Aktualno

Tradicijska kuća Parać u Solinu – svježa doza turističke atrativnosti!

[:HR]

Radionice kuće Parać dočarati će autentičan duh davnih vremena

NOVA ULOGA ZNAMENITOG ZDANJA. Još je 1994. godine grad Solin prepoznao turistički potencijal predivne tradicijske kuće Parać, i otkupivši je od njenih vlasnica, postao bogatiji za još jednu kulturnu znamenitost. Ova je kuća, sagrađena 1863. godine od kamena salonitanskog amfiteatra i Salone, nedavno osvježena i sjajnom novom ponudom za turiste!

Kuća Parać_1

Naime, oni će se tijekom cijele godine, bez novčane naknade, moći okušati u prigodnim radionicama. Rad s izvornim materijalima uz stručno vodstvo, ponešto je nekonvencionalan, ali sjajan način za upoznavanje interesantnog segmenta drevne solinske prošlosti.

DSC_0400_1

IZRADITE ANTIČKI NOVAC, REPLIKU AMFORE… ILI PAK MOZAIKA! Ukoliko se ubrajate u zagrižene ljubitelje povijesnih znamenitosti i ne želite biti tek puki promatrač interesantnih artefakata, zasigurno će vam goditi ova hvalevrijedna inicijativa čelnih ljudi grada Solina i Turističke zajednice. Tijekom cijele godine možete se uključiti u neku od 3 radionice različitog stupnja zahtjevnosti.

DSC_0998_1

Odlučite li se, primjerice, izrađivati antički novac, osim zrnca strpljivosti, trebat će vam svega pola sata vremena. Za izradu novca koriste se keramički kalupi u koje se utiskuje glina, a otisnuti novčići različitih veličina i oblika stavljaju se na sušenje. Osušene replike kasnije se peku na temperaturi od 1000 stupnjeva, a već ispečene i patinirane novčiće pripremljene ranije za sve polaznike radionice, zasigurno ćete rado ponijeti kući za uspomenu.

DSC_0749_1

Nešto više vremena (oko 2 sata) zahtijeva izrada replike antičke amfore. Tekuća glina ulijeva se u pripremljene gipsane kalupe, koji se rastavljaju nakon što se stvori stijenka amfore. Odljevi se bruse i pripremaju za pečenje u peći na 1000 stupnjeva, a istovremeno se na već ispečenim i ranije pripremljenim amforama vrši patiniranje i završna obrada. Okušajte se u izradi ovih emblematičnih posuda!

DSC_0408_1

Za one uistinu naoružane kreativnošću i strpljenjem, naša je preporuka zanimljiv proces izrade antičkog mozaika! U ovisnosti o njegovoj veličini, on traje od 3 sata, pa do čak četiri dana. Linije mozaika ucrtavaju se na pripremljenim podlogama, na koje se lijepe kockice od gipsanih ploča različitih boja koje se lome na odgovarajuće dimenzije. Moguće je mozaik napraviti i sa kamenim kockicama, no u tom slučaju proces izrade traje znatno duže.

DSC_0366 (1)_1

Razgledajte izložbu predmeta arheološke zbirke!

Sigurni smo da će vam zanimljive radionice kuće Parać dočarati autentičan duh davnih vremena. Za potpun doživljaj preporučamo i razgled izložbenih predmeta arheološke zbirke, a u „napajanju“ pozitivnom energijom i potrazi za inspiracijom zasigurno će vam pomoći i ekskluzivan pogled na amfiteatar!

zbirka kuća parać 2_1

Radno vrijeme Kuće Parać:
1. srpnja do 31. kolovoza 2016. Ponedjeljak – Subota 09:00 h – 20:00 h / Nedjeljom: zatvoreno
1. rujna 2016. do 30. lipnja 2017. Ponedjeljak – Subota 09:00 h – 17:00 h / Nedjeljom: zatvoreno

gospin otok

Doživite tradicijsko bogatstvo grada Solina!

www.solin-info.com
facebook 1

Foto: Tz grada Solina

 [:]

shares