Aktualno

Split slavi blagdan svog zaštitnika Svetog Duje!

[:HR]

Raskošno slavlje za sve ukuse i uzraste koje se ne propušta!

Proslava Sv. Duje za Splićane i njihove goste najvažniji je dan u godini. Organizatori ovogodišnjih događanja Turistička zajednica grada Splita i Grad Split ponosno ističu da su složili bogat program događanja za sve generacije. Misno slavlje i svečana procesija, koncerti, prigodne kazališne predstave, filmske projekcije i izložbe, fešta na Marjanu, izložba cvijeća u Dioklecijanovim podrumima, raznovrsni sportski turniri, priredbe za djecu, nastupi kulturno-umjetničkih društava, fešta spize i pića, već tradicionalno najiščekivanija tomobola i večernji koncert na Rivi te veliki vatromet, tek su dio široke lepeze događanja koji nas očekuje u sklopu Sudamje 2016.!

_MG_0909_1a

Na sami blagdan će se održati veliki glazbeni spektakl – koncert “Marijan Ban uz pratnju Diktatora i grupa Magazin” uz nezaobilazan vatromet.

Kud Brodosplit_riva5-040514_1a

Fešta sv. Duje pravi je turistički događaj

Višestoljetni tradicionalni blagdan svetog Dujma ili “fjera svetog Duje”, slavi se i ove godine tradicionalno 7. svibnja. Posvećena je sv. Dujmu, salonitanskom biskupu, koji je živio u doba cara Dioklecijana kada je i pogubljen. Sveti Dujam je zaštitnik grada.

Grad Split  je tradicionalno prepun događaja i ove godine. Ranim jutrom počinje Sudamja, pučka fešta u čast sv. Dujma, bogati crkveni dio programa sa središnjom svečanošću – procesijom s moćima Svetoga Dujma koja kreće iz katedrale sv. Dujma, preko Rive do oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se održava misa. Fešta obuhvača mnoštvo događanja; od koncerta limene glazbe, klapa, prodaje tradicionalnih suvenira, delicija i raznih hrvatskih proizvoda, drvenih leptira i sličnih igračaka za djecu do drvenog posuđa za one nešto starije. U toku dana održava se i veslačka utrka pred Rivom i popularna Tombula s bogatim novčanim nagradama. Šestog svibnja održava se svečana sjednica Gradskog vijeća u HNK, na kojoj će se ovogodišnjim laureatima svečano uručiti nagrade Grada Splita.

_MG_0739_1a

Što izdvojiti u raskošnom rasporedu?

Ovogodišnja proslava Sudamje i Dana grada trajati će punih petnaest dana. Proslava je započela  obilježavanjem Praznika rada na Marjanu, podjelom fažola, uslijedili su koncerti i cjelovećernji nastupi popularnih splitskih KUD-ova, KUD „Jedinstvo“,  KUD „ Brodosplit  KUD „ Filip Dević „ na splitskoj Rivi, 5.6. u Dioklecijanovim podrumima započinje 41. Praznik cvijeća. Proslava završava 15. svibnja u Park šumi Marjan, proslavom Dana Marjana.

Marijan Ban uz pratnju Diktatora i grupa Magazin pjevat će svojim Splićanima i njihovim gostima za Svetog Duju!
Koncert na Rivi povodom proslave Dana grada 7. svibnja održat će se u vremenu od 21 do ponoći, a za kraj je predviđen i raskošni vatromet u trajanju od 5 minuta.

10815655_788468831194252_675870414_n

NA DOBRO NAM DOŠLA SUDAMJA!

Crkveni program devetnice i proslave sv. Dujma

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM slave svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma 7. svibnja.

U četvrtak 28. travnja u katedralu hodočaste vjernici Katedralnog i Konkatedralnog dekanata.  Nakon mise bit će upriličen koncert Mješovitog pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma. U petak 29. travnja hodočaste vjernici Omiškog i Poljičkog dekanata. U subotu 30. travnja hodočaste Neretvanski i Biokovski dekanat. U nedjelju 1. svibnja u katedralu hodočaste vjernici Cetinskog i Kliškog dekanata.  Nakon mise bit će upriličen koncert Crkvenih pučkih pjevača iz Kučina i Mravinaca.

