Aktivni odmor

Svibanjsko slavlje za sva čula – dođite u Veliku!

[:HR]Svi gastro putnici i ljubitelji   vrhunske domaće hrane, doći će na svoje ovih dana u Požeško – slavonskoj županiji, u kojoj se ponovno sprema poznata manifestacija – raj za sva čula – Najduži stol u Hrvatskoj, u sklopu još poznatije 26. Međunarodne smotre folklora  „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj.

31052015 004

Organizatori i izlagači pozivaju vas da i ove godine omastite brk u raskošnoj lepezi okusa. Očekuju vas  ponovno nizovi mirisnog kulina, kobasica, slanine, čvaraka, pršuta, kotlovine,  kao i rapsodija dalmatinskih jela uz  razne ribe na gradele, lignje. Biti će opet dostupna i ponuda raznih pita i pituljica pa do fiš paprikaša, šarana na ražnju, jela iz Istre spravljenih sa tartufima i brojne druge delicije spremne za degustaciju.

30052015 023

Kada i gdje?

Datumi održavanja su 27., 28., 29.05. u Velikoj, u organizaciji Turističke zajednice Općine Velika i  KUD-a“Ivan Goran Kovačić“ Velika, a pod pokroviteljstvom Općine Velika.

30052015 018

Cilj ove etno – gastro manifestacije koja njeguje tradiciju i običaje kraja, je učiniti Međunarodnu smotru folklora vodećom etno- gastro manifestacijom u regiji,  te općinu  Velika prezentirati  kao skladnu turističku destinaciju ruralnog turizma i eko etno bogatstava,  koja svake godine pruža sve više mogućnosti kroz organizaciju raznih manifestacija.

31052015 010
Navedeno po riječima organizatora, uz prirodne ljepote  i potencijale te gostoljubivost i uljudnost   ugostitelja, turističkih djelatnika i samih stanovnika Općine Velika, daje dodatan poticaj da realiziraju uspješno ovakve projekte u kriznim vremenima.

Kako je bilo lani a što nas očekuje ove godine?

31052015 018

Prošlogodišnja smotra održala se po 25.put, a u sklopu smotre i Najduži stol u Hrvata po šesti put. Smotra folklora traje  tri dana, a u sklopu smotre može se pronaći za svakoga ponešto, tako vas ove godine u petak, 27.svibnja očekuje koncert tamburaškog sastava GAZDE  u velikom šatoru, u subotu, 28.svibnja, zatim  Najduži stol u Hrvata te feštu uz tamburaše do dugo u noć te povorka i nastupi KUD-ova iz svih krajeva „Lijepe naše“ i susjednih nam zemalja u nedjelju, 29.svibnja.
Povodom održavanja manifestacije Hrvatske željeznice imati će organizirani prijevoz i posebne linije za sve zainteresirane posjetitelje.

31052015 051Prošlogodišnju smotru je zbog atraktivnosti teme i manifestacije,  popratio velik broj medija te su objavljeni prilozi i izvještaji u svim lokalnim medijima, ali i na državnim televizijama, radijima te u dnevnom tisku diljem Hrvatske, a smotru je u tri dana posjetilo više od 10.000 posjetitelja.

30052015 077

Na tradicionalnoj smotri folklora pod imenom „Čuvajmo običaje zavičaja“ , redovito sudjeluju kulturno umjetnička društva i foklorne grupe iz Hrvatske, BIH, Srbije, Mađarske i Rumunjske. Jeste znali da sudionici smotre po nekoliko dana žive sa stanovnicima Velike zahvaljujući velikom prijateljstvu i gostoljubivosti domaćih stanovnika koji i na taj način promiču duh svoje Općine i njene atrakcije. Kroz program Smotre, povorka sudionika prolazi kroz mjesto, te potom nastupa na pozornici. A u sklopu same manifestacije, posjetitelje očekuje dodatna zabava  te probrani specijaliteti iz Dalmacije, Istre, Kvarnera,Zagorja, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Rumunjske uz pregršt neizostavnih slavonskih specijaliteta.

30052015 026

GASTRO RASKOŠ POŽEŠKO SLAVONSKOG KRAJA – ne propustite je ovog proljeća!

30052015 094

Bogatstvo gastronomije ovog područja i danas pruža mogućnost posjetiteljima da dožive okuse prošlih vremena, od domaćeg kruha iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina kao što su čvarci, sušena slanina, šunka, kulen, kulenova seka, švargl, te fiš paprikaš i čobanac, preko juhe od peradi, pečenke, salenjaka, makovnjače, orahnjače… koji se danas poslužuju kao slavonski specijaliteti, ali i isprepliću sa specijalitetima kontinentalne i kreativne kuhinje današnjice. Tradicija gastronomske ponude uz atraktivne manifestacije ovog tipa, osigurat će svim posjetiteljima nezaboravno iskustvo požeško – slavonske etno – gastro bajke.

30052015 029

Više informacija potražite na stranicama Turističke zajednice Požeško – slavonske županije.

Fotografije preuzete: Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

 

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb

Požeška-logo-1

 

Fotografije preuzete uz dopuštenje Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

Facebook stranica

Promo članak 04.05.2016.[:]