Aktualno

REGIONALNI SAJAM KONTINENTALNOG TURIZMA WELLCONE (13.-15.SVIBNJA 2016.)

[:HR]Nakon svečanog otvorenja u petak 13.svibnja 2016, Regionalni sajam kontinentalnog turizma “Wellcone”, koji se po prvi puta tijekom proteklog vikenda održavao u Krapini, svojim posjetiteljima u tri je dana pružio užitak za sva osjetila.

20160513_110055Turističku ponudu kontinentalne Hrvatske, regije koja tek treba zasjati kao istinski turistički biser Lijepe Naše, u sportskoj dvorani krapinske srednje škole predstavilo je 50-ak izlagača, koji su osim promotivnog materijala, posjetiteljima omogućili degustaciju autohtonih proizvoda i neposredno upoznavanje gastro i eno ponude.

krapina 033

Otkrivanje novih destinacija

Jedna od izlagačica bila je i Ivanka Pereglin iz Svetog Ivana Zeline, koja je na sajmu predstavljala OPG “Pereglin”, a zainteresiranim posjetiteljima rado je omogućila i degustiranje svojih proizvoda.

– Vlasnici smo OPG-a već više od 15 godina, eko smo proizvođači, imamo oko 70 vrsta starih sorti sjemena. Svi proizvodi koje imamo na štandu su od sjemena do gotovog proizvoda naši. To prerađujemo, radimo zimnicu, sokove, sirupe i džemove od drijenka. Imamo plantažu drijenka i plantažu bazge – otkrila nam je Ivanka, koja istaknula kako svoje proizvode najčešće prodaje na kućnom pragu, iako smatra kako su upravo ovakvi sajmovi sjajna prilika za predstavljanje autohtonih proizvoda koji bi mogli biti mamac za turiste.

krapina 024

Jelena i Domagoj Valec kao posjetitelji došli su iz Zaboka, a otkrili su nam koji je bio njihov motiv za dolazak u Krapinu.

– Mi kao Zagorci došli smo vidjeti što se nudi u našoj županiji, ali i šire, uživati i isprobati delicije. Za sajam smo čuli usmenom predajom, a s obzirom na to da volimo posjetiti susjedne gradiće i mjestašca te vidjeti znamenitosti, željeli bismo otkriti nešto novo što bi vrijedilo posjetiti. Uzeo sam promotivne materijale koji su mi se činili zanimljivima, a kupio sam i bučino ulje – rekao nam je Domagoj.

– Mene je zanimalo razvija li se prvenstveno seoski turizam u smjeru u kojem bi se trebao razvijati, i moram reći da ovaj sajam pokazuje da razvoj turizma u ovom kraju ide u dobrom pravcu – dodala je Jelena.

Svojim raskošno uređenim izložbenim prostorom u sklopu kojega je u sva tri dana posjetiteljima omogućeno degustiranje kulinarskih delicija i kvalitetnih alkoholnih pića, istaknuo se restoran “Ribič” iz Velikog Trgovišća.

Radi se o ugostiteljskom objektu poznatom po dugoj obiteljskoj tradiciji domaće autohtone kuhinje, još od davne 1966. godine, smještenom u mirnom ambijentu udaljenom tek 30-ak minute vožnje od Zagreba, čiji nam je vlasnik Božidar Huzak otkrio zašto je svoj restoran odlučio predstaviti upravo na sajmu u Krapini.

– Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu našeg restorana i želja nam je u naš prekrasni dio Zagorja dovesti što više gostiju. Nadamo da će i ovaj sajam i naša prezentacija na sajmu u tome umnogome pomoći – rekao je Huzak, polaskan priznanjem najboljeg izlagača prvog Regionalnog sajma kontinentalnog turizma.

krapina 014

Tijekom trodnevnog sajma, posjetitelji su, osim u otkrivanju turističke ponude na štandovima izlagača, mogli uživati i u bogatom popratnom programu, poput panel – rasprave o kontinentalnom turizmu, predavanja Aquariusa i Pranic Healing centra Ivanec, o alternativnim metodama liječenja, i predavanja Slavka Merkaša o tradiciji vinarstva u Zagorju, koji je rekao kako je vinarstvo obilježje Hrvatskog zagorja, a u ovom području proizvode se izvrsna vina, što dokazuju brojna priznanja i medalje koje osvajaju domaći vinari.

 

20160513_105846

“Wellcone” je završio ove nedjelje, glazbeno – plesnim programom Ansambla Zabok, koji je na specifičan način oživio tradicionalne zagorske plesove i popevke. U nastavku programa, publiku su svojim šarenim kostimima i atraktivnim koreografijama oduševile Začretske mažoretkinje, a potom su podijeljene i zahvalnice za sve izlagače.

krapina 046

Fotografije: M.Colić, Ivan Vinković, naslovnica Croatia Hotspots[:]