Aktualno

Čarolija lipnja u Pleternici sve nam je bliže!

[:HR]Dolazi nam LIDAS – Lipanjski Dani Amaterskog Stvaralaštva, čarobni dani prepuni manifestacija koje veličaju kulturno bogatstvo kraja, koje njeguju nepce i opojnim mirisima cvijeća i hrane ispunjavaju ulice Grada Pleternice.

Fišijada (2)

U prvom  vikendu lipnja, čekaju nas kreativna iznenađenja, koje već tradicionalno od osnutka, Turistička zajednica Grada Pleternice,  nudi svojim sugrađanima i posjetiteljima. Riječ je o otvaranju novih atrakcija, poput kukuruznog labirinta u Viškovcima, koji će i ove godine od lipnja biti otvoren za posjetitelje, zajedno sa organiziranom animacijom i tradicionalnim seoskim igrama. A koje će nam čarobno imanje otvoriti vrata po prvi puta ove godine? Neka ostane slatko iznenađenje koje će u svakom slučaju upotpuniti ponudu Grada Pleternice svojom atraktivnošću i sadržajnom ponudom.

Kukuruzni labirint

Šetajući cestom ruža i vina, njenim skrivenim puteljcima i neispričanim pričama, ulazimo u drugi tjedan lipnja, tjedan koji slavi dječju kreativnost i razigranost. U subotu i nedjelju, 11. i 12.lipnja, jedinstveni zvuci tamburice i dječjih glasova ispunit će Pleternicu na dječjem tamburaškom festivalu Cvjetići glazbe. Tradicionalni i jedinstveni festival koji slavi dječju razigranost isprepletenu sa igrom dječjih prstiju po tamburicama, upotpunjen je izložbama dječjih radova, dječjim igrama i maštovitim natjecanjima.

Cvjetići glazbe

Već idući vikend penjemo se korak dalje te dolazimo do smotre folklora (nedjelja 19. lipnja), sa mnogobrojnim gostima iz Hrvatske i susjednih zemalja. Kroz manifestaciju Lidas, isprepliću se brojne književne večeri, u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica (osnovane 1907.) koja marljivo čuva priče o povijesnim ličnostima, koje su dio svog života posvetile Pleternici, npr. Antun Kanižlić, pišući Svetu Rožaliju; Zdenka Marković pišući narodne pjesme 1916.; dr. Josip Andrić pišući 22 narodne Slavonske pjesme; Krleža, pišući Pleterničko gradivo;  i brojni drugi.

Fišijada (1)
Mnogobrojne udruge sa područja grada sudjeluju u popratim manifestacijama: Fišijadi, čistim užitkom za nepce, sa gotovo 100 sudionika (petak 17.6.), Memorijalnim nogometnim turnirima, tradicionalnim šahovskim turnirima, likovnim kolonijama i nezaobilaznim izložbama rukotvorina koje tokom aktivnosti prezentiraju etnološko bogatstvo ovoga kraja.

Smotra 2

Također je od značaja za cijelu Hrvatsku, ali i šire Međunarodno natjecanje u konjičkom sportu, popraćeno brojnim sajmovima i aktivnostima (24.-26.6.2016., hipodrom). Svake godine raste broj međunarodnih natjecatelja i posjetitelja, čime topot dobrih konja diže sve veću prašinu i ispisuje sve zanimljiviju pleterničku priču.

Konji Pleternica 4A sve to skupa, manifestira kreativnu i neponovljivu slagalicu zvanu LIDAS, krovnu manifestaciju koja kroz cijeli lipanj povezuje i oživljava na posebna način turističke resurse Pleternice te ih prezentira zajednički kroz priču o destinaciji potpunog doživljaja.

Smotra
Zbir raznih isprepletenih događanja u danima manifestacije LIDAS obiluje raznovrsnošću sadržaja: kulturnih, zabavnih, sportskih, eno gastro te sadržaja za djecu i mlade, pri čemu svaka ciljna skupina putnika namjernika  i posjetitelja pronalazi aktivnost za sebe, te čuva uspomenu na ovaj neponovljivi kraj.

Više informacija potražite na stranicama Turističke zajednice Grada Pleternice, i posjetite LIDAS!

Dobrodošli!

fotografije preuzete: Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

Požeška-logo-1[:]