Aktualno

Ljepota raznolikosti Bjelovarsko – bilogorske županije, otkrijmo je ovog proljeća!

[:HR]Zeleni predjeli Bilogore Papuka i Moslavačke gore obrubili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju u romantičnom skladu pitome zelene arkadije. Ovu mirnu i skladnu županiju na nešto više od sata vožnje od Zagreba, odlikuje velika etnička raznolikost, što u većoj mjeri doprinosi njezinu kulturnom identitetu i bogatstvu baštine koji je jedinstven u ovom dijelu Hrvatske.
Prošećemo li Bjelovarom i Daruvarom, gradovima u kojima se skladno isprepliće prošlost i sadašnjost, otkrit ćete koloplet brojnih zanimljivosti koje zajedno s raskoši prirode, s pravom ocrtavaju ovu županiju kao  županiju prikrivenih draži.

bjelovar_25__watermarkDARUVAR I BJELOVAR – LJEPOTA RAZNOLIKOSTI

Županijsko središte Bjelovar jedan je od naših najmlađih gradova. Osnovan je sredinom XVIII. stoljeća kao vojno-krajiško središte, s pravokutnom mrežom ulica i velikim središnjim trgom. Oko njega se nalaze važni kulturno-povijesni spomenici: barokna Katedrala Sv. Terezije Avilske, zgrada gradskoga muzeja, središnji paviljon u parku, po mnogima najveći kameni glazbeni paviljon u Europi. Nekoć vojni grad, Bjelovar je  danas grad zelenila i parkova, ali i grad kafića, a u novije vrijeme postao je Grad manifestacija!

bjelovar_19__watermark

Daruvar je bio važno naselje još u rimsko doba zahvaljujući izvorima tople vode. Kupališno-lječilišna funkcija grada obnovljena je u drugoj polovici XVIII. stoljeća, kada je grof Antun Janković podigao jednokatni dvorac s parkom i kupališne zgrade. Daruvar je i središte češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Česi njeguju svoj jezik, običaje i folklor te gastronomiju, a posebno je zanimljiva žetvena svečanost Dožinky koja se održava svake druge godine u drugom češkom naselju.

daruvar-mud-bath (1)

Što vidjeti i doživjeti u ovoj županiji?

Bogatu turističku ponudu županije upotpunjuje više različitih elemenata od kojih posebno izdvajamo wellness i zdravlje Daruvarskih toplica, bogatu ponudu aktivnog i eno-gastro turizma na agroturizmima na Bilogorskoj i Daruvarskoj vinskoj cesti, ali i kulturnu ponudu -brojne crkve, muzeje, srednjovjekovne burgove (Garić-grad) te kulturno-povijesne spomenike kao i predjela najduže hrvatske gore Bilogore  s biciklističkim i konjičkim rutama, te najveći broj ribnjaka u cijeloj Hrvatskoj, koji naglašavaju zeleni sklad i bogatstvo ovog predjela Hrvatske.

dvorac-jankovic
Bogata gastronomska ponuda u 2015. proglašena i nacionalnim finalistom EDENA- Europskih destinacija izvrsnosti od 2016. članica međunarodnog EDEN Networka EK- uključuje specijalitete tradicijske kuhinje starih domaćih jela, ali i sačuvanih recepata češke tradicije, kvalitetna vina (daruvarska vrhunska graševina i souvignon)  i domaće pivo (Staročeško). A u nastavku teksta provesti ćemo vas šetnjom kroz atrakcije ove županije koje možete  posjetiti i istražiti u sva godišnja doba.

gastro-bjelovar__large

 WELLNESS I  AKTIVAN ODMOR UZ POZNATU GASTRONOMIJU I VINSKE CESTE KROZ TOP 5 ATRAKCIJA BJELOVARSKO – BILOGORSKE ŽUPANIJE

DARUVARSKA VINSKA CESTA

Vineyards (1)

Brežuljci prošarani vinogradima, izuzetna vina i ugodni interijeri vinskih kušaonica, degustacije uz specifične priče o sortama i fazama stvaranja, kušanje domaćeg kravljeg i kozjeg sira i domaćih specijaliteta sastavni su dio Daruvarske vinske ceste. Daruvarska vinska cesta povezuje sedam punktova iz različitih dijelova grada: OPG Matej Kovačević, podrum Badela 1862 d.d. – Vinarije Daruvar u dvorcu Janković i na vinogradarskim lokalitetima u Donjem Daruvaru i Đulovcu, Sirana Biogal, OPG Voborski, Vinarija Lotada i Kavana Queen.

BILOGORSKA VINSKA CESTA

bara-03__largeIZLETIŠTE BARA – Grubišno Polje

U blizini tih sela od davnina su postojali i vinogradi s malim klijetima, a neki od njih postali su u novije vrijeme obiteljske vinarije. Tu vas primjerice čekaju Vinotočje i izletište Vinia, Restoran i vinarija Coner, OPG Mihoci- Vrata Bilogore, Vinarija Čačija, Planinarski dom Kamenitovac, Romska kuća, Lovačka kuća Pajdo, Etno park u Velikom Trojstvu, Izletište Stara kuća, Izletište Na malenom brijegu…

bilogorska_vinska_cesta

Mnoge obitelji odlučili su svoje običaje, kulturu i to nasljeđe prema tradiciji dobre kapljice i domaćih delicija podijeliti s gostima kroz turističku ponudu.

