Aktivni odmor

Čudesna moć ljekovitog blata za vječnu mladost!

[:HR]Teme: Kalos – specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju

Za vječnu mladost, liječenje reumatskih tegoba, ženske neplodnosti, poticanje cirkulacije, jačanje imuniteta…

Ljekovito blato koristili su u zdravstvene svrhe i stari Rimljani

Ljekovito blato služilo je za liječenje još od Rimskog doba. Djelovanje ljekovitog peloida očituje se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak. Znanstveno je dokazano da pomaže kod različitih reumatskih bolesti, raznih deformacija kralježnice (išijas, lumbago, periartritis), zatim za bolove nastalih deformacijama lokomotornog sustava, ali i kod problema ženske neplodnosti kao i kod raznih kožnih oboljenja.

Ljekovito blato ima antimikrobno, protuupalno i biostimulacijsko djelovanje na regeneracijske procese.

kontrast-12_1

U uvali Kale u Veloj Luci nalazi se izvor radioaktivne vode

Bajkoviti gradić Vela Luka,  nalazi se na zapadnom dijelu otoka Korčule. O ljepoti Vele Luke po Vašem dolasku više od riječi reći će Vam velolučko sunce, nepregledne borove šume, maslinici, opjevani otočić Ošjak, prekrasne plaže otočića Proizd i ništa manje vrijedan temperament velolučana. Kupanje u biserno čistom moru, večeri uz pjevanje velolučkih  klapa, bogat jelovnik morskih specijeliteta upotpunjavaju ugođaj boravka u ovom prelijepom mjestu.

Gradić poznat po spomenutim ljepotama, po jednoj je stvari jedinstven na Jadranu. 
Geografski položaj  i dubina velolučkog zaljeva uvjetovali su kroz milenije taloženje ljekovitog mulja u uvali Kale. Na dnu uvale nalazi se i izvor radioaktivne vode Kalac. Istraživanjem mulja, više vrhunskih znanstvenih institucija  utvrdili su da se radi o izuzetno ljekovitom peloidu. Kombinacija nalazišta peloida i radonske vode jedinstvena je na Jadranu.

Vela Luka iz zraka_1

Sve to zajedno s klimom etezijskog tipa upotpunjuje uvjete za liječenje. Prije gotovo 150 godina dobar glas prenosio se usmeno, što je bilo dovoljno da se privuče veliki broj čak i inozemnih kupača.

 

kontrast-2_1

Znanstveno dokazani pozitivni učinci na zdravlje

Pored ljekovitog limana i mineralne vode ljekovita klima etezijskog tipa uvelike upotpunjuje uvjete za liječenje. Kupajući se i sunčajući u uvali Kale ljudi su opazili da su im kronične reumatske smetnje prestale ili se znatno smanjile.

kontrast-8_1

Uz kupanje i plivanje u toplom moru posebno je učinkovit tretman ljekovitim blatom.

blato_1

Kako je sama uvala plitka kupači su se obilato mazali muljem i više se sunčali to su tegobe bivale sve manje. 

kontrast-14_1

Poštivajući tradiciju, prirodu ovog kraja i sve veće ekološke zahtjeve suvremenog društva naš razvoj temeljimo na blagodatima prirode kojom smo podareni konstantno je oplemenjujući ljudskim faktorom.

k7_1

Svojim vrijednim terapijskim, fizikalnim, mehaničkim, kemijskim i hormonalnim svojstvima peloid  iz veloluškog zaljeva  uspješno se primjenjuje u liječenju kroničnih, upalnih i degenerativnih reumatskih bolesti. Jača imunitet, potiče cirkulaciju, pokretljivost, a samim tim i razmjenu i izlučivanje štetnih tvari nakupljenih u organizmu.

scan0001_1

Ljekovito blato pokretač je razvoja zdravstvenog turizma u Veloj Luci

Na kožu djeluje kao piling, čini je glatkom i zategnutom. Nizom istraživanja vrhunskih znanstvenih instituta potvrđena je ljekovitost mulja, te je 1972. inicirana izgradnja lječilišta Kalos. 1977. objekt se modernizirao, a 1994. dobija status specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

kontrast-4_1

Izgradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Kalos u Veloj Luci, potaknuta je upravo nalazištem dragocjenog, ljekovitog mulja. Ostale pogodnosti koje čine prirodni uvjeti su blaga mediteranska klima, koju odlikuje veliki broj sunčanih dana tijekom godine, nadasve čisto more i zrak, borova šuma i raslinje.

Kontrast_-3-2_1

Udruživanje prirodnih činitelja s procedurama suvremene fizikalne medicine i rehabilitacije čini liječenje posebno efikasnim.

Medicinski tretmani u ponudi:

Programi za liječenje reumatskih bolesti
Programi za liječenje reumatskih oboljenja
Ginekološka oboljenja

IMG_0060_1

Wellnesss ponuda:

Bazen sa toplom morskom vodom
Podvodne masaže
Biserne kupke

Fitness dvorana

Široki spektar masaža:  medicinska masaža, limfna drenaža, refleksna, shiatsu masaža, hot stone…

kontrast-17_1

Foto: Željko Budimir Keko

Vela LUks - kopija

KALOS, VELA LUKA
SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU
Obala 3, br. 3, 20270 Vela Luka
tel: +385(0)20 813 017, fax: +385(0)20 812 002
www.kalos.hr,

 [:]