Aktualno

Split dočekuje ljeto 2016. – uz puno šušura i u velikom stilu!

[:HR]

LJETO 2016. TURISTIČKOG PRVAKA, uživajte u širokoj paleti turističkih atrakcija!

Po turističkoj atraktivnosti stao je uz bok najeminentijim svjetskim središtima, i ljestvicu uspjeha podigao vrlo, vrlo visoko – naravno, riječ je o gradu Splitu! Pogled na zgusnut raspored splitskih ljetnih događanja odaje nam jedno – grad je, osebujan kao i uvijek, sam sebi zadao zadaću održati vlastitu uzlaznu putanju, i možda je čak i nadmašiti! Prođirajte zajedno s nama kroz raspored atraktivnih ljetnih manifestacija i odaberite one koje su upravo po vašem guštu!



POZORNICA PORED TISUĆLJETNIH ZIDINA, UZ KAPU  ZVJEZDANOG NEBA

Esma Esma Redžepova i karizmatične Novosađanke The Frajle za san ljetne noći

Zvuči savršeno, zar ne? A kad vam kažemo da će glazbeni aduti ovogodišnje Sustipanske ljetne noći, koja će se održati 5.i 6. srpnja 2016., biti kraljica romske glazbe Esma Redžepova i karizmatične Novosađanke The Frajle, sigurni smo da ćete i vi poželjeti uloviti svoje mjesto na travnatom prostoru Sustipana! No, za glazbene sladokusce tu je još pregršt evenata koje je potrebno zabilježiti u svom putnom itineraru. Splitski će posjetitelji moći svakodnevno uživati u bogatstvu zvukova svih stilova  u sklopu Splitskih litnjih kolura– od čari klasične glazbe u Dioklecijanovim podrumima, nastupa brojnih klapa i kulturno- umjetničkih i folklornih društava na rivi, zatim zabavne glazbe.  Manifestacija započinje 20.lipnja i traje do skoro polovice rujna.

split

Besplatna svirka na svim trgovima i popularnim gradskim lokacijama povodom Svjetskog dana glazbe

Split obilježava Svjetski dan glazbe 21. lipnja, kada će se pjesma i zabava oriti na svim gradskim trgovima i ulicama. Besplatnom svirkom na prestižnim lokacijama uveličava se dan koji se tradicionalno slavi u cijelom svijetu nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima. Na nastupima će  se susretati amaterska glazbena scena s profesionalnom, uz različite glazbene stilove: rock, jazz, klasična glazba, etno, hip-hop, DJ-evi, itd…

3. Revija Urbane Kulture – Evo ruke! održava se 17 .lipnja do 17. srpnja, Splitu se tada predstavljaju perjanice hrvatske i inozemne urbane scene: od popa i hip-hopa do jazza tj. svih žanrovskih “odstupanja” u modernoj, popularnoj glazbi. Paleta visokokvalificiranih hrvatskih izvođača i ove godine trebala bi Splitu donijeti zvuk urbanog – zvuk ulice.

Ipak, ne možemo govoriti o glazbenom dijelu ljeta u Splitu a da ne spomenemo famoznu Ultru!

Za vrijeme Ultre Split postaje centar svijeta

Festival elektronske glazbe Ultra Europe Music festival koji je učinio cvit Mediterana najradosnijim stjecištem mladih iz svih dijelova svijeta, ove će se godine održati od 15. do 17. srpnja uz standardno impresivnu DJ postavu – tu su zvučna imena poput Martina Garrixa, Hardwella, Armin van Buurena, Tiësta…

europe-gallery-24

Još jedan popularni festival elektronske glazbe Split Beach festival’ najavljuje ovogodišnje spektakularno izdanje 2016. koje nas očekuje 4., 5. i 6. kolovoza. Treće izdanje sve popularnijeg festivala najavljuje nova, još bolja glazbena iznenađenja elektronske glazbe i srodnih žanrova.