U ponedjeljak 2. svibnja hodočaste vjernici Imotskog dekanata. U utorak 3. svibnja hodočasti Trogirski i Kaštelanski dekanat. Nakon mise je okrugli stol na temu „Caritas u Godini milosrđa“, kojeg će voditi dr. don Ante Mateljan, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

_MG_0847_1a

U srijedu 4. svibnja u katedralu hodočaste vjernici Solinskog dekanata. U četvrtak 5. svibnja u katedralu hodočaste vjernici Makarskog dekanata.. Nakon mise bit će upriličen koncert na orguljama prof. Josipe Leko (Leipzig). Svoj obol ovogodišnjoj proslavi dao je i Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji u devetnici sv. Dujma organizira malonogometni turnir „Sudamja kup“ i festival duhovne glazbe „Sudamja fest“ Povjerenik za mlade don Mihael Prović p’redstavio je tradicionalni festival moderne duhovne glazbe u čast sv. Dujmu „Sudamja fest“, koji će se ove godine po prvi puta održati na splitskom Peristilu i to u nedjelju, 1. svibnja u 21 sat.
Ulaz je slobodan.

Na uočnicu blagdana, u petak 6. svibnja u 18 sat svečana je Večernja i otvaranje moćnika sv. Dujma.

Na svetkovinu sv. Dujma, u subotu 7. svibnja u 10 sati, tradicionalna je procesija od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi. Svečano misno slavlje predvodi mons. Jure Bogdan, novozaređeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

_MG_0683_1a

41. PRAZNIK CVIJEĆA pod motom “CVIT ZA SPLIT”

U  sklopu svečanosti obilježavanja dana Sv. Duje, u organizaciji «Parkova i nasada», pod pokroviteljstvom Grada Splita i TZ grada Splita, suorganizaciji Udruženja obrtnika grada Splita, održava se 41. «PRAZNIKA CVIJEĆA»od 5. – 9. svibnja 2016. pod ovogodišnjim nazivom „Cvit za  Split“.  5. svibnja u 20.00h je svečano otvaranje s prigodnim programom u podrumima Dioklecijanove palače.
U sklopu programa održava se: Međunarodna  izložba cvijeća uz sudjelovanje mnogobrojnih renomiranih domaćih i stranih izlagača i proizvođača cvijeća i međunarodno natjecanje florista, po propozicijama  Europske federacije florista (FLORINT), uz međunarodne licencirane suce (licenca FLORINT-a)

Kud Jedinstvo_riva35-020514_1a

Zabavni program

  1. 05. /ponedjeljak/ 20.30 cjelovečernji koncert KUD „Jedinstvo“
  2. 05. /utorak/ 20.30 cjelovečernji koncert KUD „ Brodosplit „
  3. 05. /srijeda/ /20.30 cjelovečernji koncert KUD „ Filip Dević „
  4. 05. /četvrtak/ 10 Riva –Neka riva u cviću pliva 16. god.

Centri za specijalne potrebe Slava Raška i Juraj Bonaći

Radionice Zajednice za tehničku kulturu- 70 god. postojanja

  1. 05. /četvrtak / 19.00 Riva – Splitski moti – Ples maturannata, plesom protiv nasilja
  2. 05. /četvrtak / 20.00 Dioklecijanovi podrumi – 41. Praznik cvijeća
  3. 05. /četvrtak/ 21Peristil- Pučki pivači
  4. 05. /petak/ 20.30 Riva- cjelovečernji koncert zabavne grupe Providneca
  5. 05. / petak/ 21  HNK Koncert klapa
  6. 05. /subota/ 21 Riva Koncert za Dan grada, Vatromet

15.05. program završava sa Danom Marjana

 

visitsplit.com

Facebook stranica

Foto: arhiva TZG Splita

logotipi hr[:]