Aktualno

Slovenski festival čokolade Radovljica 2016 – fantazija boja i okusa!

[:HR]Ljupka slovenska destinacija Radovljica, postala je ovih dana popirištem uzbudljivog gastro trenutka. Od 15. do 17. travnja  u Radovljici se održao 5. Festival čokolade.

IMAG0815Čokolade su simbol ovog kraja a u tvornici Gorenjka se proizvode već od 1922 godine. Zanimljiv je i slogan ove destinacije inspiriran čokoladama “istinski slatka”.  

IMAG0779

Festival se održava već petu godinu, a prošle je godine ga je posjetilo čak 50.000 gostiju kroz dva dana održavanja. Za ovogodišnje rezultate nemamo još podatke u ovom trenu no brojka će nadmašiti lanski rezultat. Sam po sebi festival je poprilična atrakcija za sve generacije.

20160416_110320

NAJVEĆA ATRAKCIJA FESTIVALA – ČOKOLADA KOJA JE UŠLA U GUINESSOVU KNJIGU REKORDA

Posjetitelje je odmah na ulazu u festivalski dio, oduševila najveća tabla čokolade na svijetu koja je ušla u Guinnesovu knjigu rekorda: težine 1400 kg i površine 142 m2.

IMAG0761

Organizacija festivala, za sve posjetitelje i same novinare bila je besprijekorna. Unatoč ogromnom broju ljudi u malom mjestu, nigdje se nije osjećala nervoza ni gužva, ugostitelji su bili posve spremni na navalu posjetitelja tako da se nigdje nije čekalo na pića niti hranu.

IMAG0813

Izdvajamo najzanimljivije sadržaje:

  • Trg najveće čokoladu na svijetu – osim što je sama čokolada bila spektakularna veličinom, moglo se i kupiti komadiće i probati okus svjetskog rekorda.
  • Natjecanje za najbolju čokoladu prema izboru stručne komisije. 13 najboljih slovenskih čokoladarnica natjecalo se inovativnim proizvodima ili okusom čokolade.
  • Između ostalog tu su bili čokoladna pizza, čokolada s tartufima, čokolada punjena likerom od terana, praline s borovicom, praline s makom itd.
  • Cooking show
  • Radionice za djecu
  • Zabavne predstave
  • Čokoladni bodypaiting
  • Brojne nagradne igre
  • Trg najveće čokoladu na svijetu .
  • Tvornica čokolade u kojoj se mogao vidjeti cijeli postupak proizvodnje

IMAG0790

Posjetitelji su se mogli odlučiti za obilazak štandova ili posjetu muzejima, za ručanje na otvorenom prostoru ili posjet gostionama s domaćom autohtonom hranom, a također je bio organiziran i poseban muzejski vlak u kojem su se održavale degustacije čokolade. Maštoviti parking za bicikliste nam se posebno svidio.

IMAG0817

Na slovensku poslovično besprijekornu organizaciju svega, podsjetila su nas i vozila hitne pomoći, spremna za čoko grešnike kojima slatko ne čini najbolje, a kako i ne bi kada su se čokoladni oblici pojavljivali  u svim zamislivim pa i nezamislivim oblicima i formama; vidjeli smo tako čoko čevape, čokoladnu pizzu, čokoladni kebab. Ponegdje su se čak  izlagale i posjetiteljima zanimljive čokoladne forme, inspirirane Kama sutra pozama.

20160416_111027

Posjetili smo i nekoliko muzeja; Muzej pčelarstva i Muzeju-radionici licitara. Jeste li znali da je Muzej pčelarstva jedinstven po svom postavu u Europi, a predstavlja dugu tradiciju pčelarstva u Sloveniji i također spada u jedan od specifičnih amblema ovog kraja.

IMAG0796Muzej licitara prikazao nam je  osim uobičajenih oblika licitara (srca, konjići, lutke) neke moderne verzije poput miniona. Tradicija izrade ovakvih licitarskih oblika duga je oko 250 godina.

IMAG0832

Svakako si zabilježite iduće godine vikend sredinom  travnja i dođite u ovaj ljupki kraj degustirati čokoladu. Bledsko jezero udaljeno je samo 5 km od Radovljice, pogled na Triglav je prilično spektakularan, ugostiteljska ponuda je prilično solidna i iznimno ekspeditivna a u blizini se nude također brojni zanimljivi sadržaji.

IMAG0776

Stari grad Radovljica je jedan od najbolje očuvanih stariogradskih jezgri u Sloveniji, a kuće u centru grada datiraju još iz 15 stoljeća. Tu je dakako i besprijekorna priroda kojom se slovenci diče.

20160416_105030

Kod naših susjeda je sve tip top uredno, pa tako i svaki gradski vrt ima svoj logičan red, poredak i strukturu.

IMAG0819

Znamo da zvuči kao otrcani klišej, no tamo čak i trava te divlje cvijeće iz  zidova i starog kamenja, organizirano i uredno raste. Nigdje nema neurednih okućnica.

IMAG0822

Vješti duh tradicije obrtništva utkan je u sve pore destinacije kroz dugotrajnu tradiciju izrade najfinijih čokolada, do vrsne izrade licitarskih srca i suvenira koje oduševljavaju posjetitelje već desetljećima.

IMAG0831

Omamljeni čokoladnim okusima i toplim gostoprimstvom domaćina i organizatora, planiramo svakako posjetiti ovaj slatki festival i iduće godine a isto preporučamo i vama.

IMAG0816

Fotografije i tekst; Anita Žuvela Hitrec, Ana Biško

 

 

[:]