Aktivni odmor

Pokretom i vježbom do tjelesnog i mentalnog balansa

[:HR]Kretanjem i vježbom izbacujemo negativnu enegiju iz organizma. Smanjujemo nivo hormona stresa (kortizola), a povećavamo nivo hormona koji stvara osjećaj sreće i prirodne energije (endorfina).

damira bojic
Piše: Damira Bojić, specijalistica fizijatar, ravnateljica specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju“Kalos

kontrast-87_1

Tijekom evolucije ljudsko tijelo građeno je za aktivnosti. Zato se kaže : „Živjeti, znači kretati se.“ „Krećem se da bih živio.“  Čovjekov pokret-kretanje veoma je složen rad. Iako se pod tim pojmom obično stvara slika o mišićima, kostima i zglobovima, moramo biti svjesni da gotovo nema organa u tijelu koji u pokretu ne sudjeluje na određeni način.  Danas, na žalost,  svjedočimo kroničnom nedostatku kretanja – tjelesne aktivnosti kod djece, mladeži, ali i svih ostalih dobnih skupina.

kontrast-85_1

Usljed modernog načina života gdje ne osluškujemo potrebe svoga tijela, ne živimo u balansu sa našim okruženjem razvija se niz bolesti i poremećaja:

  • Poremećaj u razvoju kod djece;
  • Stres;
  • Osteoporoza ;
  • Križobolja;
  • Povećani krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi;kontrast-10_1

Urođena potreba za kretanjem, ne samo da djetetu predstavlja zadovoljstvo i razonodu, nego i vrijednost  uravnoteženosti protiv pojave atrofije mišića, protiv evolucije malformacija i tjelesnih deformiteta.

kontrast-60_1

Vježbajući usporavamo osteoporozu i propadanje kostiju koji su usko povezani sa starenjem. Tjelesna aktivnost smanjuje simptome križobolje, a neaktivnost povećava osjećaj boli, mišićne napetosti i ukočenosti križnog i lumbalnog dijela leđa. Potiče obnavljanje stanica mozga čime pozitivno utječe na rad djelova mozga zaduženih za pamćenje i učenje.

Manjak fizičke aktivnosti najčešći je faktor rizika od srčanih oboljenja. Vježbanje pozitivno utječe na omjer HDL kolesterola (dobrog kolesterola) naspram LDL kolesterola (lošeg kolesterola).

kontrast-30_1

Prilagođena, umjerena fizička aktivnost  smanjuje opasnost od razvoja šećerne bolesti.  Redovito vježbanje utječe na regulaciju tjelesne težine.

kontrast-5_1

Više je oblika fizičke aktivnosti:

Kineziterapija, kao važna metoda u prevenciji i liječenju raznih patoloških stanja, koristi se pokretom kako bi mobilizirala postojeće fiziološke mehanizme i funkcije. Kineziterapija sa svojim suvremenim metodama vježbi, uz obavezno vođenje stručne osobe (fizioterapeuta),  jedna je od naučinkovitijih, jer je prilagođena općem stanju organizma i  time uspješno rješava  postojeće probleme koje je u tijelu izazvano nedostatkom kretanja.

Svaki kinezoterapijski program sadrži vježbe:  napinjanja mišićnih skupina, ali i komponente istezanja i opuštanja.  Mogu se raditi na prostirci ili strunjači na podu u dvorani za fizikalnu terapiju, na travi ili na bilo kojem mirnom mjestu.  Mogu se raditi u vodi, u kojoj se terapijski učinak ostvaruje prilikom kretanja kroz nju ili izlaganjem pojedinih djelova tijela utjecaju mlaza vode.  Korisni učinci vodene masaže očituju se i u pojačanoj cirkulaciji krvi,  bržoj izmjeni tvari, pojačanoj resorpciji kod otoka, te napetosti kože, koja  postaje elastična i otpornija.

kontrast-2_1

Vježbe joge dovode do psihičke ravnoteže i fizičke pokretljivosti.
Fitness oblik rekreacije na spravama ili u teretani važna je značajka u terapiji pokretom.
Aerobni trening (hodanje, trčanje, vožnja bicikla).

kontrast-24_1

Živjeti opuštena duha i tijela, naše je prirodno stanje, pravo koje smo zadobili rođenjem, a tempo naših života nas je natjerao da to zaboravimo. Posljedica toga je da ljudi provode veliki dio svog života, čak i kada spavaju, u stanju tjelesne i mentalne napetosti.  Mnogi se okreću sredstvima za smirenje, tabletama za spavanje, alkoholu, u  uzaludnom pokušaju da se tome odupru.

kontrast-75_1

Kritične točke

Svatko ima svoje problematično mjesto: stisnute vilice, naborano čelo ili ukočen vrat. Ta nepotrebna napetost ne samo da uzrokuje niz velikih neugodnosti,  već dovodi i do ogromnog otjecanja iz naših energetskih izvora i glavni je uzročnik umora i lošeg zdravlja.

masaža

Energija se koristi i kao naredba mišićima da se napnu i da ih drži napetima, čak i kada smo toga samo djelomice svjesni.

kontrast-24_1

Činjenica je da su sustavi našeg organizma daleko složeniji nego što smo naviknuti misliti, a također smo daleko od toga da smo ih čak i približno shvatili. Sretna je okolnost što oni rade ono za što su namjenjeni, bez obzira na to shvaćamo li mi kako rade ili ne, što nam omogućuje da se u bilo kojem životnom periodu uključimo u svjesno korištenje pokreta za poboljšanje fizičkog i psihičkog zdravlja, a time i kvalitete života.

IMG_0128_1

Vježba  je naše tjelesno izražavanje i uvijek nas vodi prema našem središtu. Tako se možete predstaviti prema drugoj osobi i uspostaviti odnos na najbolji način.

Uživajte u ljepoti pokreta, postat ćete zdraviji, ljepši, gipkiji, opušteniji, senzualnijizadovoljniji.

Stručni članak, 6.05.2016.

Fotografije: Željko Budimir, arhiv HS[:]