Dječji festival Mali Split održava se 10. srpnja. Festival već četvrt stoljeća pridonosi afirmaciji dječjeg stvaralaštva, dječje pjesme i plesa te i na taj način promiče prava djece. 18. do 20. kolovoza održava se Festival posvećen splitskoj legendi Dinu Dvorniku , “Udri jače”  

Ljubitelje klapske pjesme razveselit će bogatstvo dalmatinskog šušura na klapskom festivalu “Ne damo te pismo naša” koji ove godine slavi 10 jubilarnih godina i održava se  04. rujna.

9. Festival mediteranskog filma Split, održava se od 3. do 11. lipnja u ljetnom kinu “Bačvice” i kinoteci “Zlatna vrata”. IKS Festival – Međunarodni festival suvremenog kazališta prezentira i (ko)producira suvremenu kazališnu umjetnost kroz međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji. Festival se održava svake godine u Splitu te prikazuje neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske regije.

Najpopularnija imena hrvatske glazbene scene na Prokurativama

Festival zabavne glazbe Split 2016, održati će se 07., 08., i 09. srpnja  na Prokurativama i ugostiti će najpopularnija imena hrvatske glazbene scene. Za nautičare i sve zaljubljenike u jedrenje preporučamo 84. izdanje tradicionalne i nezaobilazne Mrdujske regate održava se 26. rujna. Jedri se od Splita do otočića Mrduje i nazad u splitsku luku.

KAD GRAD ANTIKE ODLUČI OŽIVJETI SVOJU BOGATU POVIJEST, TO IZGLEDA – OVAKO!

Ukoliko ste ljubitelj kulture, nipošto nemojte propustiti Živi muzej koji će tijekom cijelog ljeta na Bedemu Cornaro izvoditi predstave temeljene na uistinu živopisnoj povijesti grada, a vrlo je izvjesno da ćete u šetnji gradskom jezgrom susresti i samog Dioklecijana – glavom i bradom!

_MAX6531_1

Naime, osim što tijekom svakodnevnih Smjena straže na Peristilu (svakog dana od 15.05. – 27.09.) održi prigodni govor pozivajući goste u svoju Palaču, Dioklecijan je, razumije se, ključna figura ultimativne gradske fešte (Dani Dioklecijana, 02.-04.09.) koja će vas poput vremeplova lansirati u doba slavne rimske prošlosti!

_MAX7013_1

Kroz 3 dana, na različitim lokacijama u gradu održavaju se predstave, koncerti, radionice i degustacije zaogrnute jedinstvenom aurom prošlosti i daju vam priliku da svim osjetilima iskusite život starih Rimljana.

image005

ŠIROKA PALETA ZBIVANJA S PREDZNAKOM KULTURE

Imate li istančan ukus za manifestacije s umjetničkim predznakom, svakako će vam goditi sadržaji u sklopu bogatog 62. Splitskog ljeta (14.07. – 14.08.) za koje se pobrinuo gradski HNK, ali i projekcije pod okriljem Međunarodnog festivala novog filma (21. Splitski filmski festival, od 10. do 18.09.) koje uvijek donose nešto svježe i zanimljivo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A za one koji koloplet kulturnih i povijesnih sadržaja vole začiniti i pokojom delicijom, manifestacija Cili svit u Split sadržaj je baš po mjeri! Tada drugi gradovi i općine predstavljaju svoju kulturnu, povijesnu i gastro-enološku baštinu – svaki dan posvećen je drugom gradu-partneru, održavaju se koncerti, a na posebno uređenim štandovima moguće je kušati poznate specijalitete.

_MAX7025_1

Simbolično, dan kada se održava ova manifestacija – 27. rujna, ujedno je i Dan turizma i završna večer Splitskih litnjih koluri,

Ljubitelji klasične glazbe neće propustiti Piano loop festival koji se održava od 15. – 21. kolovoza  i sedmo izdanje MAGfestivala, međunarodnog festivala komorne glazbe  25. kolovoza do  05. rujna 2016.

Po svemu sudeći naš turistički prvak i ovu ljetnu sezonu privesti će kraju kako mu i priliči – uz puno šušura i u velikom stilu!

Facebook stranica

Foto: arhiva TZG Splita

logotipi hr[:]