Aktivni odmor

Preporuka za nautičare: Zaplovite tirkiznoplavim oazama srednje Dalmacije!

[:HR]

Otkrijte 10 najljepših romantičnih uvala otoka Šolte

Nije Šolta razvikana kao drugi otoci, ali zato ima šarm otoka kojega tek treba otkriti, pri tome je glavni adut južna strana. Možete istraživati brojne uvale, koja ljepša od druge, satima kupati se, plivati, loviti ribu, u tim skrovitim uvala, manje ili više uvučenima, tirkiznoplavim oazama iz kojih se čim malo odmaknete od obale, otvara moćna modra otvorena pučina prema Visu, a i Hvaru.

Južna strana otoka Šolte istinsko je blago, za nautičare, šetače, znatiželjnike, prijatelje, otočane… Na liniji od Maslinice, jugozapada, sve do drugog kraja otoka, punte najbliže Braču, uvale Livka, jugoistoka smjestio se niz malih, skrivenih uvala, pa kao da blaga nije dosta, još se niz nastavlja od zapada zakrećući istočno prema Stomorskoj.

south side bay Stračinska 2_1

1. Uvala Šešula
– nautičko blago, uvučena uvala, prirodno stvorena da zaštiti brojne brodove za vrijeme bure i juga te zbog istog razloga jedna od omiljenih uvala u srednjedalmatinskom arhipelagu, u neposrednoj blizini Maslinice. Do ove znane uvale može se stići pješke, autom i biciklom, sa kopnene strane. Osim zaštite,  ostat će vam u sjećanju veleban pogled koji se pruža dok joj se približavate, a uz to ona nudi gastro užitke koji će vam dugo ostati urezani u sjećanju i okusnim pupoljcima ako se odlučite na posjet jednom od dva restorana, Šišmiš i Šešula. Osim nautičkih i gastro čari, ako volite u takvom pravom morskom okruženju i tišini sami pripremati hranu, možete u ribogojilištu, koje se nalazi na drugom kraju uvale, kupiti svježu ribu ili možda zaroniti u tirkizne morske dubine.

2. Uvala Poganica – U ovoj maloj uvali jugozapadno od Šešule nalazi se predivna mala plaža i kućica. Za vrijeme bure, ova je uvala pogodna za sidrenje. Do uvale se kopnenim putem može doći pješice i automobilom, kao do većine uvala, no makadamskim putem. Kućica je smještena u uvali sa šljunčanom plažom okružena netaknutom, idiličnom prirodom, autohtonim mediteranskim aromatičnim biljem. Od parkirališta do same kuće hoda se desetak minuta pješačkom stazom, tajnovitom, impresivnom kao kroz tunel. Savršeno za robinzonski turizam – jedina kućica u uvali pruža utočište i mirnu oazu.

Stračinska 4

3. Uvala Stračinska – Nevjerojatna slika se pruža ako se spuštate pješke ili automobilom, kao i u potrazi za što boljom fotografijom ako se popnete u gustu borovu šumu koja okružuje nekoliko kućica. Tirkiznoplavi raj. Nekoliko razasutih čamaca, posutih ko prstohvat soli, po mirnoj morskoj površini u ljetnim danima. Lijevo je Malo, desno Velo žalo. Ova uvala krije i skrivenu plažicu, sa bijelim oblutcima zanimljiva imena „Di dida pere guzicu“ kad dodjete, potražite figuru na kamenoj ploči i bit će vam jasno zašto.

Stračinska 2

Idealna za višednevni boravak brodom. Sidrište je na oko 7m dubine, osjeća se da je vjetrovito za vrijeme juga. U istom zaljevu, uvala je i Sajtija, sa nekoliko kuća, nevjerojatno prozirnim, čistim morem i na pola puta izmedju ove dvije uvale puca nevjerojatan pogled na pučinu prema Visu.

south side bay Stračinska_1

4. Uvala Senjska – još jedna u čarobnom nizu južnih uvala otoka, do koje se možete spustiti s automobilom i pješke po makadamskom putu, da biste uživali u miru, tišini, čistom moru i kupali se. Istog mišljenja je bila i ilirska kraljica Teuta koja je na brdu Mir u Senjskoj imala utvrdu, o čemu svjedoče ostatci iste utvrde, Gradac.

Prema legendi ribari su kad bi imali dobar ulov, bacali ribu na sve četiri strane svijeta da bi im sljedeći ulov bio jos bolji.

solta-Stracinska

5. Uvala Tatinja – uvala pogodna za dnevni izlet i ugodan odmor u tišini. Ima nekoliko malih plaža,  a predivno je za ljubitelje skakanja sa stijena. Mirno, čisto, tirkizno, zaštićeno od sjevernih i jugoistočnih vjetrova. Usred same vale strše dvije hridi, kao dva malena otočića. Iz Grohota se može doći pješke, autom po makadamskom putu, kao i biciklom. Ako dodete brodom, dobro je znati da je sidrište na 5-10 m dubine. Sljedeća iza nje je uvala Jorja  u kojoj se nalazi jedna jedina kuća do koje se može doći seoskim putem. Ima mala plaža, s oblucima, pogodno je za kupanje, no najbolja mogućnost je brod, jer se tu može usidriti njih nekoliko, iz nje puca prekrasan pogled. Ne znate je li ljepsi pri dolasku ili odlasku. Između ove dvije uvale postoji na 64 m/nm ostatci Gradine, prapovijesne utvrde.

solta-VelaLuka

6. Uvala Zaglav – do ove romantične tirkizne uvale sa nekoliko kamenih kućica , može se doći brodicom ili od Grohota, pristup do uvale je seoskim putem. Još se zove i Vela Luka.

7. Donja Krušica. Ovo malo ribarsko naselje smješteno je u uvali na sjevernoj strani Šolte. Do Donje Krušice dolazi se uskom cestom iz Donjeg Sela, do kojeg se može doći i pješice. U naselju je i mala plitka lučica popunjena ribarskim čamcima mještana. U naselju nema trgovine ni ugostiteljskih objekata pa ukoliko želite provesti odmor u nekom od apartmana u Donjoj Krušici možete računati na oazu mira i predivne prirode.

8. Gornja Krušica. Okružena gustom borovom šumom koja se zrcali u moru, Gornja Krušica je zelenomodra oaza za kupače, turiste, stanovnike i one koji su je posjetili brodom. Gornja Krušica je malo ribarsko naselje sa starim kamenim kućama i novoizgrađenim kućama u kojima se nudi privatni smještaj. Najbliže mjesto Gornjoj Krušici je Stomorska do koje se može doći cestom i morem. U naselju je mala lučica prepuna brodica lokalnih mještana. U naselju nema ugostiteljskih objekata ni trgovine pa ukoliko želite provesti odmor u nekom od apartmana u Gornjoj Krušici doista ćete uživati u mirnoj okolini.

livka

10. Livka –Uvala Livka u blizini je Splitskih vrata i najbliža je Braču. U uvali ima nekoliko kućica, jedna od njih se može iznajmiti za turiste. Do uvale se može doći iz Gornjeg Sela makadamskim putem, do nekih vanjskih dijelova i automobilom.  Sidri se na dubini od 10 metara. Po danu zna biti valovito od brodova koji prolaze splitskim vratima. Uvala nije sigurna kad pušu južni vjetrovi.

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com

logotipi hr[:]