SEOSKI TURIZAM SALAJ

Božićna i uskrsna priča u Čazmi daruje priredbe vezane uz božićne i uskrsne običaje moslavačkog kraja;  uz božićne jaslice, uskrsne pisanice i tradicijske igre te tisuće raznobojnih žaruljica.  Nije slučajno da se zima prispodobljuje nečim bajkovitim, jer u mašti čovjeka sve to svjetlucanje snijega i te ledene sige upućuju na čarobne kristalne dvorane, na svijet utopije, na maštanja o životu u tihim snježnim poljanama kroz koje klize saonice.

obitelj-salaj

Godine 2004. i 2005. osvojili su nagrade za najuređeniju okućnicu u projektu Hrvatske turističke zajednice, a već 14 godina obitelj Salaj priča svoju Božićnu bajku isprepletenu miljunima lampica koje brinu za nezaboravan doživljaj najznačajnije adventske manifestacije kontinentalnog dijela Hrvatske.  Odmoriti se  u tom moslavačkom kraju možete planinareći Moslavačkom gorom, pješačeći, vozeći bicikl, ili otići u ribolov na čazmanske vode Vustje ili Medjame.

DARUVARSKE TOPLICE

Ljekovita svojstva termalne vode te ljekovitog blata koristili su već stari Rimljani, a potom i Turci u vrijeme svojih osvajačkih pohoda po Europi. Danas su Daruvarske toplice suvremeni i moderno opremljeni centar za medicinsku rehabilitaciju, odmor i rekreaciju te prevenciju u očuvanju zdravlja. Kompleks Daruvarskih toplica smješten je u prekrasnom višestoljetnom parku Julija Jankovića, okružen izvorima ljekovite tople vode i nalazištima ljekovitog mineralnog blata.

daruvarske_toplice_26__watermark

Smještajni objekt Termal izgrađen je 1980. godine i raspolaže s 156 soba i 273 postelje smještene u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima. U sklopu Daruvarskih toplica nalazi se i smještajni objekt Arcadia s 25 ležaja, a odmah do nje ekskluzivni Restoran Terasa sa 180 sjedećih mjesta, plesnim podijem i vrtnom terasom.

TERMALNI VODENI PARK AQUA BALISSAE

Termalni vodeni park Aquae Balissae u Daruvaru prostire se na 10.000 m2, od toga 2.200 m2 vodenih površina.

Vodeni park posjeduje: otvoreni i zatvoreni bazen s vodenim atrakcijama (unutrašnji i vanjski tobogan, unutrašnji i vanjski dječji bazen, gejzire, slapove, vodene tuševe i ježeve u bazenu, whirlpool), te “mirnu rijeku” dužine 220 metara, “Oazu mira” u kojoj su saune (2 finske te parna sauna) i zona za relaksaciju.
U Vodenom parku je geotermalna voda s ljekovitim svojstvima, čija je prosječna temperatura u bazenu 32°C.

Termalni-vodeni-park-Aquae-Balissae-2FOTO: aquae-balissae.hr

Ističemo od dodatnih atraktivnih sadržaja koje možete upoznati u ovoj destinaciji i znamenito izletište Garićgrad koji je jedan od  najstarijih srednjovjekovnih hrvatskih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj a dao ga je  sagraditi ban Stjepan Šubić godine 1256. Godine 1544. je napušten nakon što je stradao za provale Osmanlija. Od tada do danas od Garić grada sačuvane su ruševine i omiljeno je izletište posjetitelja i domaćeg stanovništva.

garic-grad__large

Za mlađe posjetitelje poseban je i Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka, klasika dječje književnosti. Mjesto je to koje tijekom godine obiđe nekoliko tisuća učenika i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Uz Lovrakove dane kulture i spomen sobu Mate Lovraka, tu je izgrađen i “Mlin Družbe Pere Kvržice”, identičan i na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i družba.

Centar Mato Lovrak je turistička atrakcija jedinstvenog sadržaja koju tijekom cijele godine (ljeto-jesen – “Mlin Družbe Pere Kvržice”; zima-proljeće – “Vlak u snijegu”) posjećuju ekskurzije školske djece i odraslih iz svih krajeva Hrvatske.

lovrakov_centar_5__watermark

Osim navedenih znamenitosti, destinacija Bjelovarsko – bilogorske županije diči se brojnim poznatim manifestacijama i događanjima;
Vinodar, Terezijana, Češke žetvene svečanosti, Gastroflora u Garešnici, Lovrakovi dani kulture, Dani šljiva u Siraču, Dokuart, Eko sajam u Čazmi, Daruvarsko kulturno ljeto i brojne druge o kojima se možete informirati na ovom linku kao i posjetiti mjesta gdje se dobro jede ili istražiti seoski turizam kraja. A poželite li se informirati dodatno o blagu i bogatstvima destinacije, prolistajte PDF brošuru o samoj županiji.

Daljinsko tajana 2 (1)Terensko jahanje na OPG Šapić – izletište Vinia

Spremni za izlet? Bjelovarsko – bilogorska županija vas poziva da je istražite ovog proljeća.

Sve informacije potražite na stranicama Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije i dobro došli!

Fotografije preuzete iz Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije

 

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

TZBBZ_Nova_11_

Promo članak

 

[:]