Aktivni odmor

Svi gušti letenja na prvom Gliding cup-u u Sinju!

[:HR]SAMO NEBO JE GRANICA!

Dalmatinska Zagora a osobito cetinski kraj atraktivna je destinacija za aktivni odmor i sportski turizam  – biciklizam, planinarenje, vožnju quada, slobodno penjanje, kanu safari, paragliding, jahanje (terapijsko i rekreativno), kajaking, jeep safari, treking, lovni turizam, veslanje, padobranstvo…

Kao jedno od njih, istaknulo se i zrakoplovno jedriličarstvo. Zrakoplovno jedriličarstvo je vrlo rašireni šport u svijetu, a glavna odlika jedrenja je let bez motora, koji može trajati i po nekoliko sati, te se preleti i nekoliko stotina kilometara. Mnogi svjedoče da je zrakoplovno jedriličarstvo najljepši oblik letenja gdje se pilot i jedrilica stapaju u potrazi za visinama i daljinama koristeći vjetrove, planinske padine i termička strujanja zraka kojih u našem podneblju ne manjka.

Mjesto održavanja natjecanja: Aerodrom Sinj
Vrijeme održavanja: 22.04.2016. – 22.05.2016

Aeroklub Sinj u želji da potakne razvoj zrakoplovnog jedriličarstva odlučio se na organizaciju natjecanja koje će omogućiti većem broju pilota da upoznaju čari natjecateljskog letenja. Zbog veoma povoljnih meteoroloških prilika i slobodnog zračnog prostora športsko natjecanje 1. Gliding cup održava se u Sinju!

Svjesni činjenice da je na raspolaganju ograničen broj jedrilica koje se mogu koristiti za natjecanje kao i da se na uobičajenim natjecanjima na jednoj jedrilici može natjecati samo jedan pilot ovim natjecanjem želi se omogućiti da više pilota može koristiti istu jedrilicu.

Natjecanje će biti organizirano u terminu 22.04.2016. – 22.05.2016., a biti će bodovano prema OLC pravilniku.

Natjecanje se održava na aerodromu u Sinju koji se koristi za zrakoplovno-sportske djelatnosti i na njemu djeluju aeroklubovi Sinj, Split, Vitar i Graviton. Na aerodromu se odvijaju slijedeće aktivnosti: motorno letenje, padobranstvo, jedriličarstvo, zmajarstvo i modelarstvo.

NATJECANJE: 22.04. – 22.05.2016.
PROGLAŠENJE POBJEDNIKA: 15.06.2016.

O zrakoplovnom jedriličarstvu

Zrakoplovno jedriličarstvo je vrlo rašireni šport u svijetu, a glavna odlika jedrenja je let bez motora, koji može trajati i po nekoliko sati te mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara u jednom preletu (ovisno o vremenskim uvjetima, ali i vještini pilota).

Budući da nema vlastiti motor, jedrilica najčešće uzlijeće pomoću aerozaprege. Dakle, pomoću vučnog užeta se pričvrsti za avion koji je zatim uzdigne do željene visine. Tada pilot jedrilice otkači jedrilicu od aviona i nastavlja slobodan let dok se avion vraća natrag na aerodrom.

Način upravljanja jedrilicom je gotovo posve isti kao i kod aviona, izuzev toga što nema motor. Način na koji se zadržava u zraku je sličan onome kod zmajeva i paraglidera, ali mogu duže izdržati u zraku i prijeći veće udaljenosti.

U sportskim natjecateljskim disciplinama zrakoplovnog jedriličarstva natjecatelji se rangiraju po vremenu, brzini ili duljini preleta, ovisno o zadanoj disciplini natjecanja.

Foto: www.aeroklubsinj.hr

logotipi-zagora hr

www.visitsinj.com
www.tz-trilj.hr
www.visitdugopolje.com
www.visitvrlika.com
www.tzo-klis.htnet.hr

Sponzorirani članak

 [:]