućica i vezova za barke mještana. Krstareći dalje, naići ćete na uvalu Zaglav, koja je posebna po tri prirodne plaže s bijelim malim oblutcima, kamenim kućicama i nekoliko vezova za brodice. Potom slijedi uvala Poganica iz koje se otvara pogled na rt Ražanj, pogled koji dovoljno govori sam za sebe.

Šešula 1

Što dalje plovite, ostavivši iza krme rt Marinča rat, polako se pred vašim očima pojavljuje čaroban prizor, i što ste bliže, stvara cjelokupna slika – arhipelaga sedam otočića, nagovješćujući da ste već sasvim blizu zapadne strane i skrivene lagune, uvale Šešula.

Uvala Šešula je omiljena lokacija nautičara – prirodno sigurno i zaštićeno sidrište za vaš brod. Poznata je i po dva nevjerojatna restorana koja osim vezova za vaš brod i prekrasnog pogleda, nude svježu i ukusnu hranu.

south side bay Stračinska 2_1

Na zapadnoj strani nalazi se, tik do Šešule, uvala Maslinica. Stari dvorac izgrađen početkom 18. stoljeća dominira ovim mjestom, jednim od osam njih na otoku. Današnju vizuru čini neodoljivom, renoviran kao hotel baština s vrhunskim restoranom, SPA i prekrasnom marinom. Marina je otvorena u travnju 2012. godine i ima 50 vezova, među kojima i vezove za mega jahte. Otočani se slažu da se iz Maslinice vidi najljepši zalazak sunca na otoku koje zapada iza sedam otočića … Jezgru ovog mjesta čine stare kamene kuće, gdje se skriva nekoliko restorana, barova i trgovina originalnih suvenira.

_MG_1128

INFO – MASLINICA:
43° 23’ 57” North, 16° 12’ 27” East
Dubina: 1,8 – 2,5 m
Usluge: voda, struja, tuš, toalet, recepcija, restoran, wi-fi Internet, hotel Martinis Marchi
Kontakt: 021 572 768
Marina: 021 659-053
info@martinis-marchi.com
www.martinis-marchi.com

 

Pogledajte video otoka Šolte – Return to innocence

Šolta- The Return to Innocence 1

 

 

IMG_7746

 

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr

 

 

 [:]