• hr

Dođite u Vinkovce na IV Rimske dane!

[:HR]Najstariji grad Europe, pitoreskni Vinkovci, četvrtu godinu održava  zanimljivu  i atraktivnu manifestaciju, koja tematski objedinjuje više događanja kroz izložbe, dječje igre, radionice, kviz znanja, borbe gladijatora te mnoga druga tematski vezana događanja.

Rimski dani održavaju se 13., 14. i 20. svibnja.

 

Tema ovogodišnjih „Rimskih dana“ je „In hoc signo vinces“ – „U ovom ćeš znaku pobijediti“, a vezana je za obljetnicu velike bitke Konstantina i Licinija koja se odigrala 316. godine u okolici nekadašnjie Coloniae Aureliae Cibalae te će biti popraćena kroz proizvode na Sajmu, radionice i igrokaze.

OD LEGIONARA I OLIMPIJADE ZNANJA DO DEGUSTACIJE RIMSKIH KOBASICA I ODLIČNIH PIVA

Prema riječima organizatora, cilj  ovog projekta je što više uključiti građana u manifestaciju kroz razne radionice, događanja te prikazati Vinkovce kao atraktivnu destinaciju bogatog povijesnog identiteta i jedinstvenog kulturnog naslijeđa.  Stoga je najavljeno niz atrakcija primjerice po prvi puta održat će se defile u kojem će sudjelovati stotinjak sudionika, a svcoje mjesto na ovoj manifestaciji naći će i legionari i gladijatori iz Sportske udruge Gaz iz Trilja, te Dioklecijanova legija iz Splita.

RIMSKI DANI (4)

Program započinje 13. svibnja izložbom u vinkovačkoj gradskoj knjižnici na temu Cibala, a nastavlja se dan kasnije radionicama izrade kolačića i kobasica po rimskoj recepturi u Gradskom muzeju Vinkovci. Ne propustite otvaranje Sajma rimskih proizvoda u 10 sati ujutro u Pješačkoj zoni, kao i održavanje rimskih igara koju će upriličiti oko tristotinjak mališana iz vinkovačkih vrtića. Prvi dio programa Rimskih dana, završava Olimpijadom znanja i igrama učenika petih razreda osnovnih škola.

Poslijepodne nemojte propustiti keramičarske radionice u parku u samom centru Vinkovaca a a ljubitelji piva doći će na svoje u 17 sati kada se predstavljaju craft pivari na Festivalu craft piva. Na Festivalu craft piva predstavit će se devet pivara iz Hrvatske, među kojima i mladi vinkovački proizvođač iz tvrtke “Valentinijan” koja će se predstaviti prvim vinkovačkim pivom “Valens”. Nakon pive moći će se degustirati i rimske kobasice.

 

POSEBNA ATRAKCIJA– ŠETNJA LEGIONARA, ANTIČKIH NOGOMETAŠA, CAREVA

Veliki defile upriličio je prizore za pamćenje; carevi u dvokolici uz pratnju svojih legionara, gladijatora, djece, streličara i žonglera kao i antičkih nogometaša pokazati će svoje vještine posjetiteljima kao i  gostujući gladijatori i legionari Sportske udruge „Gaz“ iz Trilja, uz koje će nastupiti i skupina vinkovačkih gladijatora i legionara.  Antički nogomet također su bili svojevrsna atrakcija koja će se odigrati u areni, a žongleri i cirkusanti Triko Circus Teatar iz Zagreba dati će programu dodatan začin koji će razveseliti najmlađe.  Održati će se i radionice izrade kolačića “Licineri i Konstantineri” kao i kuharska radionica izrade kobasica po rimskoj recepturi.

Ova hvalevrijedna manifestacija četvrtu godinu zaredom educira građane i posjetitelje o Rimskom carstvu i kulturi toga vremena.  Ovakve manifestacije također  predstavljaju i atraktivnu promociju  Vinkovaca kao turističkog odredišta s bogatom povijesnom i arheološkom ostavštinom iz rimskog razdoblja.

Donosimo program događanja za 20.svibnja 2016:

 

Petak 20. svibnja 2016.
– 10:00 – 22:00 sajam rimskih proizvoda
– 10:00 radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci
– 10:00 – 11:30 rimske igre – dječji vrtići, pješačka zona
– 11:30 – 13:00 Olimpijada znanja i igre učenika 5. razreda osnovnih škola
– 16:00 – 18:00 keramičarske radionice
– 17:00 – 22:00 sajam craft pivara
– 18:00 – defile sudionika
– 18:30 Velike borbe gladijatora
– 20:00 degustacija rimskih kobasica uz pivo i afterparty na pješačkoj zoni
– 20:00 srednje škole, prezentacija ponuda Cibala

13151455_619875234828857_6630185745213390818_n

Posjetite VinkovceOstanite u toku s novostima putem Facebook stranica Turističke zajednice grada Vinkovaca a za više informacija posjetite i Turističku zajednicu Vukovarsko – srijemske županije.
Dobro došli!

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

LOGO VSŽ

fotografije: Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije [:]

Shares